Omdat je gilde vele activiteiten op de rit heeft staan is de eerste nieuwsbrief van dit jaar gevuld met heel veel info over leuke activiteiten en mededelingen.
Dus leun achterover, lees en geniet !
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
- Van de bestuurstafel
- Barcommissie
- Agenda
- Brouwdag
- Excursie
- Website
- Save the date
- Wedstrijd
- Bierlezeing
- ONK 2025
- Kortingcode's
- De roerstok van.........
Van de bestuurstafel
De oliebollen zijn op en de restjes van de Kerst zitten in de vriezer; tijd om de schade op te maken en goede voornemens na te leven. Voor mijzelf betekent dit een tweetal maanden zelfkastijding; inderdaad geen DryJanuary maar een Dry-till-February. Helemaal geen probleem natuurlijk hoewel ik de smaak van bier wel zal gaan missen. Gelukkig wordt er nog steeds gebrouwen bij ons in huis; ditmaal eentje in categorie ‘minder is beter’. Jawel, een alcoholarme blonde met veel hop! Hopelijk is het snel weer maart!
Als bestuur hebben we de laatste periode bepaald niet stil gezeten zo moge wel blijken uit de volle agenda voor de komende periode (zie onderdeel Agenda).
In deze nieuwsbrief wordt voor een aantal van deze activiteiten nog wat extra aandacht gevraagd zoals bijvoorbeeld het verzoek om je in te schrijven voor de brouwdag bij HBS
Barcommissie
Helden!!!!!!!
Ja Helden, want dat zijn jullie!!!
Na een enkele oproep via de mail en een datumplanner is binnen recordtijd bijna het gehele bardienstrooster 2023 ingevuld.
Ongelofelijk!!!
Voor de leden die dit lezen en met een traan in hun ogen beseffen dat zij weer “de kans” op een gezellige bardienst hebben gemist, treur niet, 25 augustus is op moment van schrijven nog niet ingevuld en superheld Gerard kan ook wel met een dienst minder.
Dus, grijp je kans en meld je aan.
Enorm veel dank namens de bardienst commissie, Bas.
Op de website zie je grote versie.
Bardiensten Gilde avonden:
Agenda brouwjaar 2022 - 2023
Zondag 22 januari Barrelproject 1
Vrijdag 27 januari Gildeavond
Zaterdag 11 februari Excursie OuDaen Utrecht
Vrijdag 24 februari Gildeavond
Zondag 26 februari Barrelproject 2
Zondag 19 maart Brouwdag
Vrijdag 31 maart Gildeavond
Vrijdag 28 april Gildeavond
Vrijdag 26 mei Gildeavond
Vrijdag 30 juni Gildeavond
Van de Brouwdagencommissie
Met een groep van maximaal tien leden* zwengelen we de ketels aan en garanderen we weer een toffe brouwdag.
Gezellig met elkaar aan de slag in teams van twee brouwers per ketel. Onder het genot van een bakkie koffie, boven de dampende ketels, de laatste tips en trucs uitwisselen.
Daarna bij een goed verzorgde lunch even gezamenlijk pauzeren en ter afsluiting kan er natuurlijk nog een biertje gedronken worden. Dat alles tussen 09:00 – 16:00 uur.
Op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereidingen, waaronder een mooi recept. Zodra alles definitief is, laten we het in een nieuwsflits weten en zal de bestelling via de website opengezet worden. Houd je mailbox dus in de gaten!
Voor meer informatie: brouwdagen-commissie@amervallei.nl
*de brouwdag is alleen toegankelijk voor leden
Voorjaars excursie
Naast de mini excursie naar Oudaen in Utrecht is de excursie-commissie bezig met de voorbereidingen voor de voorjaarsexcursie. Deze zal plaatsvinden op een zaterdag. De streefdatum is 15 april 2023 (onvoorziene omstandigheden voorbehouden). Zet deze datum alvast in je agenda.
Daar de locatie van de voorjaarsexcursie goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, zullen we uit kosten- en milieuoverweging ook gebruik maken van het openbaar vervoer.
Website
Zo zijn ook de nieuwe leden te herkennen en het bevordert het persoonlijk contact op gildeavonden en bij andere activiteiten.
Je hoeft er niet veel voor te doen. Als je geen profielfoto hebt, kun je wellicht met je telefoon een selfie maken en die mailen naar webmaster@amervallei.nl.
Een profielfoto is geen must, het mag ook een gezellige foto zijn, als je gezicht maar duidelijk zichtbaar is.
Uiteraard ben je, uit privacy overweging, alleen zichtbaar voor andere gildeleden nadat hij/zij is ingelogd. Andere bezoekers van onze site zien je dus niet.
