Nieuwsbrief header

Terug naar overzicht
29 aug. 2022 - Nieuwsbrief augustus 2022
Door: Gerard Scheltinga

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Van de bestuurstafel
  • Craftbier
  • Brouwcursus
  • Gilde status
  • Agenda
  • De roerstok van ......

Van de bestuurstafel.


 
Langzaamaan keert het oude leven weer terug…
Of je nu op de camping in Drenthe of in Frankrijk was, het Verre Oosten hebt bekeken of bent gaan island hoppen in Griekenland; allemaal hebben we het natuurlijk gemist: ons eigen gebrouwen biertje! Leuk hoor de cerveza, birra, bir of hoe ze het daar ook noemen, een ouderwetse dubbel of IPA-tje was er, althans bij mij, nauwelijks te vinden.
 
Hoe fijn is het dan dat je weer aan de slag kunt met de brouwketels en natuurlijk de oergezellige gildeavonden van de Amervallei kunt bijwonen. Het nieuwe brouwjaar staat weer op het punt van beginnen en dat betekent dat we heel traditioneel gaan starten met de ALV. Dé gelegenheid om het bestuur en de commissies een compliment of een verbeteradvies te geven, maar bovenal om samen met ons het vorige brouwjaar af te sluiten en het nieuwe jaar af te trappen.
 
Zoals altijd worden ook de financiën besproken, zodat jullie kunnen zien wat er met jullie contributiegelden is gebeurd. Uiteraard moeten er wat zaken officieel bekrachtigd worden en zal er een inkijkje worden gegeven in de activiteiten voor het komende jaar. Ook worden van een aantal van onze leden de nieuwe gilde statussen bekend gemaakt.
 
Last but not least zal ook de uitslag van de Zomerkeuring worden gepubliceerd en daar zaten nogal wat verrassingen bij!! 
 
Mocht je er a.s. vrijdag 26 augustus niet bij kunnen zijn: de uitslagen van de Zomerkeuring staan (vanaf vrijdagavond) vermeld op: www.wedstrijd-amervallei.nl - Uitslagen
 
We hopen jullie allen komende vrijdag te mogen verwelkomen!
 
Met vriendelijke groet,
 
Jorgo IJsselsteijn
 
 

 Craftbieren

Klik hieronder om de video te bekijken van de afgelopen gildeavond over Craftbier
https://www.youtube.com/watch?v=g6zhcYcqZYU
 
 
 

In oktober starten we met de nieuwe brouwcursus. Hiervoor voor zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar.
Er zijn nieuwe flyers gemaakt die je op de gildeavond bij de bar kunt meenemen.
Is er een bierwinkel bij jou in de buurt, neem dan een stapeltje mee en vraag de verkoper een flyer uit te reiken aan de kopers van bieren. Zij zijn onze doelgroep!

 

Geen bierwinkel in de buurt, geen probleem. In jouw directe omgeving vind je waarschijnlijk wel een supermarkt met een prikbord voor de klanten. Hang daar dan een flyer op.

Hoe meer aandacht we er aan besteden hoe meer cursisten we welkom kunnen heten

 

             Gildestatus certificaten        

Er zijn weer een aantal leden gepromoveerd op de gildeladder. Komende gildeavond zullen zij hun certificaten in ontvangst nemen.

 

Voor degenen die afgelopen tijd niet aanwezig konden zijn om hun certificaten in ontvangst te nemen: In onze kast bij de kanovereniging liggen ze dan klaar.

Vraag een bestuurslid om je certificaat voor je op te zoeken.

 

 Agenda

26 augustus:   Ledenvergadering + uitslag zomerkeuring
30 september: Gildeavond
27 oktober:      Brouwcursus dag 1
30 oktober :     Brouwcursus brouwdag
  3 november:   Brouwcursus dag 2
10 november:  Brouwcursus dag 3
17 november:  Gildeavond
25 november:  Gildeavond
 
 
 
Johan Rusthoven
Ik heb de roerstok van Hans van de Grootevheen overgedragen gekregen en zal hieronder wat vertellen over mijn brouwactiviteiten.
Soms in de loop van jaren kunnen dingen wat vreemd lopen en veranderen net zoals smaken. Nadat ik vroeger in mijn jeugdige jaren bier (lees de commerciële bekende grote merken pils) eigenlijk helemaal niet lekker en interessant vond, ben ik dus eigenlijk vrij laat begonnen met het drinken van bier. Waar bijvoorbeeld de jeugd in de landelijke delen van het land, tegenwoordig door onze overheid aangeduid als stikstof probleemzones, al zo ongeveer begint met het drinken van bier in een zuipkeet op het moment dat ze de basisschool verlaten, ben ik daar pas ergens in mijn jaren als twintiger mee begonnen. Ik ben begonnen met bier drinken op de kerkbanken in de kerk! Dit moet ik nu waarschijnlijk wat meer uitleggen.

 

Er is bij ons in het dorp een kerk en daar is ooit het idee ontstaan om vanuit de kerk en het jongerenwerk in de kerk een jeugdcafé te starten om zo meer jongeren te trekken, meer contact met jongeren te hebben en ook iets voor jongeren te kunnen betekenen. Er werden kerkbanken verzaagd tot bar en al snel werd een bruin café in de kerk gecreëerd. Nu waren wij bevriend met enkele jongens die aan de basis stonden van de opstart en aangezien één hiervan een opleiding aan een hotelschool deed en ook al veel horecaervaring had, werd het eigenlijk al snel een succes en een leuke tent met een leuke groep mensen.

