Het bestuur

Bestuur

 

 

 

 

 

Het bestuur van het gilde bestaat uit momenteel uit zes personen, maar uit minimaal een voorzitter, penningmeester en een secretaris, en is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het gilde. Wanneer je contact zoekt met één van de bestuursleden kun je dit doen door gebruik te maken van het contactformulier.

Op dit moment zijn de volgende bestuursleden actief.

De voorzitter

Jorgo IJsselsteijn

Mijn naam is Jorgo IJsselsteijn en ik ben voorzitter van ons mooie gilde.

De eerste keer dat ik heb gebrouwen gaat al meer dan 30 jaar terug; blikbrouwen met een 25 liter jerrycan en een geïmproviseerd waterslot van een boterham zakje. Zonder enige kennis en met beperkte middelen dacht ik de kunst der trappisten wel even te kunnen kopiëren….

Mijn tweede poging was ruim 25 jaar later en wederom een blik….fantastisch resultaat natuurlijk…wederom zonder enige kennis.

Gelukkig had ik een buurman die lid is van het gilde en deze nodigde mij uit om eens te komen kijken. Brouwcursus gekregen voor mijn verjaardag en de zegereeks kon beginnen. Nou ja, ook dat viel tegen want behalve kennis is bierbrouwen natuurlijk ook een ambacht waar je ervaring voor moet hebben.

Uiteindelijk is het dan toch gelukt om veel facetten van het ambacht onder de knie te krijgen en ik mag mij dan ook al weer een jaartje brouwmeester noemen.

O ja, nog wat over mijzelf: Ik woon al vele jaren gelukkig samen met mijn vriendin en dochter in Amersfoort. Ik verhuur mijzelf als zelfstandig consultant op het gebied van informatie vraagstukken en heb naast bier een passie voor oude auto’s.

Je ziet mij zeer regelmatig op gildeavonden dus als er iets is wat je wilt delen, schiet mij gerust even aan!

 

De penningmeester

Rob Louwerse

Ik ben Rob Louwerse en ik ben de penningmeester van de Amervallei.

Mijn belangstelling voor speciaal bieren dateert vanuit mijn studententijd in Utrecht. Op de studentenvereniging was het aanbod beperkt tot pils (per meter), maar met de klimcommissie gingen we vaak naar België en daar in de kroeg was er een (iets) breder aanbod. Via een horeca-stage van ons zusje, maakten mijn broer en ik een paar jaar later kennis met La Chouffe, dat toen in Nederland nog niet breed te koop was; dat is nu nog steeds ons “familie bier”.
 
Een latente belangstelling voor zelf bierbrouwen werd in 2016/17 aangewakkerd door een tweetal nieuwe collega’s met die hobby. In eerste instantie ben ik begonnen met de grootste pan  (7L) die we reeds hadden in de keuken, op basis van “brew in the bag”. Ik ben toen ook op zoek gegaan naar een cursus, en zo bij De Amervallei terecht gekomen (ik woon in Houten; Amersfoort was en is de dichtstbijzijnde optie). Al vrij snel rolde ik in de kascontrole commissie enige tijd later werd ik gevraagd om penningmeester te worden. Toen er een gat viel bij de cursuscommissie, ben ik ook daarin gestapt.
 
Bierbrouwen is een boeiend proces, met veel variabelen; verder is het ook een gezellige hobby en kun je eromheen ook nog het e.e.a. knutselen. Overigens brouw ik inmiddels niet meer met de 7L pan, maar met een EasyBrew.

 

De secretaris

Daniëlle Hendriksen

Zoals het een betrokken bestuurder betaamd, hierbij een korte introductie:

Daniëlle dus, b(r)ouwjaar 1983. Op de gildeavonden te herkennen aan een Brabantse tongval, de warrige krullen, en de (bijna) 1 meter 90, zonder hakken. Sinds februari 2022 lid van de Amervallei, en sinds augustus  2024 officieel verkozen tot bestuurslid. Dank voor ieders vertrouwen om in het bestuur te mogen plaatsnemen!

In mijn jaren als speciaal-bier-drinker, en uiteindelijk Biersommelier, heb ik meerdere smaken, stijlen en typen bier mogen ontdekken. In die tijd vond ik het vooral prettig dat ‘een ander’ het voor me maakte. In 2021 leerde ik mijn partner Bart kennen, en vanaf het prille begin werd onze wederzijdse liefde (voor het bier) niet onder stoelen of banken gestoken. Bart brouwde al een aantal jaren, en heeft me geënthousiasmeerd om mee te gaan brouwen. We vullen elkaar, ook hier, goed aan; hij is dol op techniek, automatiseren en knutselen. Ik vind het leuk om met smaken, ingrediënten en receptuur te spelen.

Het meest trots ben ik op de zwaardere bieren die uit onze ketels komen; de RIS-sen en Quadrupels zijn fijn in balans en zijn, ook in de zomermaanden, een hele fijne ‘night-cap’! Ook de keurmeesters lijken onze bieren te kunnen waarderen, ik hoop nog één stapje te mogen gaan zetten op de gildeladder, dus kwaliteit is momenteel het grote doel in ons brouwproces.

Op de Gildeavonden proberen we eigenlijk altijd wel iets mee te nemen voor de Bottle Share. Altijd leuk om feedback van de medebrouwers te krijgen, en natuurlijk om van jullie brouwproducten te mogen meegenieten.

