Nieuwsbrief header

Terug naar overzicht
10 dec. 2023 - Nieuwsbrief december 2023
Door: Jaco Boon

Nieuwsbrief December 2023

Tekstversie

Van de bestuurstafel

Yohoohooo! Daar zijn we weer met een bomvolle nieuwsbrief met allerlei relevante informatie voor jou! 

Agenda 


Vrijdag 15  december 2023          Gildeavond – Constant Keinemans over Trappistenbieren 
Zondag  7  januari      2024          Nieuwjaarsborrel 
Zondag 21 januari      2024          Brouwdag bij brouwerij vandeStreek 
Vrijdag 23  februari     2024          Gildeavond – Jonathan de Biersommelier over de Zennevallei en Geuze bieren én uiterste inschrijf- en inleverdatum voor de voorjaarskeuring
Zaterdag 9 maart        2024          Excursie Brouwerij De Koningshoeven 

Zoals jullie vorige keer misschien al hebben gemerkt is de parkeersituatie bij de kanovereniging veranderd. In plaats van een weg is er nu een fietsstraat gemaakt en dat heeft ook voor ons een consequentie: het is niet meer mogelijk om dichtbij de ingang te parkeren. Doe je dit toch dan loop je kans op een forse boete en zeg nou zelf: dat geld besteed je toch liever aan bier?

Je kunt je auto nu een klein stukje verder parkeren bij de Scouting; je kan nog steeds op de parallelweg rijden maar in plaats van te parkeren rij je een stukje verder door. Dat moet lukken toch?
Je kunt je auto nu een klein stukje verder parkeren bij de Scouting; je kan nog steeds op de parallelweg rijden maar in plaats van te parkeren rij je een stukje verder door. Dat moet lukken toch?

Gilde avond 15 december

De gildeavond van december wordt zoals vanouds een week naar voren geschoven en is dit jaar op 15 december! 
We hebben dan wederom een spraakmakende naam uit de bierwereld bereid kunnen vinden die ons wil voorzien van nieuwe kennis.

Medio 1995, inderdaad, vorige eeuw, was Constant Keinemans al bezig met bier, namelijk als brouwer van het brouwcafé in Scheveningen. Maar als je Google er even op loslaat, zal je merken dat zijn vingerafdrukken op menig brouwerij in Nederland én daarbuiten staan, in positieve zin. De Utrechtse StoomBier brouwerij, Bierbrouwerij Graaf van Heumen, Koekoek bierbrouwerij, Stadsbrouwerij 1628, Mount St. Bernard Abbey in Leicester (van oa Tynt Meadow trappist), maar ook trappisten brouwerij De Kievit (Zundert), één van de Nederlandse trappistenbrouwerijen om er even een paar te noemen..  
 
Maar dat is niet alles, ook als oprichter, bestuurslid en voorzitter van het klein brouwerij collectief (tegenwoordig CRAFT) is Constant van groot belang geweest voor de biercultuur in Nederland. 
 
Momenteel is Constant vooral actief als (mede)eigenaar van Brouwtechniek Nederland, waar hij zich bezighoudt met het adviseren, aanleggen en aanpassen van brouwinstallaties 
 
Op de gildeavond zal Constant iets meer gaan vertellen over de brouwerij in Zundert. Het belooft een Zunderende avond te gaan worden!
 

Voorjaarskeuring februari 2024

Met de clubkampioenschappen achter de rug wordt het weer tijd om ons op te maken voor een nieuwe keuring van onze pareltjes, de voorjaarskeuring! Deze keuring zal plaatsvinden gedurende de maand maart, waarbij de uitslagen op de gildeavond van maart zullen worden gepresenteerd.
De uiterste inschrijf- en inleverdatum voor deze keuring is de gildeavond van februari en ook dit keer hebben wij de kosten laag weten te houden: € 2,50 per ingeleverd bier!
Let op deze gildekeuring doet gewoon mee bij de bepaling van je gildestatus. Heb je dus ambities om door de ranken van het gilde heen te klimmen, schrijf je dan zeker in!

