Het bestuur
Het bestuur van het gilde bestaat uit ongeveer vijf personen, maar uit minimaal een voorzitter, penningmeester en een secretaris, en is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het gilde. Wanneer je contact zoekt met één van de bestuursleden kun je dit doen door gebruik te maken van het contactformulier.
Op dit moment zijn de volgende bestuursleden actief.
- onk:Wedstrijd: Daniëlle Hendriksen
- onk:RodeDraad: Jorgo IJsselsteijn
- onk:Sprekers: Megiel van Sloten
- Penningmeester: Rob Louwerse
- Secretaris: Marike de Vreede
De voorzitter
Mijn naam is Jorgo IJsselsteijn en ik ben voorzitter van ons mooie gilde.
De eerste keer dat ik heb gebrouwen gaat al meer dan 30 jaar terug; blikbrouwen met een 25 liter jerrycan en een geïmproviseerd waterslot van een boterham zakje. Zonder enige kennis en met beperkte middelen dacht ik de kunst der trappisten wel even te kunnen kopiëren….
Mijn tweede poging was ruim 25 jaar liter en wederom een blik….fantastisch resultaat natuurlijk…wederom zonder enige kennis.
Gelukkig had ik een buurman die lid is van het gilde en deze nodigde mij uit om eens te komen kijken. Brouwcursus gekregen voor mijn verjaardag en de zegereeks kon beginnen. Nou ja, ook dat viel tegen want behalve kennis is bierbrouwen natuurlijk ook een ambacht waar je ervaring voor moet hebben.
Uiteindelijk is het dan toch gelukt om veel facetten van het ambacht onder de knie te krijgen en ik mag mij dan ook al weer een jaartje brouwmeester noemen.
O ja, nog wat over mijzelf: Ik woon al vele jaren gelukkig samen met mijn vriendin en dochter in Amersfoort. Ik verhuur mijzelf als zelfstandig consultant op het gebied van informatie vraagstukken en heb naast bier een passie voor oude auto’s.
Je ziet mij zeer regelmatig op gildeavonden dus als er iets is wat je wilt delen, schiet mij gerust even aan!
De penningmeester
Ik ben Rob Louwerse en ik ben de penningmeester van de Amervallei.
Mijn belangstelling voor speciaal bieren dateert vanuit mijn studententijd in Utrecht. Op de studentenvereniging was het aanbod beperkt tot pils (per meter), maar met de klimcommissie gingen we vaak naar België en daar in de kroeg was er een (iets) breder aanbod. Via een horeca-stage van ons zusje, maakten mijn broer en ik een paar jaar later kennis met La Chouffe, dat toen in Nederland nog niet breed te koop was; dat is nu nog steeds ons “familie bier”.
Een latente belangstelling voor zelf bierbrouwen werd in 2016/17 aangewakkerd door een tweetal nieuwe collega’s met die hobby. In eerste instantie ben ik begonnen met de grootste pan (7L) die we reeds hadden in de keuken, op basis van “brew in the bag”. Ik ben toen ook op zoek gegaan naar een cursus, en zo bij De Amervallei terecht gekomen (ik woon in Houten; Amersfoort was en is de dichtstbijzijnde optie). Al vrij snel rolde ik in de kascontrole commissie enige tijd later werd ik gevraagd om penningmeester te worden. Toen er een gat viel bij de cursuscommissie, ben ik ook daarin gestapt.
Bierbrouwen is een boeiend proces, met veel variabelen; verder is het ook een gezellige hobby en kun je eromheen ook nog het e.e.a. knutselen. Overigens brouw ik inmiddels niet meer met de 7L pan, maar met een EasyBrew.
De secretaris
Mijn naam is Marike de Vreede en sinds 2019 mag ik secretaris zijn in het bestuur van ons biergilde de Amervallei. Ik woon in IJsselstein en na mijn studie bedrijfscommunicatie ben ik terecht gekomen in de wereld
van de technische ICT. Ik ben getrouwd en we hebben een (inmiddels volwassen) dochter.
Naast het brouwen van bier sta ik graag in de keuken om lekker eten te bereiden: vooral de Italiaanse keuken(s) halen veel passie in mij naar boven. Verder houd ik van gezelligheid, dingen creëren, tuinieren, kamperen en eindeloos verblijven in de stilte van de natuur.
