Brouwcursus

   Leer (beter) brouwen!     

 

Elk jaar in oktober en november organiseert het Bierbrouwersgilde De Amervallei een cursus bierbrouwen voor de beginnende brouwer. Wij doen dit al sinds 1994 met veel plezier en succes. Als je in Midden Nederland woont, is dit een aantrekkelijke keuze voor jou. Na het afronden van deze brouwcursus kun jij je eigen gebrouwen bier zelf thuis maken. Met enig geknutsel en spullen uit de keuken is het al gauw mogelijk om zelf een tiental liters bier te brouwen.

Aan de brouwcursus kunnen maximaal 20 personen deelnemen. 
De aanmelding voor de najaar cursus 2024 is geopend.
 

 

 

brouwdag 2022

Wat biedt onze brouwcursus?

 • Vier cursusavonden.
 • Een cursusboek (optioneel).
 • Een leerzame en gezellige brouwdag, onder persoonlijke begeleiding van een ervaren brouwer.
 • Een uitgebreid brouwpakket voor starters; hierin zit een maatglas, SG meter (2 schalen), uitschuifbare hevel , vergistingsemmer, reinigingsmiddel, het moutpakket, hop en gist.
 • Hiermee ga je op de brouwdag in kleine groepjes je eigen bier brouwen.
 • Een diploma. Met het behalen van het diploma heb je de gildestatus leerling brouwer gekregen.
 • Ruim een jaar lang gratis lidmaatschap van ons gilde; en daarmee deelname aan alle gildeactiviteiten.
 • Als lid van ons brouwersgilde krijg je een account op de website wat toegang geeft tot extra informatie. Cursisten krijgen zo toegang tot de PowerPoint presentaties van de docenten van onze brouwcursus, zodat je alles nog eens op je gemak kunt nalezen.

Het programma voor de cursusavonden is als volgt: 

 1. Kennismaking en inleiding brouwproces.
 2. Geur en smaak in bier.
 3. Ingrediënten en recepten.
 4. Tips en tricks en electronisch brouwen.

Programma inhoud

(onder voorbehoud)

Tijdens de brouwcursus wordt uitgebreid ingegaan op het brouwproces. Het gaat dan om de stappen in het brouwproces; van schroten tot bottelen. En hygiëne daarbij. Schoon werken is van begin tot eind een vereiste. Je krijgt dus ook te horen wat er allemaal fout kan gaan. Voorkomen is beter dan genezen toch? De docenten gaan uitgebreid in op kennis over grondstoffen die gebruikt worden; simpel gezegd, mout, hop, water en gist. En ze laten je ervaren wat smaken, geuren en kleuren voor effect hebben. Ze nemen je bij de hand over het brouwen volgens bekende recepten en het gebruik van brouwsoftware daarbij; en het samenstellen van een eigen brouwinstallatie. Daar zijn allerlei variaties in te bedenken. Van koelbox tot een volautomatische HERMS installatie. Het brouwen met digitale brouwketels is in opkomst; ook dat wordt aangestipt.

Brouwdag

Een hoogtepunt in de brouwcursus is de brouwdag. Daar ga je in kleine groepjes je eigen bier brouwen. Onder begeleiding van een ervaren brouwer. Het is een geheel verzorgde dag met koffie, thee en lunch; en uiteraard enkele bieren om een succesvolle brouwdag mee af te ronden. Aan het einde van de brouwdag neem jij 15 liter wort (het jongbier) mee naar huis in je vergistingsemmer. Thuis moet je dan zelf de vergisting en het bottelen regelen. Uiteraard is jouw begeleider dan bereikbaar voor advies.

pauze brouwdag Amervallei

Diploma uitreiking

Op de gilde avond in januari is er een proeverij van alle cursusbieren; die allen dan worden besproken en een waardering krijgen. De beste cursisten krijgen een prijs, maar iedereen krijgt onder luid applaus zijn brouwdiploma uitgereikt.

Bierstijlen, wedstrijden en gildestructuur

Informatie over de verschillende biertypen die je na afloop van de brouwcursus kan brouwen, vind je hier. Er zijn verschillende bierstijlen met elk hun specifieke kenmerken. Er zijn vier hoofdcategorieën. Je kan met eigen gebrouwen bieren meedoen aan brouwwedstrijden. Ook Amervallei heeft een eigen clubkampioenschap. Met het behalen van punten op dergelijke wedstrijden, kun je stijgen op onze gildeladder. Na de brouwcursus ben je leerling. Als je een goede brouwer wordt, kun je grootmeester worden. Op de pagina over de gildestructuur staat alles hierover uitgelegd. Een leuke stimulans om goede bieren te brouwen. En het op de brouwcursus gebrouwen bier, kun je ook al inleveren bij een eerstvolgende brouwwedstrijd.

Al helemaal warmgelopen voor onze brouwcursus? Bezoek onze webshop voor meer informatie over actuele cursusdata, beschikbaarheid en prijzen. Je kan je direct aanmelden. Een kleine aanbetaling verzekert je van een plaats.

aanmelden