Dit staat er nu i.p.v. jouw foto
Save the date
Jubileumborrel “40 jaar Amervallei” zaterdag 11 maart/ zondag 12 maart
Dit jaar is het 40 jaar geleden dat ons mooie gilde werd opgericht; hoewel…pas in 1985 werd dit pas echt officieel met de gang naar de notaris.
Aangezien wij iedere gelegenheid willen aangrijpen tot het vieren van een feestje is er een jubileumborrel georganiseerd op zaterdag 11 maart/ zondag 12 maart vanaf 16.00uur in de brewpub van Rock City Brewing in Amersfoort.
Onder het genot van een biertje zullen stoere brouwverhalen nog eens uit de sloot worden getrokken, kunnen contacten weer worden aangehaald en wordt er wellicht een afspraak gemaakt om toch eens “eindelijk samen te brouwen”.
Uiteraard zal het eerste rondje door de Amervallei worden verzorgd!
Zijn we jou ook op de jubileumborrel?
Van de wedstrijd commissie
Denken jullie aan het inschrijven en tijdig inleveren van de door jullie
gebrouwen bieren voor de voorjaarskeuring?
Inlevermoment is de gildeavond van februari.
Om een leuke twist aan deze keuring te geven zal er tijdens de gilde
avond van maart een live herkeuring plaats vinden van de 3 hoogst geëindigde bieren in traditioneel Belgische stijl.
(Special Belge, Dubbel, Blonde, Sterke Blonde, Tripel of Quadrupel).
En voor de winnaar natuurlijk een prijsje.
Dussssss, staat er nog ergens een mooi gebrouwen Belgische topper in
het vat of in de fles, schrijf hem in!!!!
Bieren buiten de genoemde klasse zijn natuurlijk ook welkom voor
deze keuring, maar dingen dus niet mee voor de live finale ronde.
Daarnaast willen wij jullie er op wijzen dat de inschrijvingen voor het
ONK 2023 al open staan. Dit jaar georganiseerd door het Gilde
Dyonisos uit Roggel. Informatie hierover is te vinden op:
https://www.onk2023.nl/onk2023/
Omdat de kosten voor het inschrijven per bier dit jaar wat hoger liggen
bieden wij als Gilde aan de bieren die onze leden in willen zenden
collectief te versturen, dit scheelt zo’n €6,50 per deelnemer.
De door jullie zelf ingeschreven bieren kunnen alleen op de gilde avond
van maart, voorzien van een officieel label worden ingeleverd.
Klassiek bier lezing & Proeverij
(Vooraankondiging gilde-avond eind mei)
De geschiedenis van bier gaat terug naar ver voor het begin van onze jaartelling.
Had de mens nu eerst honger of eerst dorst?
Feit is dat brood bakken en bierbrouwen twee van de oudste biochemische technieken zijn die de mens beheerst.
Het verhaal van bier begon destijds als onontbeerlijke veilige drank. Een basisbehoefte bij elke maaltijd.
Tegenwoordig zien we het bier rijkelijk vloeien bij tal van gelegenheden, maar lijken we het steeds minder te drinken voor de dorst.
Door de technische revolutie maar ook politieke en belasting-gerelateerde keuzes van overheden kennen we momenteel een veel grotere diversiteit aan bierstijlen.
Maar wat maakt een bier een klassieker?
Dat is het thema van deze lezing: wat definieert een klassiek bier nu eigenlijk?
Internationaal Doemens biersommelier, Elaine Olsthoorn neemt jullie
op 26 mei aanstaande graag mee op ontdekkingstocht door dat glooiende
historische bierlandschap. Aan de hand van een proeverij gaan we samen op zoek naar de klassiekers (zoals bijv. Kvass, Gruitbier, Rauchbier, Keller, ... )!
Elaine kijkt uit naar jullie komst!
Het Open Nederlandse Kampioenschap (ONK) voor amateurbierbrouwers komt naar Amersfoort! Jawel, en de Amervallei gaat het organiseren!
Het ONK is de grootste nederlandse bierbrouwwedstrijd en wordt jaarlijks georganiseerd door een brouwvereniging of gilde. Een typisch ONK heeft om en nabij de 550 deelnemers en kan naast de bierkeuringen en de uitslagendag/avond bestaan uit tal van andere evenementen. Denk hierbij aan een biercongres, bierfestival of ieder andere toffe activiteit die we maar willen organiseren.
Voor de brainstorm-fase van dit project zijn wij op zoek naar mensen die met ons mee willen denken en vanuit daar willen doorgroeien naar een rol binnen de organisatie van het ONK2025. Denk hierbij aan een aantal avonden gedurende een paar maanden waarbij wij ook graag de haalbaarheid van bepaalde onderdelen willen toetsen.
Lijkt het je leuk om in een enthousiast team een gaaf programma voor het ONK2025 te bedenken en wellicht te organiseren, meld je dan aan door een mail te sturen naar bestuur@amervallei.nl.
