Nieuwsbrief header

Terug naar overzicht
27 mrt. 2023 - Nieuwsbrief maart 2023

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Van de bestuurstafel
  • Agenda
  • A day in the bruery
  • Van de wedstrijd commissie
  • De roerstok van.........
                                                                               

 
                                                              
Van de bestuurstafel

Dat de lente nog even op zich laat wachten werd door de brouwdagencommissie al maanden geleden voorzien. Afgelopen zondag was het zover, de brouwdag bij HBS van een Baltic Porter. Een heerlijk bier voor de koudere dagen/avonden. Ook deze brouwdag verliep weer uiterst succesvol en het moet toch worden gezegd dat wij ons meer dan welkom voelen bij Brouwerij HBS;  dit was maar liefst de derde brouwdag dit jaar in Bilthoven!
In deze nieuwsbrief staan wederom weer een aantal belangrijke zaken:

  • Een enquête voor een nieuwe Amervallei activiteit: ‘A day in a brewery’
  • Herinnering inleveren ONK bieren op gildeavond van 31 maart

De komende gildeavond zal in het teken staan van de uitslag van de voorjaarskeuring 2023. Drie keurmeesters zullen de drie hoogst scorende (Belgische stijl) bieren live testen. Tegelijkertijd zullen we dezelfde bieren gaan proeven zodat wij ook mee kunnen testen. Doel van de avond is dan ook om meer inzicht te geven in het keuringsproces van het BKG en de wijze waarop de score tot stand komt.
 
Bezoek ONK op 3 juni 2023
Het ONK2023 wordt dit jaar georganiseerd door biergilde Dionysos uit Noord-Limburg. De uitreiking van de prijzen zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 3 juni in Openluchtmuseum ‘de Locht’ in Melderslo. Op deze dag zijn tal van activiteiten georganiseerd waaronder natuurlijk ook een bierfestival.
Aangezien de Amervallei over twee jaar het ONK2025 organiseert willen wij graag een delegatie van ons gilde deze dag laten bezoeken (en natuurlijk ook om de vele prijzen mee naar huis te kunnen slepen 😊).

Tegenover het Openluchtmuseum ligt de camping ‘Leef!’; een simpele overnachting is dan ook zo geregeld. Wie van de gildeleden heeft zin om naar de uitreiking te gaan en wellicht te blijven overnachten? Laat het weten voor 15 mei via voorzitter@amervallei.nl zodat we kunnen kijken of we wat kunnen organiseren qua vervoer en overnachtingsmogelijkheden.

 
Agenda
 
   Gildeavond: Live Keuring finale voorjaarswedstrijd 2023
 Vr. 31 maart 2023

 

 20.00uur
 Clubhuis

Op deze gildeavond gaan drie keurmeesters live de beste bieren van de Voorjaarskeuring 2023 keuren waarbij het publiek deelgenoot mag zijn van de overwegingen!
Niet vergeten: Inleveren bieren voor het ONK 2023!

 
 
   Gildeavond: presentatie Craft-mouterij Masterveld
 Vr. 28 april 2023

 

 20.00uur
 Clubhuis
 https://www.vloermouterijmasterveld.nl/

Deze gildeavond zal mouterij Masterveld een presentatie geven over de enige nederlandse craft-mouterij en haar bijzondere producten.
Gilde-leden zullen in staat zijn om via de webshop deze mouten te bestellen; afhalen de mouten kan alleen op deze gildeavond.

 
 
   Gildeavond; Lezing en proeverij Klassieke bieren
 Vr. 26 mei 2023

 

 20.00uur
 Clubhuis

Deze gilde-avond hebben wij Elaine Olsthoorn bereid gevonden een lezing en proeverij te geven over klassieke bierstijlen.

 
 
   Open Nederlands Kampioenschap Bierbrouwen uitslagendag
 Za. 03 juni 2023

 

 09.00uur

Op 3 juni 2023 is de uitslagendag van het ONK 2023, dit jaar gehouden op 03-06-2023 bij Openluchtmuseum de Locht in Melderslo.

 
 
   Gildeavond: Het brouwen van een kloonbier: Chimay Blauw
 Vr. 30 juni 2023

 

 20.00uur
 Clubhuis

Lezing over klonen van Chimay Blauw door Wil van den Broek met een proeverij.
 
Tevens laatste inlevermoment Zomerkeuring 2023.

