Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

New England IPA

datum:11 februari 2022
van:Guus Bollen
klasse:A
stijl:NEIPA

Beschrijving

Brouwrecept NEIPA hazy IPA.

Een recept voor een zachte, fruitige hazy New England IPA.

Het originele recept in Brewfaher vind je hier: https://share.brewfather.app/xx2Kx4QesOJhvT

Mijn NEIPAbrouwrecept neipa hazy ipa

New England IPA ofwel NEIPA is een razend populaire bierstijl geworden. In de afgelopen tien jaar is deze stijl ontstaan in New England, het Noord-Oosten van de Verenigde Staten. Het wordt daarom ook wel East Coast IPA genoemd. En is ook duidelijk anders dan de zeer bittere West Coast IPA’s, die al langer bestaan. De NEIPA bierstijl was de snelst groeiende biersoort in Amerika in die periode en verovert inmiddels ook de rest van de wereld. De pioniers op dit gebied waren de brouwerijen The Alchemist, Tree House Brewing en Trillium. Heady Topper, het ‘flagship beer’ van The Alchemist werd zelfs uitgeroepen tot het beste bier ter wereld. In deze video krijg je een mooie impressie van deze brouwerijen en hun fantastische bieren. Het is geen gemakkelijke bierstijl om te brouwen, er zijn diverse hopgiften aanwezig, in de whirlpool en enkele dryhop giften in de nagisting; ook is watermanagement van belang voor een zacht, romig mondgevoel. Daarnaast is het zeer oxidatiegevoelig, dus zuurstofinslag moet voorkomen worden. Daarom vullen professionele brouwers deze bieren meestal direct op druk in kegs af en doen zelfs dryhopping al in de keg. Zie bijvoorbeeld deze video.

Wat is nu kenmerkend voor een NEIPA?

Uiterlijk: wazig/troebel (hazy), kleur: geel/oranje; mooie schuimkraag.

Smaak: zeer aromatisch, hoppig, tropisch fruit, zacht mondgevoel.

Vergistbare ingrediënten: Pale mout, tarwe mout, havermout

Hop: veel aromahop voor fruitigheid (DDH: Double Dry Hopping); hierbij is biotransformatie van belang, een chemisch proces dat er voor zorgt dat juist de aromatische werking van hop optimaal is.

Gist: weinig flocculerend voor troebelheid

Water: extra chloride voor beter mondgevoel en meer gebalanceerd bier; sulfaten hoog genoeg om hoppen te accentueren, maar niet zo hoog dat de hop bitterheid geaccentueerd wordt.

Extra’s: lactose voor zacht mondgevoel en (eventueel) tarwekiemen, appelmoes, pectine etc voor troebelheid.

Zo, zin in een eigen NEIPA? Dan gauw door naar het brouwrecept NEIPA Hazy IPA.

Algemene aandachtspunten
NEIPA is zeer oxidatie gevoelig, dus risico daarop zoveel mogelijk inperken. Ik heb dat gedaan door zo min mogelijk tussenstappen te nemen in het proces. Direct na koelen in de gesloten vergisting, CO2 geflushed in het vergistingsvat met een kegcharger met siliconenslang eraan, bij elk moment dat het gistvat open moest voor dry hop toevoeging; de CO2 patronen moet je in Europa kopen, bv bij Brouwland. En direct bottelen vanuit het vergistingsvat, waarbij de flesjes hoog afgevuld worden. Ik heb ook geprobeerd CO2 in de flesjes in te spuiten, maar dat was geen succes omdat je met de kegcharger niet goed kan doseren. Een betere oplossing daarvoor is een beer bottle gun gekoppeld aan een CO2 fles, waarbij je de CO2 rustig kan doseren, is wel wat duurder, maar bij herhaald gebruik loont dat wel; die staat nu op mijn wishlist.


Brouwnotities recept


Mouten etc. 

Weyermann abbey malt gebruikt als vervanger voor honey malt in het originele Amerikaanse recept, omdat honey malt niet verkrijgbaar was.– Havervlokken evt. vooraf inweken of koken (maar niet noodzakelijk).– max 20% tarwemout en havervlokken gebruiken.– 5% rijsthulzen aan stort toevoegen bij maischen ivm goed filterbed.
Water/mout ratio 2,8l/kg. Een stevige maisch dus, maar zorgt voor een zoeter, zachter resultaat.
ph maischen op 5,2-5,4 instellen (met melkzuur en/of andere brouwzouten, zie water).