Kortingscodes van SBI
Vergeet ze niet op te maken
Aan het einde van het coronajaar 2020-2021, in september 2021 heeft ieder lid een kortingscode ontvangen ter waarde van 10 EUR bij SBI4Homebrew (https://www.sbi4homebrew.com/). De geldigheid van deze codes is twee jaar en via SBI4Homebrew hebben wij vernomen dat hiervan slechts in beperkte mate gebruik is gemaakt.
Aangezien de Amervallei deze codes heeft moeten aanschaffen zijn wij van plan alle ongebruikte codes per 1 juni 2023 terug te halen van de leden. Met de waarde die deze codes vertegenwoordigen zullen we vervolgens proberen om voor het gilde nuttige brouwspullen aan te schaffen.
Dus als je verstandig bent probeer je de kortingscode voor 1 juni 2023 te verzilveren, gaat dit niet lukken dan zal het saldo aan de Amervallei vervallen.
Mocht je niet meer in het bezit zijn van deze codes dan kan je je code opnieuw opvragen door een mal te sturen aan bestuur@amervallei.nl .
Beste Bas Aalders, dank voor je nominatie om iets over mijn brouwachtergrond te mogen vertellen.
Gerbrand Gabor & Bernard
Nadat ik al jarenlang liefhebber van bijzondere bieren was, kwam Bernard Goede met ‘t idee om in 2014 samen met Gabor Magyar de brouwcursus bij de Amervallei te gaan volgen. Zo gezegd zo gedaan en tijdens de eerste cursusavond heeft Paul Does ons de beginselen van het bierbrouwen uit de doeken gedaan. Vervolgens hebben we aan ‘t eind van de cursus een blond bier mogen brouwen onder begeleiding van Cees van Weelden. Wat een fraaie brouwinstallatie had die man! Wij moesten met z’n drieën ook maar eens zo’n een mooie installatie in elkaar knutselen.
Geïnspireerd door de Amerikaanse site The Electric Brewery (https://shop.theelectricbrewery.com/) heb ik een 100 liter Electrische HERMS installatie voor een krachtstroom aansluiting gemaakt. Gabor ging voor z’n werk in die tijd regelmatig naar de VS en moest dan iedere trip weer wat mooie brouwspullen meebrengen, zoals Chugger pompen, Auber PID’s en Camlock aansluitingen.
Als snel werden we als actief nieuw brouw trio door Rob Spijkers benaderd of wij niet de Amervallei Inkoop Commissie (AIC) wilden gaan bemannen, en dat doen we inmiddels al weer 8 jaar. De AIC bestaat momenteel uit Bernard Goede, Cees van Weelden en ondergetekende. We verzorgen de inkoop voor de brouwcusrus en een jaarlijkse collectieve inkoopactie voor de leden, tevens verzorgen we de brouwpakketten die via de Amervallei webshop te koop zijn.
Inmiddels had ik ’t brouwvirus goed te pakken en ben ik in 2016 de cursus tot Bier Keurmeester van het BKG gaan volgen. In de opleiding tot keurmeester leer je enorm veel over goed proeven en maak je uitgebried kennis het hele pallet aan bierstijlen. Daarnaast is ‘t erg leuk om je opgedane kennis in de praktijk te mogen brengen tijdens een wedstrijdkeuring.
Ons brouw trio brouwde gestaag verder en in 2017 ben ik tot mijn verrassing Clubkampioen geworden met een Belgisch Blonde die met 92 punten beoordeeld is. Inmiddels kwam ik vaker bij Cees van Weelden langs om te brouwen, voor technisch advies en te buurten, en van ’t een kwam ’t ander en Cees en Rob Spijkers hebben mij toen gevraagd om met hun een kleine brouwerij, de Hobby Brouw Studio in Bilthoven te beginnen.
We brouwen daar de afglopen jaren bijna wekelijks brouwsels van 100 tot 200 liter in alle mogelijk bierstijlen. Helaas is Rob er ‘t afgelopen jaar mee gestopt, maar daar brouwen we niet minder om. Afgelopen jaar hebben we de derde prijs voor het beste Nederlandse huisbier gewonnen, een Honing Tripel, die we voor het Leerhotel Het Klooster in Amersfoort brouwen. Met ons brouwerijtje doen we ook een aantal Amervallei activiteiten,onlangs zijn we aan ’t vierde Amervallei Barrel Aged brouwproject begonnen en een vijfde volgt later.
Op de vraag van Bas welk bijzonder bier ik nog eens zou willen brouwen, staat een mooie Baltic Porter op ‘t verlanglijstje, wie weet kunnen we daar spoedig iets leuks mee doen…
En als mijn leermeester van ’t eerste uur, wil ik graag Paul Does uitnodigen in de volgende nieuwsbrief ons deelgenoot te maken van zijn brouwervaringen. Welke bierstijl vind jij t mooist? We zijn benieuwd Paul!