 
 
   Gildeavond: Algemene Ledenvergadering | Bekendmaking uitslag Zomerkeuring
 Vr. 25 augustus 2023

 

 20.00uur
 Clubhuis

Algemene leden vergadering van "De Amervallei"
Uitslag van de Zomerkeuring 2023

 
 
   Gildeavond: Lezing: "Bier in de Kunst" door Henri Reuchlin (Stibon, biersommelier)
 Vr. 29 september 2023

 

 20.00uur
 Clubhuis

Lezing: "Bier in de Kunst" door Henri Reuchlin
(Van brood tot Brood: bier in de beeldende kunst door de eeuwen heen : Reuchlin, Henri, Vogel, F.O.B.: Amazon.nl: Boeken)

 
 
   Gildeavond: NNB
 Vr. 27 oktober 2023

 

 20.00uur
 Clubhuius

 
 
Laatste inlevermoment voor bieren voor de clubkampioenschappen 2023

 
 
   Gildeavond: Uitslagenavond Clubkampioenschappen 2023
 Vr. 24 november 2023

 

 20.00uur
 Clubhuis

Uitslagenavond en bekendmaking Amervallei Clubkampioen 2023

 


 


 
 
 
 
 
A day in the bruery
 

Het bestuur is op dit moment de haalbaarheid aan het onderzoeken van een (al zeggen we het zelf)  GEWELDIG evenement, voor- en door de gilde leden. De werktitel van dit evenement is: “a day in the brewery” en het is precies dat en zelfs een beetje meer.
Samen met zoveel mogelijk gilde leden willen we een grote hoeveelheid veraccijnsd bier maken, wat (ook) in de winkel mag worden verkocht. Alle taken of activiteiten die nodig zijn bij het vervaardigen en aan de man/vrouw  brengen zullen door kleine groepjes leden worden uitgevoerd: Recept maken, Design van het label maken, Brouwen, Afvullen, Promotie, Distributie, etc. Het ultieme doel: Een bier in de winkel van- en door het gilde, met als boodschap: 'Wil jij dit ook leren maken? Kom dan bij de Amervallei!'
Op dit moment onderzoeken we alle mogelijke opties. Eén optie is om bijvoorbeeld 1000 liter te brouwen in een soort huurbrouw-constructie. Dat komt in het kort neer op het volgende: Het gilde koopt vooraf al het bier op tegen (ongeveer) inkoopprijs. Door verkoop zou dat terugverdiend moeten worden. Denk aan op tap in Café's, verkoop bij onze sponsoren, maar ook (vooraf) verkoop of crowdfunding zou een optie kunnen zijn om hier geen groot financieel risico mee te lopen. Aangezien ons gilde (statutair) geen winstoogmerk heeft, willen het liefst kostenneutraal werken met zo min mogelijk risico. 
Jouw input als gildelid is van groot belang! Want we willen dit met jou en andere gildeleden gaan doen. Om jouw input te kunnen verwerken, is er een google form gemaakt met een aantal vragen. Ons doel is aan de hand van jullie antwoorden te bepalen of er draagvlak is voor dit idee. Want als niemand het ziet zitten, dan zijn we snel klaar. Maar we denken eerder dat het een unieke mogelijkheid is om op een prettige manier meer te leren over bier en de bierwereld.
Help jij mee? Het kost je hooguit drie minuten en jouw antwoorden verplichten je tot niets, zie het als een haalbaarheidsstudie. In de volgende nieuwsbrief zullen we de voorlopige uitkomsten met je delen!
Klik op de link voor de vragenlijst: https://forms.gle/SKrDhhSmCdhqpbADA

Bericht van de wedstrijdcommissie
Dames en heren,

Brouwers, de uitslagen van de voor de voorjaars keuring zijn binnen en de geselecteerde Brouwers voor de extra proefsessie tijdens de komende gildeavond zijn benaderd.

Wij houden de uitslagen tot vrijdag avond nog even uit het zicht. Dit zou immers de activiteit van komende gildeavond kunnen beïnvloeden.
Maar wat een mooie scores zijn er terug gekomen zeg.

Ook benieuwd naar jouw punten en naar de uitslag van het live keuringsmoment?
Kom dan komende gildeavond naar de Stuw!
 
O ja, denk erom, dit is dus ook HET inlever moment voor de door jullie bij het ONK ingeschreven brouwsels!
 
Tot snel!

 

De roerstok Michiel Keijzer en Marike de Vreede

 

Ooit waren we collega’s op het werk. We waren verantwoordelijk voor het beheer van grote servers waar klanten belangrijke software op draaiden. Ook die software moesten we draaiend zien te houden. Het is al wat jaartjes geleden dat we uit elkaar gingen maar we hielden contact door af en toe met elkaar te gaan eten. Tijdens een van die restaurant bezoeken liet ik mij ontvallen dat het brouwen van bier mijn belangstelling had. Zoiets als van: “Dat zou ik misschien wel een keer willen doen”. Marike echter sprong op!? En riep uit: “Ik ook, ik ook!”. Nu heb ik nooit een zusje of broertje gehad maar ik stel me zo voor dat die dat ook zo roepen als ze bang zijn iets leuks mis te gaan lopen.