Nieuwjaarsborrel 2024

Hij is weer terug van weggeweest!!!!

Na een aantal jaren weg te zijn geweest onder meer door een naar bier genoemde ziekte is de Nieuwjaarsborrel weer terug op de agenda.
Op zondag 7 januari 2024 vanaf 16.00 uur nodigt het bestuur van de Amervallei jou uit om het glas te heffen op het nieuwe jaar en samen nieuwe brouwplannen voor 2024 te smeden.
De nieuwjaarsborrel wordt gehouden in muziekcafé ‘De Noot’ in Hoogland aan de Hamseweg 31 en begint vanaf 16.00uur.
De eerst twee drankjes krijg je van de Amervallei evenals een rondje ”bruin fruit”.

Jij komt toch zeker ook!

Van de  Excursiecommissie

De excursiecommissie is blij om mee te kunnen delen dat de nieuwe datum voor de excursie gepland staat voor 9 maart 2024.
Dus pak je agenda en omcirkel deze dag alvast!
Binnenkort komen wij met meer informatie en wordt de inschrijving weer geopend.
Groeten vanuit de excursiecommissie

Brouwdag bij vandeStreek

Afgelopen vrijdag is de Brouwdagencommissie enthousiast ontvangen door Sander van de Streek in de brouwerij in Utrecht.

We hebben daar de afspraken gemaakt voor de volgende brouwdag van De Amervallei.

Wanneer: zondag 21 januari 2024
Waar: Brouwerij vandeStreek, Ontariodreef 43, 3565 BC Utrecht
Wat: 10 liter wort volgens het recept van Hazy Weekend (New England IPA)
Kosten: € 29,50
Inbegrepen: ingrediënten, koffie, lunch en twee drankjes
 
De brouwdag zal het succesvolle concept van onze vorige brouwdagen volgen.
In koppels van twee personen brouw je 10 liter wort per persoon op een fantastische lokatie (https://vandestreekbier.nl/pages/brouwerij).
Als je tussendoor even tijd hebt kan je de prachtige brouwerij bewonderen of tips en inspiratie opdoen bij je mede gildegenoten.
Ben je daar te druk voor tijdens het brouwen? Bij de lunch in het gezellige proeflokaal van de brouwerij krijg je nog een kans.  
Of anders na afloop onder het genot van een drankje.
 
Het belooft weer een leuke en leerzame dag te worden.
Er is plaats voor 20 personen, dus wacht niet te lang met inschrijven!
Dat kan door in te loggen op de website en in het menu 'Voor Leden > Brouwdag' te kiezen
 
https://amervallei.nl/inloggen
 
Je kan daar aangeven of je zelf al een brouwinstallatie hebt die je mee kan nemen of niet. Op basis van de aanmeldingen maakt de Brouwdagencommissie een indeling van wie samen met wie brouwt.
Speciale wensen kan je bij je bestelling aangeven.
Kostenloos annuleren kan tot 13 januari.
 
Heb je nog vragen over de brouwdag? Stuur dan een mail naar brouwdagen-commissie@amervallei.nl

 

Bring Your Own

Beste brouwers,

 
Vorige maand stond er een oproep in de nieuwsbrief over 'Bring your own' en het was ontzettend tof dat daar gelijk gehoor aan werd gegeven, leuk! En wat waren het trouwens prachtige bieren! 
Sommige gildeleden kwamen niet alleen met feedback over het bier, maar ook over de 'Bring your own' zelf. Zo gaven gildeleden aan dat een kort verhaaltje van de brouwer leuk zou zijn, bv wat de bedoeling was bij het maken van het bier en of dat wel of niet goed gelukt is. Andere gildeleden zouden graag de mogelijkheid hebben om opmerkingen achter te laten voor de brouwer. Allemaal goede ideeën waar we graag wat mee doen. Maar ook waar je zelf wat mee kan doen, bijvoorbeeld een A4'tje met jouw notities en daarop ruimte voor feedback van gildeleden.  
We blijven de ontwikkelingen volgen en hopen dat het uitnodigt om te brouwen, te proeven en kennis uit te wisselen!

