Leer zelf bierbrouwen

Elk jaar in november organiseert het Bierbrouwersgilde De Amervallei een cursus bierbrouwen voor de beginnende brouwer. Na het afronden van deze brouwcursus kun jij je eigen gebrouwen bier zelf thuis maken. En wat is er nou leuker dan op de verjaardag je eigen bier te kunnen serveren aan vrienden en familie. Of je nu met je eigen potten en pannen aan de gang gaat of dat je met een kant en computer gestuurde brouwinstallatie gaat brouwen. Moeilijk is het niet, maar bierbrouwen is een echt ambacht. Wij leren je graag de fijne kneepjes van het vak.

In vier avonden proberen we je de theorie van het brouwen bij te brengen. Naast de theorie ga je na de eerste avond onder begeleiding van een ervaren brouwen je eigen bier maken, de brouwdag. Wij regelen alle spullen zodat je je bier thuis kan vergisten en kan bottelen. We sluiten de cursus af met een keuring en een diploma.

Bierbrouwersgilde de Amervallei organiseert deze cursus al sinds 1994. Onze docenten en de begeleiders op de brouwdag leiden je door de cursus.

cursusavond in het clubhuis

 

Wat biedt onze brouwcursus?

  • Vier cursusavonden onder begeleiding van onze vaste docenten.
  • Een leerzame en gezellige brouwdag, onder persoonlijke begeleiding van een ervaren brouwer.
  • Een heel mooi boek als naslag werk.
  • Een uitgebreid brouwpakket voor starters; hierin zit een maatglas, SG meter ,uitschuifbare hevel , vergistingsemmers, waterslot, reinigingsmiddel,kroonkurken, het moutpakket, hop en gist. En uiteraard een boek waarin op praktische wijze wordt uitgelegd hoe brouwen werkt.
  • Een diploma. Met het behalen van het diploma heb je de gildestatus leerling brouwer gekregen.
  • Ruim een jaar lang gratis lidmaatschap van ons gilde; en daarmee deelname aan alle gildeactiviteiten.

 

Programma cursusavonden

Tijdens de brouwcursus wordt uitgebreid ingegaan op het brouwproces. Het gaat dan om de stappen in het brouwproces; van schroten tot bottelen. En hygiëne daarbij. Schoon werken is van begin tot eind een vereiste. Je krijgt dus ook te horen wat er allemaal fout kan gaan. Voorkomen is beter dan genezen toch? De docenten gaan uitgebreid in op kennis over grondstoffen die gebruikt worden; simpel gezegd, mout, hop, water en gist. En ze laten je ervaren wat smaken, geuren en kleuren voor effect hebben. Ze nemen je bij de hand over het brouwen volgens bekende recepten en het gebruik van brouwsoftware daarbij; en het samenstellen van een eigen brouwinstallatie en het brouwen met een digitale brouwketel.


Onderwerpen op de cursusavonden:

  • Kennismaking en inleiding brouwproces.
  • Geur en smaak in bier.
  • Ingrediënten en recepten.
  • Tips en tricks en elektronisch brouwen.

 

Brouwdag

Een hoogtepunt in de brouwcursus is de brouwdag. Daar ga je in kleine groepjes je eigen bier brouwen. Onder begeleiding van een ervaren brouwer. Het is een geheel verzorgde dag met koffie, thee en lunch; en uiteraard enkele bieren om een succesvolle brouwdag mee af te ronden. Aan het einde van de brouwdag neem jij 15 liter wort (het jongbier) mee naar huis in je vergistingsemmer. Thuis moet je dan zelf de vergisting en het bottelen regelen. Uiteraard is jouw begeleider dan bereikbaar voor advies.


Diploma uitreiking

Op de gilde avond in januari is er een proeverij van alle cursusbieren; die allen dan worden besproken en een waardering krijgen. De cursist met de hoogste score krijg een prijs, en iedereen krijgt onder luid applaus zijn brouwdiploma uitgereikt.

 

Bierstijlen, wedstrijden en gildestructuur.

Ook Amervallei heeft een eigen clubkampioenschap. Je kan met eigen gebrouwen bieren meedoen aan brouwwedstrijden. Er zijn verschillende bierstijlen met elk hun specifieke kenmerken. Er zijn vier hoofdcategorieën. Informatie over de verschillende biertypen die je na afloop van de brouwcursus kan brouwen, vind je hier.

Met het behalen van punten op wedstrijden, kun je stijgen op onze gildeladder. Na de brouwcursus ben je leerling. Als je een goede brouwer wordt, kun je grootmeester worden. Op de pagina over de gildestructuur staat alles hierover uitgelegd. Een leuke stimulans om goede bieren te brouwen. En het op de brouwcursus gebrouwen bier, kun je ook al inleveren bij een eerstvolgende brouwwedstrijd.


Al helemaal warmgelopen voor onze brouwcursus? Bezoek onze webshop voor meer
informatie over actuele cursusdata, beschikbaarheid en prijzen. Je kan je direct
aanmelden. Een aanbetaling van maar 10 euro verzekert je van een plaats.

Kosten: €130,- p.p

 

Aanmelden Brouwcursus

De Brouwcursus kost € 130,-.

Inclusief gratis lidmaatschap tot en met 30 juni 2026.

In 2025 zal de cursus in het najaar gegeven worden op de volgende data (ondervoorbehoud):

  • donderdag 30 oktober, 1 e cursusavond
  • zondag 2 november, brouwdag (gehele dag)
  • donderdag 6 november, 2 e cursusavond
  • donderdag 13 november, 3 e cursusavond
  • donderdag 20 november, 4 e cursusavond
  • De uitslag, prijsuitreiking en bespreking van de gebrouwde cursusbieren is op de gildeavond van vrijdag 30 januari 2026.

Cursusavonden worden op donderdag avonden gehouden van 20.00 uur tot
ongeveer 22.30 uur aan De Stuw 1, 3813 TX Amersfoort (gebouw van
kanovereniging Keistad).

Door het plaatsen van je bestelling geef je De Amervallei toestemming om vanaf het
nieuwe verenigingsjaar (1 juli 2025) een incasso-opdracht te sturen naar uw bank om
de kosten van onder andere de cursus (minus de aanbetaling) van uw rekening af te
schrijven. Deze machtiging geldt ook voor de contributie in de op de cursus volgende
jaren, behalve als er voor 1 juli een opzegging is ontvangen.

Na aanmelding én aanbetaling ben je verzekerd van een plaats op de cursus en ben
je meteen lid van ons gilde tot 30 juni 2026.

 

aanmelden