Waterbehandeling, zeker relevant hier: chloride (Cl) sulfaat (SO42) verhouding 2:1, bv 150:75, calcium (Ca2) boven 100, bv 120, voor zacht mondgevoel. Chloride range 150-180 ppm, sulfaat 90-100 ppm. Maar wees voorzichtig hiermee, koppel het aan je lokale waterprofiel voor de juiste verhoudingen.

Meer weten over waterbehandeling? Zie deze interessante presentatie van Koen Overeem van Rock City Brewing over waterbehandeling.

 

Hop
Whirlpool note: 71-76°C range gebruiken; 10-45 min, kan in dat tijdsbestek met deksel op de pan, DMS dan verwaarloosbaar; ook met 15-25 minuten goed resultaat, waarbij je bepaalde risico’s vermijdt. Zie ook the-best-way-to-use-whirlpool-hops-in-homebrew
Dryhoppen tijdens hoofdvergisting geeft biotransformatie waardoor fruitige, romige smaakeffecten ontstaan. Voorkomt tevens oxidatierisico. Is eerste dryhop ronde op piek hoofdvergisting. Na hoofdvergisting hop verwijderen. Tweede dryhopgift op dag 7 vd vergisting, na 3 dagen verwijderen.

Lactose toegevoegd 10 minuten voor einde kook voor zachtheid (max 1:5, 1 deel lactose op vijf delen water); vooraf inweken (papje maken). Kan ook bij nagisting toegevoegd worden of bij bottelen, maar heb het bij koken gedaan omdat dat weer een infectiekans minder is. 100 a 300 gram per 10 liter / 10 a 30 gram per liter.

Gist: Imperial yeast A38 zie je regelmatig in Amerikaanse recepten, maar is niet verkrijgbaar in Europa. Neem Wyeast London Ale III, Whitelabs English Dry Ale, Fermentis S-33 korrelgist of Lallemand American East Coast Yeast. Deze laatste heb ik gekozen, een nieuwe korrelgist van Lallemand. Met prima resultaat.

Bottelen en rijping in theorie zou je dit bier na 10 dagen gisting al kunnen bottelen, maar kijk naar het eind SG. Bij mij duurde het toch ongeveer drie weken voordat het eind SG bereikt was. Misschien de volgende keer een maischstap op 63C invoegen, om meer vergistbare suikers te verkrijgen en zo een hogere vergistingsgraad. Na bottelen was na een week rijping bij 20C het bier op druk en prima drinkbaar.

 

Tot slot, de brouwnotities van dit andere NEIPA recept (link toevoegen) op onze site zijn ook interessant om te lezen.

Recept gegevens

batchgrootte:12 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:6.3 %
Nederlandse categorie:I
Energie:9.7 kCal / 100ml
begin-SG:1062
eind-SG:1014
EBC (kleur):4.9
EBU (bitterheid):30.5
Brouwhuisefficiëntie:69 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Maris Otter Pale Ale Low Colour Malt2.424 kg   1.9 EBC Leverancier: Thomas Fawcett
Havervlokken0.472 kg   1 EBC Leverancier: (NL)
Wheat Malt, Pale0.354 kg   2 EBC Leverancier: Weyermann (Germany)
Pilsen0.237 kg   1.5 EBC Leverancier: Dingemans (Belgium)
Abbey Malt0.118 kg   22.3 EBC Leverancier: Weyermann (Germany)
Amarillo37.9 g Aroma 25 min. min. 9.2 α  
Citra37.9 g Aroma 25 min. min. 12 α  
Mosaic37.9 g Aroma 25 min. min. 12.25 α  
Centennial18.9 g Aroma 25 min. min. 10 α  
Amarillo13.8 g Dry Hop 2 dag min. 9.2 α  
Citra13.8 g Dry Hop 2 dag min. 12 α  
El Dorado13.8 g Dry Hop 2 dag min. 15 α  
Citra20.7 g Dry Hop 7 dag min. 12 α  
Amarillo13.8 g Dry Hop 7 dag min. 9.2 α  
El Dorado13.8 g Dry Hop 7 dag min. 15 α  
Calcium Chloride (CaCl2)3.7 g Mash min.    
Canning Salt (NaCl)0.2 g Mash min.    
Gypsum (CaSO4)2.2 g Mash min.    
Lactic Acid1 ml Mash min.    
New England1 pakje     Leverancier: Lallemand (LalBrew)

Maischschema

67.8 °C75 °C
60 min.10 min.
De Amervallei receptendatabase: https://amervallei.nl/recepten?id=4