 
Met dank aan het internet, //ik zou geen dag meer zonder kunnen\\, maar dat terzijde, vond ik waarschijnlijk dezelfde cursus als die de meeste van deze lezers hebben gevolgd. Vanuit Driebergen en IJsselstein weten we inmiddels de weg te vinden naar Amersfoort. Het toeval wilde dat er iemand op mijn werk al wat brouw ervaring had. Hij vertelde er honderduit over en het werd me al gauw duidelijk dat het met alleen een steelpannetje niet klaargespeeld kon worden. Ook begreep ik uit zijn verhalen dat hij de brouwdagen altijd samen met zijn broer of vrienden doorbracht. Een beetje theoretische voorkennis had ik dus al opgebouwd.
Marike had in haar studententijd met een medestudent een korte brouwcursus gevolgd. Sterke verhalen over pruttelende emmers in de trein heb ik aangehoord. De cursus brouwdag vond ik echt heel leuk. Paul Kessels vertelde honderduit en doneerde later zelfs een achthoekig mooi stuk koper (15mm) met 45 graden bochten waarmee ik een hevelfilter heb kunnen maken wat we nog steeds gebruiken. Na de cursus vielen we in een gat. Hoe nu verder?

 

Hoe het precies gegaan is weet ik niet want ik was er niet bij, maar Marike heeft out of the blue een meer dan 80 liter brouwpan gekocht met inhoud strepen aan de binnenkant! Wat moet je in je eentje met zo’n achterlijk grote pan? Toen heb ik maar een grote brander gekocht bij Brouwmaatje en daar gingen we. Marike flanste een trippel recept in elkaar en we brouwden buiten in de tuin. Het pakte heel aardig uit. Misschien wel het beste wat we ooit hebben voortgebracht. Tja, en dan zit je er aan vast. Marike is toegetreden tot het bestuur van het biergilde, samen zitten we ook in de cursuscommissie. Het blijft leuk om de cursus brouwdag te doen. Eigenlijk heb ik zo veel aardige mensen ontmoet door de bier hobby. Iedereen is ook bereid om kennis te delen. 
Door de grote brouwpan zitten Marike en ik eigenlijk aan elkaar vast. Het heeft soms ook wel eens een voordeel om veel liters te kunnen brouwen, bijvoorbeeld op een cursusdag of als er een barrel-age project is waarbij de ton vol moet. De brouwdagen die door de Brouwdagen commissie worden georganiseerd zijn voor mij een uitkomst. Ik hoef alleen maar thuis te zeggen dat ik wat anders leuks heb en ik kom terug met een emmer wort. Thuis blijft het rustig en schoon. Mijn echtgenote heeft dan het huis voor zichzelf zonder de chaos die ik meestal veroorzaak.
 
Met Ben van Velzen brouw ik ook wel eens. Heel gezellig en leerzaam. Meestal heeft hij ook wat staan in de kruipruimte om te proeven. Hij heeft me geleerd hoe je kunt brouwen in een gamel. Eigenlijk een koelbox van metaal. Heel eenvoudig zo’n eenstaps brouw met een verrassend goed resultaat. Rijst hebben we ook geprobeerd en is ook heel leuk om mee te brouwen. Dan heb ik ook kennis gemaakt met Cees van Weelden. Wat een man is dat. Hij is multidisciplinair technisch, zowel mechanisch als elektrisch, elektronisch kundig. Maar er is ook nog een soort Walhalla waar hij een brouwerij bestiert. Daar is ook Gerbrand van den Boomen die ooit leerling is geweest van Cees. Gerbrand heeft een prachtige elektrische installatie gebouwd. Een HEMS (staat voor Heat Exchanged Recirculating Mash System) Die staat ook in het Walhalla genaamd HBS Hobby Brouw Studio. Vanuit dit episch centrum opereert trouwens ook de inkoopcommissie. De eerste keer dat ik hier kwam was om mijn bestelling op te halen. Nu ben ik er kind aan huis. Ga daar gerust een keer kijken in Bilthoven. Cees heeft voor Marike een roerwerk gemaakt. Inderdaad voor de 80 liter pan om de maisch draaiend zien te houden. Andre Honders heeft mij geholpen met het solderen van een I-spindel. Zo iemand kom je in het normale leven niet zo vaak tegen. Doet alles heeel precies, nadat hij grondig onderzoek heeft gedaan en het eerst heeft uitgedokterd. Toen hij een keer als begeleider mee deed bij de cursus brouwdag hadden zijn leerlingen plaats een en twee behaald.
Dan kan je er niet meer omheen. Die man kan wel wat. De mensen die de cursus geven, de begeleiders, de keurmeesters, allemaal fijne mensen om samen mee te zijn. Wat mij rest te vertellen is dat Marike altijd goed voor ons zorgt. Als we bij haar thuis brouwen dan lijkt de lunch zoals ik me dat voorstel hoe dat er in Frankrijk aan toe gaat, waarbij de avondmaaltijd ver in de schaduw komt te staan.
 
Ik geef de roerstok door aan....Didier Castelijns
 
 

 
Terug naar overzicht