Nieuwsbrief header

Terug naar overzicht
18 feb. 2023 - Nieuwsbrief februari 2022

Hallo, Hier de nieuwsbrief van februari. Hij staat bol van de vele activiteiten die zijn geweest en zijn gepland.
Veel leesplezier.

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Van de bestuurstafel
  • Brouwerijbezoek stadskasteel Oudaen 
  • Agenda
  • Terugblik bierbrouwcursus 2022
  • Excursie
  • Amervallei WhatsApp-groep
  • De roerstok van.........
  • Van de wedstrijd commissie

 

  • Van de bestuurstafel

    Tijdens de gildeavond van eind januari was het weer eens gezellig druk. Maar liefst 40 gildeleden waren gekomen om de door de cursisten gebrouwen bieren te proeven en te keuren. En wat een kwaliteit was er ditmaal geleverd: er zijn hoge scores toegekend door de keurmeesters, scores die op een clubkampioenschap zomaar tot prijzen zouden kunnen leiden..
    Beste nieuwe brouwers: welkom bij de club!
     
    Zaterdag 11 februari was er wederom een grote opkomst bij de mini-excursie bij brouwerij Oudaen in Utrecht. Verdeeld over twee rondleidingsgroepen wisten wij het de brouwmeester behoorlijk lastig te maken; het standaard verhaal over brouwen was natuurlijk niet aan ons besteed en dat deed de brouwmeester bij tijd en wijle een beetje stamelen wanneer de echt ‘moeilijke’ brouwersvragen werden gesteld. Na afloop werden de kelen gesmeerd met een proeverij van Oudaen bieren; kortom deze excursie was bijzonder geslaagd. Cursus-cie: bedankt voor de organisatie!
    Komende gildeavond staat in het teken van…bier; Eembier om wel te verstaan. Brouwer/eigenaar Ruud van Moorst zal ons inleiden in de historie van zijn brouwerij en de wijze waarop hij zijn bieren met alleen de vier vaste ingrediënten alweer jarenlang tot de topbieren van de regio laat behoren.
    Wees er op tijd bij voor een zitplaats want de gildeavonden worden steeds beter bezocht! Vergeet ook de ingeschreven bieren voor de voorjaarskeuring 2023 niet mee te nemen.
    Proost!
    Jorgo

    Brouwerijbezoek stadskasteel Oudaen                            

    Als klap op de vuurpijl én afsluiter van de Amervallei Bierbrouwcursus 2022 bezochten de cursisten én vele andere geïnteresseerde gildeleden zaterdag 11 februari de brouwerij van Stadskasteel Oudaen in Utrecht.

    In het oudste (of een na oudste) gebouw van Utrecht wordt sinds 1990 in de werfkelder bier gebrouwen, voornamelijk voor eigen consumptie in het pand. Het bier wordt afgevuld op een 1000 liter ketel die rechtstreeks is aangesloten op de tap. Ook gaan er nog wat fusten naar andere horecazaken van dezelfde eigenaar.

    Ralf is een van de brouwers van Oudaen en vertelde onder meer over de soorten bieren die zij in de kelder brouwen, de specials (a 500 liter) die ergens in een kelder in Bilthoven worden gebrouwd, hun flesbieren, zijn ervaringen en geleerde lessen. Daarna kregen we een proeverij en een lesje geschiedenis van zijn collega in het proeflokaal.

    Door: Marcel Bruinstroop

                                                                                   
    Agenda brouwjaar 2022 - 2023

    zaterdag  11 februari Excursie OuDaen Utrecht
    vrijdag  24 februari Gildeavond: Brouwerij-presentatie: Eembier
    zondag  26 februari Barrelproject 2023, brouwdag groep 2
    zondag  12 maart Jubileumborrel Amervallei 40 jaar!
    zondag  19 maart Brouwdag HBS
    vrijdag  31 maart Gildeavond: Live Keuring finale voorjaarswedstrijd 2023
    zaterdag  15 april Amervallei Excursie
    vrijdag   28 april Gildeavond: presentatie Craft-mouterij Masterveld
    vrijdag  26 mei Gildeavond; Lezing en proeverij Klassieke bieren
    zaterdag    3 juni Open Nederlands Kampioenschap Bierbrouwen uitslagendag
    vrijdag  30 juni Gildeavond: Het brouwen van een kloonbier: Chimay Blauw
    vrijdag  25 augustus Gildeavond: Algemene Ledenvergadering | Bekendmaking uitslag Zomerkeuring
    vrijdag  29 september Gildeavond: Lezing: "Bier in de Kunst" door Henri Reuchlin (Stibon, biersommelier)
    vrijdag  27 oktober Gildeavond: NNB
    vrijdag  24 november

     

    In de agenda op onze site vindt je de uitgebreide info per datum !
     