De roerstok van….Bart Lutters en Vincent Klop

Als eerste willen we natuurlijk Daniëlle van harte bedanken voor de eer van het krijgen van de roerstok! 

Daarna hebben jullie ons een aantal jaar niet gezien op de gilde avonden omdat we beide leiding zijn geweest bij een scouting groep op de vrijdag avond en daardoor niet naar het gilde konden komen. 
Toen we een aantal jaar later weer frequenter de gilde avonden gingen bezoeken hadden hierdoor veel mensen het idee dat we nieuwe leden waren. 
Uiteraard zo gelaten, want hoe leuk is het om als 'nieuwe' leden tijdens een keuring 80+ punten te halen 😋 
 
Maar ondertussen staat er bij Bart in de tuin een heuse brouwerij en is bij Vincent een mooie HERMS-installatie gebouwd en doen we al weer heel wat jaartjes meehelpen met de brouw-workshop voor de nieuwe leden. 
 

Wij dragen de roerstok graag over aan ... Joost van de bar commissie.

 

Verhalen van cursisten

De brouwcursus van 2023 zit er op en we mogen weer een aantal enthousiaste nieuwe leden welkom heten! Wat vonden de cursisten eigenlijk van de cursus? 

André Vlieland en Robert van Almkerk klommen in de pen en beschreven hun ervaringen.

Brouwcursus 2023 door Andre Vlieland

Met dank aan mijn vrouw en dochter kreeg ik deze cursus als Vaderdagcadeau. Bier drinken en verzamelen deed ik al genoeg, dus het was een keer leuk om mij zelf te gaan verdiepen in het brouwproces.
 
Eind oktober was het zover, de eerste avond. Hierbij werd de basis van het bierbrouwen besproken in vogelvlucht, zodat we op de zondag erna op de brouwdag wisten wat we gingen doen. Dit was zeer leerzaam en we konden het een paar dagen later bij de brouwdag in praktijk brengen.
De brouwdag was zeer leuk geregeld. We werden in groepen verdeeld en ik mocht samen met medecursist Jan aansluiten bij Pim en zijn elektrische brouwketel. Tijdens het brouwen van het bier merkte je dat je alle info van de eerste cursusavond mooi kon toepassen en daardoor kon plaatsen in het proces. Een zeer geslaagde, gezellige en leerzame dag vond ik zelf. Waarbij voor mij ook wel een (hop)belletje is gaan rinkelen om hier me verder in te gaan verdiepen en verder te gaan.
 
De tweede avond stond in het teken van ingrediënten en het bottelen van bier door Bart en Vincent. Erg leuk en leerzaam.
 
De derde avond stond in het teken van geuren en smaken door Fokko. Hierbij hadden we wat blindproeverijen en het proeven van een aantal bierstijlen waarbij vooral de Geuze de groep flink in verdeeldheid bracht of het lekker was of niet.
 
De afsluitende vierde avond ging over het elektrisch brouwen, brouwsoftware en tips and tricks. Deze avond was voor mijzelf ook interessant, aangezien de interesse is gewekt om hiermee door te gaan en te zien welke apparatuur er op de markt te krijgen is.
 
Al met al voor mij een mooie leerschool en een nieuwe hobby is hier zeker mee aangewakkerd
 
Andre Vlieland

 

De brouwcursus, door Robert van Almkerk

Met opwinding en nieuwsgierigheid stapte ik eind oktober de fascinerende wereld van bierbrouwen binnen door deel te nemen aan de brouwcursus bij Amervallei. En dat bleek niet alleen een leerzame, maar ook zeker een leuke nieuwe hobby te worden. Graag deel ik mijn ervaringen met jullie.
 
Afgelopen zomer kreeg ik het lumineuze idee om mijn hobby van het drinken van bier een stap verder te brengen. Het moet toch niet zo moeilijk zijn dit zelf te maken? Nadat ik het plan met mijn vrouw had gedeeld en zij bijgekomen was van het lachen, ben ik, onder het genot van een gerstenat, meteen gaan googelen; Amersfoort + bierbrouwen waren de zoektermen. Al snel kwam ik op de webpagina van Amervallei uit. De aangeboden cursus leek mij wel wat. Bij terugkomst van de vakantie heb ik meteen vriend Joost geënthousiasmeerd en uiteindelijk hebben we samen de brouwreis aanvaard.
 
