Nieuwsbrief header

Terug naar overzicht
20 nov. 2023 - Nieuwsbrief November 2023
Door: Guus Bollen

Nieuwsbrief November 2023

Tekstversie

Van de bestuurstafel

Komende gildeavond is het weer zover: de uitslag van de clubkampioenschappen 2023! Loop jij weg met de eerste plaats in een klasse en misschien wel clubkampioen of opereer je liever vanuit de schaduw? Enfin de 24ste weten we het en gaan we er als vanouds weer vol tegenaan met een oude bekende: de quizmaster van het jaar 2021! Niet dat de vorige presentator niet voldeed, integendeel maar het enthousiasme van de oude werkt erg aanstekelijk, vind je ook niet!

Nog een bestuurs-nieuwtje dan: per 1 oktober is ons bestuur uitgebreid met een kandidaat-bestuurslid. Het is iemand die haar sporen in de bierwereld keihard aan het verdienen is. Ze raast door de Stibon cursussen heen, heeft contacten van Estland tot Zuid-Spanje en veroverde afgelopen voorjaar bijna de ONK-titel. Jullie raden het natuurlijk al: Danielle Hendriksen komt ons de komende jaren versterken. Verderop in deze nieuwsbrief zal zij zich voorstellen en wellicht voorzichtig haar toekomstvisie voor het gilde laten doorschijnen. Danielle, wij zijn als bestuur ontzettend blij dat je ons komt versterken: welkom en veel plezier toegewenst.
Dan een wat minder prettig nieuws vanuit de excursie-commissie; lees hun bericht even aandachtig door en zie daarna de zon alweer achter de wolken schijnen.

Voor de komende tijd zijn we al weer druk bezig met het regelen van sprekers. Inmiddels is bekend dat Constant Keinemans, bierbrouwer, docent en eigenaar van Brouwtechniek ons in december zal bezoeken.
Uiteraard in januari weer een uitgebreide proeverij van cursusbieren van ditmaal maar liefst 18 deelnemers!
Tenslotte hebben we brouw-docent en bierkenner Jonathan Veldhuizen bereid gevonden ons het verhaal van Geuze bieren uit te doeken te doen. Uiteraard met voldoende bieren om te proeven!
Nou dat was ‘m weer voor deze week; zien we jullie allemaal komende vrijdag op de leukste avond van het jaar?

LET OP! Nog even een mededeling van huishoudelijk aard.
De weg die direct voor het clubgebouw langs loopt en waar langs we parkeren wordt een fietspad. De werkzaamheden hiervoor vinden op dit moment plaats. Parkeren kan nu via de hoofdweg een klein stukje verderop ‘naast’ het clubgebouw.

Met brouwvriendelijke groet,

Jorgo

 

Van de  Excursiecommissie

Een kort bericht van de excursiecommissie met daarin hopen wij voor velen een positief berichtje, namelijk: de geplande excursie van 9 december wordt verplaatst naar het voorjaar.

Omdat wij nog graag dit jaar iets wilden organiseren hadden wij gekozen voor december, echter het aantal aanmeldingen viel wat tegen. Gelukkig kregen wij ook feedback van jullie, daar kwam uit naar voren dat december nogal kort dag was. Velen hebben een drukke agenda in december en deze excursie paste daar niet in.

In overleg met het bestuur is daarom besloten om de excursie te verplaatsen. Wij hopen zo tegemoet te komen aan de wensen. Helaas voor diegene die zich al hadden opgegeven maar uiteraard hopen wij dat ze alsnog besluiten om mee te gaan.
Wij komen zo spoedig mogelijk met een nieuwe definitieve datum dus hou je mail in de gaten.

Heb je zelf nog een goed idee voor een excursie? Stuur dan een mail met je idee naar excursiecommissie@amervallei.nl

Bring Your Own

Eén van de doelstellingen van de Amervallei is het bevorderen van het ambacht van bier brouwen. Volgens mij zijn we daar lekker mee bezig als vereniging; Eén van de dingen die een beetje in de vergetelheid is geraakt is het item 'Bring Your Own'. Want wat is er nu leerzamer dan samen met je medebrouwers elkaars product te proeven, bevragen en beoordelen?

De afgelopen tijd liep niet alleen het aantal meegenomen bieren terug, maar ook leek er een beetje terughoudendheid om zo'n biertje even open te maken en te proeven. Jammer, want dat is nou eigenlijk net de bedoeling! Hierom leek het ons gepast om dit item nog even onder de aandacht te brengen. Hoe zit het ook alweer?

Op iedere gildeavond is er een aangewezen plek voor de 'bring your own' bieren.
Als je met je rug naar de bar staat, is dat de tafel links achterin. Je kan daar je bier neerzetten (één a twee flesjes) en het is aan te raden om er een briefje aan te hangen met wat het is en van wie het is, zodat je tips kan krijgen. Nog leuker is om even in de buurt te blijven van je bier, zodat je als brouwer er wat over kan vertellen. Kom je proeven, dan is het leuk om je feedback te geven, het liefst op een opbouwende manier. En zo simpel is het. We werken aan een Bring your own bordje, maar ook zonder bordje weet je de plek nu te vinden.