Dat er halve liters Grolsch werden geschonken voor maar fl 1,50 zal hiertoe ook aan hebben bijgedragen. Op een gegeven moment ben ik af en toe eens een biertje mee gaan drinken en proberen omdat die liters cola tijdens een avondje uit je op een gegeven moment ook de neus uit komen. Op een gegeven moment ga je het iets meer waarderen of aan de smaak wennen. In die periode was er nog niet zo heel veel ander en speciaal bier in de horeca aanwezig en toen er een Ierse pub bij ons in het dorp geopend werd maakte ik daar ook kennis met de pints Guinnes en Murphy’s Irish Red die anders maar wel lekker waren. Later nam ik vanuit de winkel samen met mijn vrouw Anita eens een sixpack met La Trappe mee en ik moet zeggen dat dat wel een eyeopener was, omdat dat wel heel erg lekker was vooral als je rustig drinkend met het juiste glas van de volle smaak geniet in plaats van het gebruikelijke pils tanken. Sindsdien werd er steeds meer speciaal bier geprobeerd en vooral ook gewaardeerd. Vanaf toen ben ik me ook meer gaan interesseren in het brouwproces en kwam er ook de interesse om het brouwen eens zelf te proberen. Ik probeer graag dingen eens zelf uit, dus het is maar goed dat er in tegenwoordig in vliegtuigen zo’n stevige deur zit en dat je tijdens een operatie geheel onder narcose gaat…

Op het internet eens wat meer info gezocht en zo op wat leuke informatieve sites uit gekomen zoals hobbybrouwen.nl waar ik ook een pagina vond met clubs en gildes in het land die ook brouwcursussen aanbieden. De club het dichts bij mij in de buurt was dus de Amervallei en die boden ook een brouwcursus aan, die weliswaar al vroeg in jaar volgeboekt was. Het volgende jaar nog eens gekeken en ook toen was de cursus, die in het najaar plaatsvindt, al in begin maart volgeboekt. Er stond ook bij dat je jezelf op de reservelijst kon plaatsen wat ik toen dus gedaan heb. In tussentijd eens een startset met blik gekocht bij Brouwmarkt en dit eens geprobeerd. Later in het jaar kreeg ik een bericht dat een aantal inschrijvers niet gereageerd en betaald hadden en dat er plek was. Ik heb toen in 2016 de cursus gevolgd die erg leuk en leerzaam was en heb toen mijn eerste bier gebrouwen.Het leuke is dat er vanuit dat cursusjaar veel cursisten zijn blijven hangen bij de Amervallei die ook erg enthousiast en actief zijn binnen de vereniging, het was dus een goed jaar!
Het brouwen zelf is ook erg goed bevallen en ik ben gaandeweg een uitrusting gaan samenstellen om klassiek te brouwen met pannen. Ik houd best wel van techniek en gadgets en heb vaak gekeken naar die mooie “automatische” brouwketels zoals bijvoorbeeld een Grainfather, maar de veelzijdigheid en flexibiliteit van het klassiek roeren in een pan bevalt me wel en vind ik ook wel wat moois en ambachtelijks hebben.

Ik brouw met een opstelling van twee 50 liter pannen die ik tot voor kort met een wokbrander op gas stookte, maar recentelijk ben ik daarbij overgestapt om te verwarmen met een Hendi 3500 M inductieplaat. Die inductieplaat bevalt goed, hij kan met zijn 3500 W en hoge rendement makkelijk die grote brouwketel opwarmen en laten koken. Het voordeel van de inductie is dat het vermogen met de draaiknop makkelijk te regelen is en dat bij een laag vuur de vlam door de wind niet uitgeblazen wordt. Nog een groot voordeel is dat de warmte direct de bodem van de pan in gaat en niet zoals met gas er langs waardoor het mogelijk is om de pan tijdens het maischen en koken in te pakken met isolatie. Ik heb inmiddels een rol met Armaflex isolatiemateriaal liggen waarvan ik een ‘jas’ voor de pan ga maken zodat het rendement omhoog gaat en tijdens de rustpauzes de warmte mooi in de pan blijft. Op  de foto zit de isolatie nog niet om de pan


 

Het filteren doe ik met een zelf gemaakt hevelfilter en voor het spoelwater gebruik ik een Grainfather sparge heater spoelwaterverwarmer wat ook erg goed bevalt, omdat je genoeg spoelwater op de juiste temperatuur hebt zonder dat je hier omkijken naar hebt

De hoppen gooi ik gewoon los in de pan en doe dan een filterdoek om het hevelfiter na afloop van het koken. Ik heb een keer een hopspider gekocht en hopsokken maar zeker met een IPA zit dat ding vol met hop dat geen kant op kan en verstopt dat ding ook nog eens. Het wort kwam er niet eens meer uit. Dus ik gooi het weer lekker los, voor mijn gevoel werkt dat effectiever. Hop moet zwemmen!

 Tijdens het brouwen krijg ik al jaren hulp van mijn zoon Maurits die al op zijn derde het mout stond te schroten en met de roerstok in de pan de maisch stond te roeren. Waarschijnlijk één van de jongste brouwers. Hij heeft dat dus ook wel eens op maandagmorgen in het kringgesprek op school verteld wat vast vreemde blikken bij de leerkracht heeft opgeleverd .

                                                                                                                                                                                                                              Sinds kort heb ik tijdens het brouwen ook gezelschap van onze kippen die geduldig wachten tot ze kunnen helpen met het afvoeren van de bostel, daar zijn ze best gek op

Terug naar overzicht