In het najaar van 2016 ben ik lid geworden van de Amervallei, samen met mijn brouwmaat Michiel: we zijn zowel qua materiaal (brouwketels, tools, accessoires) als te ondernemen acties tijdens het brouwproces een effectief en complementair team geworden. Wij hebben destijds samen de leerzame brouwcursus bij de Amervallei gevolgd en waren direct enthousiast. Sindsdien hebben we al heel wat biertjes gebrouwen: met elkaar, maar ook met vele anderen. En altijd met veel plezier.
Ik ben trots op ons brouwersgilde, de mooie activiteiten die georganiseerd worden, de gezellige gildeavonden en vooral de goede, gemoedelijke sfeer en onderlinge verbondenheid. Dat alles maakt dat ik me – samen met de andere leden van ons bestuur – graag inzet voor ‘onze club’ – samen met jullie uiteraard!
Het bestuurslid
Zoals het een betrokken bestuurder betaamd, hierbij een korte introductie:
Daniëlle dus, b(r)ouwjaar 1983. Op de gildeavonden te herkennen aan een Brabantse tongval, de warrige krullen, en de (bijna) 1 meter 90, zonder hakken. Sinds februari 2022 lid van de Amervallei, en sinds augustus 2024 officieel verkozen tot bestuurslid. Dank voor ieders vertrouwen om in het bestuur te mogen plaatsnemen!
In mijn jaren als speciaal-bier-drinker, en uiteindelijk Biersommelier, heb ik meerdere smaken, stijlen en typen bier mogen ontdekken. In die tijd vond ik het vooral prettig dat ‘een ander’ het voor me maakte. In 2021 leerde ik mijn partner Bart kennen, en vanaf het prille begin werd onze wederzijdse liefde (voor het bier) niet onder stoelen of banken gestoken. Bart brouwde al een aantal jaren, en heeft me geënthousiasmeerd om mee te gaan brouwen. We vullen elkaar, ook hier, goed aan; hij is dol op techniek, automatiseren en knutselen. Ik vind het leuk om met smaken, ingrediënten en receptuur te spelen.
Het meest trots ben ik op de zwaardere bieren die uit onze ketels komen; de RIS-sen en Quadrupels zijn fijn in balans en zijn, ook in de zomermaanden, een hele fijne ‘night-cap’! Ook de keurmeesters lijken onze bieren te kunnen waarderen, ik hoop nog één stapje te mogen gaan zetten op de gildeladder, dus kwaliteit is momenteel het grote doel in ons brouwproces.
Op de Gildeavonden proberen we eigenlijk altijd wel iets mee te nemen voor de Bottle Share. Altijd leuk om feedback van de medebrouwers te krijgen, en natuurlijk om van jullie brouwproducten te mogen meegenieten.
Het bestuurslid
Sinds de bierbrouwcursus van 2021 lid van de Amervallei en nu, sinds de ALV van 2024, algemeen bestuurslid bij dit mooie gilde. Ik hoop dat we een mooie tijd tegemoet gaan en fijn kunnen genieten van mooie bieren die we brouwen.
Hoe kom ik bij het brouwgilde uit?
Na mijn jaren als pils-student word je wijzer en ga je over op het speciaalbier bij de sponsor van mijn volleybalclub destijds (Speciaalbiercafe de Koffer, Groningen). Altijd een goed adres als je in de buurt bent. Via de brouwscene in Gotenburg, Zweden (veel IPA) en de Belgische speciaalbiertjes in Wageningen kom je dan in Amersfoort terecht en zodoende bij het gilde uitgekomen.
Met mijn biologie- en laboratoriumopleiding heb ik een natuurlijke fascinatie voor micro-organismes. Bij mijn werk met plantenschimmels kom ik allerhande mooie organismes tegen waaronder vele zoet geurende gisten (helaas geen Saccharomyces maar een Geotrichum schimmel). Gelukkig kun je de goede gisten gewoon in allerhande vormen kopen via het internet.
Op de gildeavonden vind ik het altijd fijn om de biertjes van anderen te proeven en de kunst van het brouwen te bediscussiëren. Spreek me aan, ik lijk op een craftbier brouwer!