Heel veel deel- en proefplezier!

Met vriendelijke groet,

Ralph Hergaarden

 

Aan de roerstok van….Daniëlle Hendriksen

Omdat Didier Castelijns afgelopen april zijn brouw-avonturen al met ons heeft gedeeld, is er ‘aan de bestuurstafel’ besloten dat het deze maand mijn beurt moest zijn. Laat ik beginnen met het bestuur te bedanken, voor het vertrouwen om hen te mogen versterken, maar ook het aanreiken van deze ‘roerstok’.

Eerst maar even voorstellen dan: Daniëlle dus, b(r)ouwjaar 1983. Op de gildeavonden te herkennen aan een Brabantse tongval, de warrige krullen, en de (bijna) 1 meter 90, zonder hakken. Na de corona eens aangesloten op een gildeavond, en al snel daarna “officieel” lid geworden van de Amervallei.
Mijn brouwgeschiedenis is nog relatief kort, al proef ik al jaren graag een mooi speciaal bier. Ik had echter nooit overwogen om zelf bier te gaan maken. Tot ik in 2021 Bart leerde kennen, een van onze gezamenlijke interesses bleek het speciaal bier te zijn. Zoals jullie allemaal weten werkt bier verbindend, dus daar is het allemaal mee begonnen.


Toen we elkaar wat beter kenden, en al een aantal bijzondere bieren hadden geproefd, ontstond het idee dat hetgeen we proefden, we ook zelf zouden kunnen maken.. Of tenminste zouden kunnen proberen of we iets zouden kunnen maken wat erop zou lijken.
Bart brouwt al een aantal jaren met Vincent, of Vincent met Bart (ze worden wel eens door elkaar gehaald), en zij zouden het mij wel ‘even’ leren. Op gas, met een grote pan en een roerstok.

De heren weten uiteraard van wanten, en wisten ook héél erg goed welke taken ze in deze eerste gezamenlijke sessie graag wilden delegeren: Enkele tientallen kilo’s mout schouten en storten, afwegen tot op de milligram, en vooral lang en zwaar roeren. En schoonmaken! Hygiënisch werken! Schoonmaken! Ontsmetten, hygiënisch werken! Oh ja, en schoonmaken… De kracht zat in de herhaling zullen we maar zeggen. Het resultaat mocht er wezen!

Het brouwproces en de gevolgen daarvan in de smaak wakkerden een heel nieuwe interesse aan: ik wilde vaker brouwen! De enige logische vervolgstap was om me aan te melden bij de brouwcursus van 2022. De groep was klein, maar de sfeer was goed, en de basiskennis over het brouwproces die ik in mijn Stibon-opleidingen had geleerd nam steeds verder toe. Op de cursus-brouwdag maakte ik kennis met het elektrisch brouwen, dank aan Martijn! Brouwen met een elektrische ketel leek me, in een druk huis met drie opgroeiende kinderen, net wat praktischer dan het (alleen) brouwen op gas. Ook wilde ik niet afhankelijk zijn van de brouwspullen, tijdsplanning en agenda van Bart en/of Vincent.

Op Marktplaats vond ik al snel een overcomplete brouwset, een elektrische ketel (de BulldogBrewer), vergistingsvaten, schoonmaakmiddelen, pannen, gasbranders, mandflessen, de hele auto zat propvol. Daarmee was het feest compleet; na de geslaagde “cursus” -dubbel, volgden al snel brouwsels in alle klassen, al dan niet met toevoegingen. Behalve het thuis-brouwen sluit ik ook graag aan op de brouwdagen die worden georganiseerd vanuit het gilde; het is altijd gezellig, leerzaam, en leuk om samen iets moois te maken.


Het meest trots ben ik op de zwaardere bieren die uit onze ketels komen; de RIS-sen en Quadrupels zijn fijn in balans en passen goed in dit koude, winderige seizoen. Misschien helpt ook wel mee dat dat precies de bier(stijl-)en zijn die ik ook het liefste drink! Het meest gedenkwaardige bier uit de ketel is toch wel de Milkstout, waarmee we zelfs 2e werden op het laatste ONK! Let wel: we, want deze stout hebben Bart en ik namelijk samen gebrouwen, al vind hij het nog steeds wel lullig dat zijn naam niet op het ONK-certificaat terecht is gekomen (dan is dat bij dezen ook rechtgezet).
Voor de toekomst hoop ik uiteraard mooie bieren te mogen blijven maken, en zal ook eens wat vaker iets meenemen voor de Bring Your Own- tafel op de gildeavonden. Kom gerust wat mee-proeven!!


Ik draag de roerstok uiteraard over aan Bart en Vincent, in de hoop dat ze in de toekomst minder vaak door elkaar gehaald worden.

Hartelijke groet,

Daniëlle

Terug naar overzicht