     
    Terugblik bierbrouwcursus 2022

    Verander water in bier. Het boek met de gelijknamige titel lag al klaar toen Danielle, Dirk, Hans, Pim, Michel en ik (Marcel) donderdagavond 27 oktober de kantine van Kanovereniging Keistad binnen kwamen. De titel van het boek sprak natuurlijk tot de verbeelding, want dát was de reden dat we samen kwamen in Amersfoort: de Amervallei Bierbrouwcursus 2022.

     

    We begonnen de cursus met een algemene introductie en les over het brouwproces door Gerbrand. Super interessant én heel erg nuttig, want 3 dagen later brouwden we al ons eerste biertje, een Belgische Dubbel.

    Ervaren brouwers uit het gilde begeleidden elk een duo cursisten. En zo mochten Dirk en ik onder begeleiding van Bart en Vincent lekker ‘old skool’ brouwen met een pan op het vuur. Schroten met een boormachine, roeren met een megaspaan, dekentje om de pan om de temperatuur vast te houden, verplaatsen naar buiten (vanwege het lekkere weer en minder schoonmaak), spoelen, koken, filteren, het was een topervaring én een waar ambacht!

    En daarna begon het lange wachten. Maar gelukkig waren er nog drie cursusavonden om ervaringen te delen én natuurlijk meer te leren over bier brouwen. Zo vertelde Ben over ingrediënten en recepten, Marcel en Ronald gaven hun tips en tricks, Fokko liet ons geur- en smaakafwijkingen herkennen en Martijn vertelde over elektrisch brouwen. En na lang wachten, SG meten, nog eens SG meten, flesjes vullen, bottelen en nog even wachten, wat daar hét moment.

    De keuring van ons bier. Niet alleen door de bierkeurmeester, maar ook door onszelf en andere gildeleden. Erg leuk en leerzaam om samen met al deze ervaren brouwers mijn eigen ‘Bruinstroop Dubbel’ en de andere cursusbieren te keuren. Ik heb ervan genoten, van de eerste cursusavond tót de laatste slok van mijn eigen bier. Dat smaakt naar meer!

    Met veel dank ook aan de organisatie: Rob, Martijn, Marike en Michiel.

    Door: Marcel Bruinstroop

     

    Bericht van de Excursie-commissie

    De Excursie-commissie is nog steeds druk bezig met de komende excursie. De datum die in de vorige nieuwsbrief stond (te weten 15-04-’23) is helaas niet haalbaar, omdat op die dag de locaties, waar de excursie naar toe zou gaan, niet helemaal rond te krijgen zijn. In de volgende nieuwsbrief komen wij er op terug.

     

    Dus stuff de “met potlood” ingevulde data in je agenda maar uit.

    De Excursie-commissie.

     

    Amervallei WhatsApp-groep, serious news only. 
        

    De Amervallei is al enkele jaren actief op Facebook via:
    Ook worden er voor diverse gildeactiviteiten, zoals bijvoorbeeld een cursus, soms (tijdelijke) WhatsApp-groepen gebruikt.
    Sinds kort is er ook een permanente Amervallei WhatsApp-groep beschikbaar, waarin korte nieuwsberichten geplaatst kunnen worden; met name berichten die niet kunnen wachten op de volgende nieuwsbrief. Ook zal hierin kort voor elke gildeavond de actuele bierkaart gedeeld worden.
    Via onderstaande link kun jij je ook aanmelden voor deze WhatsApp-groep:

    Alleen bestuurs- en commissieleden kunnen hier berichten plaatsen. Zij kennen de afspraak dat deze groep alleen bedoeld is voor korte, urgente, serieuze berichten.
    Je hoeft niet bang te zijn voor spam-achtige berichten, memes, oeverloze discussies, etc.

    .

     

    De roerstok van Paul Does

     

    Beste Gerbrand, dank voor de nominatie.