 

Het bestuurslid

Megiel van Sloten

Megiel van Sloten

Sinds de bierbrouwcursus van 2021 lid van de Amervallei en nu, sinds de ALV van 2024, algemeen bestuurslid bij dit mooie gilde. Ik hoop dat we een mooie tijd tegemoet gaan en fijn kunnen genieten van mooie bieren die we brouwen.

Hoe kom ik bij het brouwgilde uit?

Na mijn jaren als pils-student word je wijzer en ga je over op het speciaalbier bij de sponsor van mijn volleybalclub destijds (Speciaalbiercafe de Koffer, Groningen). Altijd een goed adres als je in de buurt bent. Via de brouwscene in Gotenburg, Zweden (veel IPA) en de Belgische speciaalbiertjes in Wageningen kom je dan in Amersfoort terecht en zodoende bij het gilde uitgekomen.

Met mijn biologie- en laboratoriumopleiding heb ik een natuurlijke fascinatie voor micro-organismes. Bij mijn werk met plantenschimmels kom ik allerhande mooie organismes tegen waaronder vele zoet geurende gisten (helaas geen Saccharomyces maar een Geotrichum schimmel). Gelukkig kun je de goede gisten gewoon in allerhande vormen kopen via het internet.

Op de gildeavonden vind ik het altijd fijn om de biertjes van anderen te proeven en de kunst van het brouwen te bediscussiëren. Spreek me aan, ik lijk op een craftbier brouwer!

 

Het Bestuurslid

Guus Bollen

 

 

 

 

 

Guus Bollen

In mijn jonge jaren in de jaren 80 maakte ik voor het eerst kennis met speciaalbier. Ik ben opgegroeid in de regio Eindhoven waar je destijds al wel Belgische bieren bij de café's kon krijgen. Belgie was niet zover weg en bieren zoals West Malle tripel, De Koninck en Hoegaarden wit waren me toen al wel bekend. En de Achelse Kluis was met een mooie fietstocht ook binnen handbereik. Natuurlijk was het destijds verder eigenlijk nog treurig gesteld met speciaalbier in Nederland. De grote pilsbrouwers domineerden de markt. In mijn studententijd gingen we wel eens stappen in Antwerpen, waar ik ervaarde dat Belgie een fantastisch bierland is. Dat vlammetje is blijven branden, wat ook wel een voorkeur voor Belgische bieren tot resultaat had.

De gedachte om zelf bier te brouwen leek me leuk, maar kwam er eigenlijk nooit van. In 2018 vond ik dat het er dan toch maar eens van moest komen. Met een aanmelding voor de brouwcursus van de Amervallei was mijn carriere als hobbybrouwer begonnen. Met de daar opgedane kennis ben ik aan de slag gegaan en nu acht jaar later ben ik een ervaren meesterbrouwer. Het lidmaatschap van de Amervallei heeft mij veel gebracht: een degelijke cursus als start en een uitgebreid netwerk aan gepassioneerde, deskundige brouwers. Er ging een wereld voor me open. Inmiddels heb ik vele nieuwe bierstijlen ontdekt en leren waarderen. Daarbij heb ik heel veel geleerd over bierbrouwen. De speciaalbier markt heeft zich ongelooflijk ontwikkeld in de laatste decennia, wat het ook voor een hobbybrouwer een mooie ontdekkingsreis maakt.

Toen ik lid werd, zag ik al snel dat er ook nog veel te doen was in de ontwikkeling van de vereniging. Al snel zat ik in de media commissie en later in de brouwdagen commissie. Daarmee heb ik in de afgelopen jaren mooie stappen voorwaarts gezet. De speciaalbier wereld is een leuk wereldje met een diversiteit aan mensen. Als je actief meedraait in een hobbybrouw vereniging wordt je daar ook onderdeel van. Dat is ook een reden dat ik in het bestuur gegaan ben.  We zijn een actieve vereniging, een moderne craftbeer community met veel potentie. Het centrale doel is met elkaar betere brouwers worden en dat natuurlijk onder het genot van een lekker bier!

Ik woon in Amersfoort, ben getrouwd en heb drie (inmiddels volwassen) kinderen. Naast bierbrouwen ga ik graag een dagje varen met mijn sloep en op vakantie naar mooie bestemmingen.

Het Bestuurslid

Henk van wee
 
Mijn naam is Henk van Wee en ik ben 65 jaar.
 
Voorheen had ik een melkveebedrijf, nu verbouw ik ruwvoergewassen voor andere veehouders.
Bierbrouwen doe ik samen met Kees Voorburg sinds 2018 en ben in 2022 lid geworden van de Amervallei.
 
Er was altijd al de gedachte als speciaal bier liefhebber om te gaan brouwen maar het kwam er nooit van totdat ik op marktplaats een complete installatie zag. De koop was snel gesloten en hij gaf ons ook tips waar we op moesten letten.
Al gauw ging ik op zoek in de bijgeleverde bierboeken naar recepten en hebben sindsdien ruim 100 keer gebrouwen.
 
Op de ledenavonden voelde ik me al snel thuis omdat er ook wat bekenden van mij er vaak waren.
Nu ik gekozen ben als bestuurslid wil ik mij graag inzetten voor de vereniging.
 
Ik hecht er veel waarde aan dat naast de technische kennisvergaring ook het sociale aspect niet uit het oog verloren wordt.
Ik vind het belangrijk dat hierdoor meer binding met elkaar en de vereniging ontstaat; en hier wil ik mij voor inzetten.
 
Ik dank de leden ook voor het in mij gestelde vertrouwen.