De ervaring van de eerste theorieavond was al direct super. Maar ook de volgende drie avonden waren zeer interessant. De kennis en bevlogenheid van de "instructeurs" werkten aanstekelijk en maakten het leren van de kunst van het bierbrouwen laagdrempelig en zeer informatief. Maar eigenlijk is het leren van de basisvaardigheden niet waar ik persoonlijk het meest aan heb gehad. Het feit dat de ervaringen werden gedeeld, is heel erg leerzaam. We hebben immers in het leven niet genoeg tijd om alle fouten zelf te maken.
 
Het hoogtepunt voor mij was de praktijkdag. Onder de regie van Marike en Michiel ging ons team aan de slag met het brouwen van ons eerste biertje: een Belgisch Blond bier. Gelukkig zaten alle ingrediënten die we nodig hadden in het cursuspakket. Dus konden we aan de gang met schroten, maischen, koken, filteren, etc. Aan het einde van de dag gingen we met 15 liter gekoelde wort heel enthousiast naar huis. Daar aangekomen ging ik op "expeditie" naar de meest geschikte plek in huis voor de vergisting. Ik zal de details besparen, maar de emmer heeft in twee dagen uitgebreid kennis kunnen maken met ons hele huis. Tot de start van deze cursus had ik nog nooit van een SG-waarde gehoord, maar na de brouwdag hadden we het nergens anders meer over. Echte nieuwe ervaringen dus.
 
Het gist in het vat deed enthousiast en zelfstandig zijn taak. Dus ging ik op zoek naar lege flesjes om straks te vullen. Het werd door de ervaren brouwers afgeraden een leeg krat bij de slijter te halen. "Je weet niet wat er met de flessen is gebeurd en of je deze nog schoon kan krijgen" was de terugkoppeling op mijn suggestie. Ik heb mij daarom maar gestort op de volle bierflessen. Deze heb ik na het leegdrinken en het omspoelen met veel plezier aan mijn verzameling lege flessen toegevoegd. Een leuke klus die je kunt uitvoeren tijdens het vergistingsproces. Zo kun je tijdens het drinken van een biertje goed het gistingsproces bewaken.  
 
Na het uitgebreid schoonmaken van de flessen was het bottelen goed te doen. Even stoeien om een goede flow te krijgen van vat naar fles, maar toen dat eenmaal liep, ging dat prima. Deze fase hebben we tijdens de cursusavond ook kunnen oefenen en deze ervaring komt dan weer van pas als je thuis aan de slag gaat. De, bijna twee, kratten staan nu lekker na te gisten op de fles.
 
Overigens hebben Joost en ik ondertussen van een medeclublid verschillende brouwbenodigdheden kunnen overnemen. Dit was een tip van Marike tijdens de brouwdag (Merci Marike). Verschillende brouwmaterialen kun je omschrijven als “Alles wat je nodig hebt om lekker bier te kunnen maken op een gasinstallatie”. Ik moest met mijn auto twee keer rijden om de benodigdheden op te halen. En ik rij geen kleine auto. Heel veel spullen dus. We kunnen dus nu als echte brouwmakkers thuis aan de slag. De eerste brouwdatum is gepland waar ik nu al naar uitkijk.
 
Als ik terugkijk op de cursus, ben ik niet alleen trots op mijn nieuwverworven brouwvaardigheden, maar ook op een gezellige reis die we met de medecursisten hebben gehad. Samen hebben we gelachen, geleerd en onze eigen biercreaties tot leven gebracht. En dan moet het allerleukste nog komen; de resultaten proeven en met elkaar vergelijken. Het belooft nu al een gezellige avond te worden in januari.
 
Proost op de vele brouwavonturen die nog komen gaan!
 
Robert van Almkerk

Terug naar overzicht