     

    Het tijdsgewricht 

     

    Het was 1998 of 1999 dat ik de cursus heb gevolgd bij Wil van den Broek en de brouwdag heb gebrouwen met Rene Albrecht. Een installatie moest je helemaal zelf bouwen en grondstoffen moesten van ver komen. Brouwland in België was de enige winkel met brouwspullen in noordwest Europa. Op internet was er bijna geen informatie over bierbrouwen te vinden en het cursusboek van Wil was de enige waarheid die er bestond.
    Mijn grote mond – Als je altijd ergens een mening over hebt wordt je er al gauw uitgepikt. En het duurde niet lang tot ik toetrad tot het bestuur. Eerst als algemeen lid, daarna als secretaris en daarna als voorzitter. Een tijd met niets dan goede herinneringen. Samen met Jean de Gooijer, Fokko Kruizenga, Eric Smeets, Dick Bennink en Tom Steenbergen hadden we twee gilde avonden per maand. De bestuursvergaderingen waren zeker net zo gezellig als de gildeavonden zelf. Nadat ik het bestuur had verlaten heb ik me op de cursus gestort. Eerst als ‘docent’ en daarna als cursusleider.

    Thuis

     

    Thuis brouwde ik in de garage met de zelf geknutselde installatie. Al heeft Cees van Weelden me geholpen met het nodige knutselwerk. Een volautomatisch installatie is er nooit van gekomen. Nog steeds gaat het brouwen in pannen en met een lepel. Mis ik iets in een geautomatiseerde installatie? Vast wel, maar mijn plezier zit niet in de techniek.


    De Heeren van Veen

     

    Daarna ging het mis! Samen met Eric Smeets, Dany Kok en Dick Bennink hebben we de Heeren van Veen VOF opgericht en zijn als huurbrouwers begonnen bij de Heidebrouwerij in Ede. In een 300 liter installatie brouwden we twee brouwsels op een dag en dat eens per maand. De zaken begonnen te lopen tot op een zeker moment de hele installatie, met onze voorraad in het holst van de nacht verdween. Dat verhaal vertel ik een andere keer. Het avontuur bij de Heidebrouwerij werd opgevolgd door een huurbrouwcontract bij de Drie Ringen. De stroeve samenwerking werd daar na een jaar beëindigd. Mocht je ook dat verhaal willen hoor vertel ik dat wel aan de bar.

    Stoken 

    Toen ik met de Heeren van Veen startte heb ik mijn lidmaatschap van de Amervallei opgezegd. Druk, druk, druk. Thuis was ik inmiddels naast het brouwen ook gaan stoken. Een geuzen hobby die inmiddels door meer brouwers wordt beoefend dan ik verwachtte. Whisky, rum, likeuren; en er is nog zoveel te ontdekken. Misschien moeten we daar maar eens een gildeavond aan besteden.
    Het gemis - Maar ik miste jullie!!!! Dus een half jaar geleden heb ik me weer aangemeld als lid van de vereniging. En ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Een hoop oude en nieuwe gezichten. Maar vooral een warme ontvangst. Alsof ik nooit ben weggeweest. Dankjewel daarvoor.

    De laatste maanden heb ik een partner in crime gevonden, mede barrelmaster Marike. Daarom draag ik graag de roerstok over aan Marike de Vreede en haar brouwmaat Michiel Keijzer.

     

    Van de wedstrijd commissie

     

    Dames en heren, hierbij even drie reminders.

    Ten eerste, denken jullie aan het inschrijven en inleveren van jullie bieren voor de voorjaarskeuring?
    Inleveren kan tot en met 24 februari 2023 bij Slijterij De Kolkrijst in Hoogland, op de gildeavond van februari of verstuur je inzending, goed verpakt, naar Inleverlocatie Amersfoort, Hoveniersweg 2, 3823 VL in Amersfoort.
     
    Ten tweede, Zet de gildeavond van 31 maart vast in jullie agenda!!! Op deze avond zal er, zoals in de vorige nieuwsbrief al werd aangegeven een live herkeuring plaats vinden van de 3 hoogst geëindigde bieren in traditioneel Belgische stijl.
    (Special Belge, Dubbel, Blonde, Sterke Blonde, Tripel of Quadrupel).
    En voor de winnaar natuurlijk een prijsje.
    Bieren buiten de genoemde klasse zijn natuurlijk ook welkom voor deze keuring, maar dingen dus niet mee voor de live finale ronde.
     
    En als laatste willen wij jullie er nogmaals op wijzen dat de inschrijvingen voor het ONK 2023 al open staan. Dit jaar georganiseerd door het Gilde Dyonisos uit Roggel. Informatie hierover is te vinden op: https://www.onk2023.nl/onk2023/
    Omdat de kosten voor het inschrijven per bier dit jaar wat hoger liggen bieden wij als Gilde aan de bieren die onze leden in willen zenden collectief te versturen, dit scheelt zo’n €6,50 per deelnemer.
    De door jullie zelf ingeschreven bieren kunnen alleen op de gilde avond van Maart, voorzien van een officieel label worden ingeleverd.
      

Terug naar overzicht