* Van de bestuurstafel * Agenda * Wedstrijd CIE * Workshop Geur en Smaak * Barrel-aged Bieren Project * De roerstok van .......
Van de bestuurstafel
De herfst is inmiddels alweer enige tijd geleden begonnen, wat voor mij persoonlijk betekent dat er weer volop gebrouwen kan worden. Gewoon buiten, in de tuin. En dat is nodig ook, want ik constateerde onlangs dat er wel héél veel lege flesjes in de flessencaroussel op zolder liggen te smachten naar datgene waarvoor ze gemaakt zijn: gevuld te worden.
De komst van de herfst betekent ook dat de nieuwe brouwcursus bijna van start gaat. We kijken ernaar uit om weer nieuwe cursisten te mogen verwelkomen en ze kennis te laten maken met het mooie ambacht bier brouwen.
Aankomende week vrijdag 28 oktober is er weer een gildevond met een súper interessante presentatie van André Honders over het vergistingsproces. Komt allen! Tevens is deze gildeavond de laatste mogelijkheid om jouw bier(en) in te leveren voor de Amervallei clubkampioenschappen 2022. Meer daarover verderop in deze nieuwsbrief.
Veel plezier met lezen en hopelijk zien we elkaar tijdens de gildeavond.
Cheers! Marike de Vreede
Agenda
donderdag
27 oktober
Brouwcursus dag 1
vrijdag
28 oktober
Gildeavond Oktober: Thema-avond Vergisting
zondag
30 oktober
Brouwcursus brouwdag
zondag
30 oktober
Extra Brouwdag Soekwa Hoogland
donderdag
03 november
Brouwcursus dag 2
donderdag
10 november
Brouwcursus dag 3
donderdag
17 november
Brouwcursus dag 4
donderdag
17 november
Workshop Geur en Smaak
vrijdag
25 november
Clubavond: Uitslagen Clubkampioenschappen 2022
vrijdag
16 december
Clubavond
Wedstrijd CIE
Clubkampioen!!!!!!!!!!!!!
Wie van jullie mag het komende brouwjaar deze geuzentitel dragen? Wie onttroont de huidige clubkampioenen Wilfred van de Kleut & Gert van den Ham?
Wil jij ook meedingen naar DE “cup met de grote oren”, schrijf je dan direct in via de website bij WEDSTRIJDEN en INSCHRIJVEN (wel eerst inloggen!) en zorg dat je jouw bieren uiterlijk op de gildeavond van 28 oktober inlevert. Of uiterlijk diezelfde vrijdag (28 oktober) op het inleverpunt bij slijterij de Kolkrijst in Hoogland afgeeft.
Graag tot de gildeavond van oktober!
Met enthousiaste groet,
De wedstrijdcommissie
Workshop Geur en Smaak
Wil je alles weten over (basis)smaken en de rol van geur bij het proeven van bier? Als onderdeel van de brouwcursus vertelt Fokko Kruizenga al jaren met verve over dit interessante onderwerp. Dit jaar kan ook een beperkt aantal geïnteresseerde leden aansluiten bij deze cursusavond, op donderdag 17 november. Bij grote belangstelling wordt voorrang gegeven aan leden die de brouwcursus nooit gevolgd hebben, of dat heel lang geleden hebben gedaan.
De kosten voor deze avond bedragen 5 euro. Inschrijven kan t/m 6 november via de website (eerst inloggen | menu-optie “Voor leden”, “Workshop Geur en Smaak”). Als je onverhoopt “uitgeloot” wordt, dan krijg je het inschrijfgeld vanzelfsprekend terug gestort.
Barrel project 2023
De inschrijving is geopend! Het is weer zover! Er staat een nieuw barrelproject in de steigers en we zijn op zoek naar gilde-leden die willen meebrouwen/ meeproeven/ meegenieten.
Wat gaat er gebeuren?
Op zondag 22 januari 2023 stoken we samen met jou de ketels van brouwerij HBS uit Bilthoven weer op! Het recept wordt een keuze tussen een stout, een quadrupel of een barley wine. Na het brouwen en het vergisten zullen we eind februari het bier toevertrouwen aan een versgeleegd bourbon- of whiskyvat waarna we het enige maanden rust zullen gunnen. Daarna zal het proeven gaan beginnen en pas als we er allemaal van overtuigd zijn dat het bier gereed is, zullen we deze godendrank gaan bottelen! Reken dus op een batch van je eigen barrel-aged bier rondom de zomervakantie (uiteraard kan je het bier dan nog minimaal een paar jaar laten rijpen!).
De kosten van dit project zijn 75 EUR per persoon en voor dat geld krijg je een vol krat BNR flesjes en enkele grote flessen. Over het bier wordt accijns afgedragen dus als je een leuke deal met de lokale slijter weet af te spreken.... Inschrijven kan vanaf nu tot eind december! Let op: dit is geen cursus; van de deelnemers wordt verwacht dat zij de basisprincipes van het brouwen onder de knie hebben! Schrijf je in via de website bij BARRELPROJECT INSCHRIJVEN onder VOOR LEDEN (wel eerst inloggen)
Aantal inschrijvingen
Per barrel kunnen 10 deelnemers meedoen. Op het moment dat er meer inschrijvingen zijn zullen nieuwe deelnemers voorrang hebben. Bij meer dan 17 deelnemers zal er parallel aan dit project een tweede barrel-project worden gestart. De brouwdatum voor dit tweede project is nog niet bekend.
Kosten inschrijvingen
Van alle deelnemers zal bij wijze van bevestiging een eerste betaling van 10 EUR worden gevraagd. Uiteraard zal dit bedrag bij 'uitloting' worden gerestitueerd.
De roerstok van Joost van Duijn
De roerstok was overgedragen aan Joost. Maar afgelopen week was voor Joost zeer spannend, daar zijn vrouw "op het einde " liep. Dus alle aandacht ging uit naar de bevalling en het lukte niet een "Roerstok" te produceren.
Net voor het verzenden van de nieuwsbrief, ontvingen we het bericht dat zijn vrouw was bevallen van hun 3e kindje. Een meisje met de naam Elin.