Terug naar overzicht
24 apr. 2022 - Nieuwsbrief april 2022
Door: Gerard Scheltinga

 

 

 

 

nieuwsbrief
Hier de nieuwsbrief van april 2022 met als hot items:
 
Aanmelden voor de Klooster-brouwdag nog mogelijk en de nieuwe website !
 
 
**  Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
------------------------------------------------------------
* Van de bestuurstafel
* Agenda
* Beamer
* Kloosterbrouwdag
* Nieuwe website
* De roerstok  van....
* Oproep bardienst
 
 
bestuurstafel

** Van de bestuurstafel
------------------------------------------------------------
 
Gebruind door de overdadige zon van de afgelopen Paasdagen staat de focus alweer gericht op de herfst. Dit is het moment om je mooie herfstbieren te maken en te laten rijpen. Voor ons staat een WeiheStephaner Korbian op het programma; een mooie doppelbock met een uniek karakter.
Wellicht zal dat ook het recept zijn voor de komende Kloosterbrouwdag van 7 mei hoewel een lente-achtige IPA natuurlijk meer in de lijn ligt.  Lees je dit nu goed? De Kloosterbrouwdag van 7 mei gaat definitief door!! Helaas is het aantal inschrijvingen beperkt maar dat mag de pret niet drukken; het minimum aantal is behaald dus: It giet oan!
Voor de gildeavond van 29 april staat een bezoek van brouwerij Eleven (https://www.brouwerijeleven.com/) op het programma. Zij zullen ons gaan vertellen over het gebruik van Kveik gist, wilde gisten en het brouwen van de ultieme “sour”. Uiteraard zullen ook de nodige bieren uit het assortiment van Eleven kunnen worden geproefd.
De barbezetting voor deze avond is geregeld maar hierover meer in de rest van deze nieuwsbrief.
Al met al lijkt me dit zo een prima begin van de mei-vakantie.
Proost!
 
Agenda
 
Overzicht, info en linken (naar bijv. uitgebreidere info over de gildeavonden) vind je op onze nieuwe site onder
Vereniging > Agenda
 
*  Vrijdag 29 april:Gilde Avond:  Brouwerij Eleven
*  Zaterdag 7 mei:Brouwdag klooster
*  Vrijdag 27 mei :Gildeavond met Brouwerij Bliksum
*  Vrijdag 24 juni :Gildeavond met Craft Mouterij Masterveld
Beamer
 
Beste leden,
Zoals wellicht voorgaande keren opgevallen is, hebben we een groot LCD scherm mogen ontvangen via de werkgever van Johan Rusthoven. De kwaliteit van het beeld overtreft dat van onze beamer vele malen. Johan dank daarvoor !!
 
Helaas is één scherm tijdens een presentatie te weinig, vandaar dat wij bij deze een oproep willen doen aan jullie om eens na te gaan of er ergens thuis of wellicht bij de werkgever nog een ongebruikte beamer ligt - eventueel met scherm.
Wellicht dat we deze dan tegen een vriendelijk prijsje kunnen overnemen?
Groet,
Het bestuur

 

klooster

Kloosterbouwdag
 
Beste brouwers van de Amervallei
Het zal jullie zeer zeker niet ontgaan zijn dat de brouwdagen commissie zich het snot voor de ogen heeft gewerkt om de KLOOSTER brouwdag 2022 te organiseren. Na de erg succesvolle gezellige brouwdagen bij HBS en Rock City is dit de derde en laatste brouwdag van het (brouw-) jaar 2021-2022. En het belooft weer een schitterend evenement te worden. De brouwdagen commissie (Robbert & Guus) hebben dit keer Koen Overeem over kunnen halen om met een recept voor lekker fris zomerbier op de proppen te komen. De verwachtingen op dat gebied zijn hoog gespannen.
De afgelopen weken is er hard gewerkt door deze toppers: Het klooster is natuurlijk gereserveerd, er is koortsachtig overleg gepleegd over ingrediënten,  maar ook een heerlijke lunch verzorgd door het klooster (inbegrepen bij de prijs) staat op het programma. Tja als je dit leest denk je natuurlijk: KAK!! De inschrijving is al gesloten!! Maar gelukkig is er nog een dagje respijt. Je kan tot uiterlijk morgen 25 april 19:00 nog inschrijven, met of zonder ketel en geloof me, daar ga je geen spijt van krijgen. Bovendien kan je met het eindresultaat wellicht hoge ogen gooien bij een keuring en daarmee stijgen op de gilde ladder.
Dus maak je agenda leeg op 7 mei en zorg dat je erbij bent!
 
Om in te schrijven moet je inloggen op de website van de Amervallei klik op 'voor leden' en dan 'brouwdag'.
Gebruikersnaam en wachtwoord vergeten? Geen probleem, met de wachtwoord herstel functie ben je er binnen een minuut weer bij! Je gebruikersnaam is je voorletter, een punt en je achternaam. Dus geen tussenvoegsel  zoals bijv: van der of van
Ga op de site naar: Voor leden > Brouwdag en
voor slechts € 27,50 heb je een hele leuke dag incl. lunch en ga je naar huis met een hoeveelheid wort om te laten vergisten.
 
Ook zonder apparatuur ben je welkom.
 
Zien we jou 7 mei?? Groeten van de brouwdagencommissie!
 

 

website


De nieuwe Amervallei website is online.
 
De afgelopen 5 jaar is het beheer van de Amervallei website in handen geweest van onze eigen ICT commissie. Guus Bollen, ondergetekende en met name Paul Vincent hebben de site gebouwd, onderhouden en veel aandacht besteed aan security.
Dit bracht echter ook een risico met zich mee t.a.v. de continuïteit van het beheer – wat als er mensen uitvallen?
Om die reden is een half jaar geleden besloten om onze site door een professioneel bedrijf te laten bouwen én hosten.
Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe site hebben de IT-commissie en andere betrokkenen input geleverd t.a.v. de inhoud/gewenste functionaliteiten/layout etc. Dit heeft ertoe geleid dat de nieuwe website aan al onze eisen voldoet.
Op de nieuwe website zijn veel overeenkomsten te zien met de oude site. Veel data is overgezet en tevens aangevuld.
Toch zal je nog items tegenkomen die nog niet geheel ingevuld zijn. Dit heeft te maken met het moeten opzeggen van de oude hosting en de overgang naar de nieuwe hostingspartij.
Enkele punten die voor jou van toepassing zijn t.a.v. het gebruik van de nieuwe website:
* De oude gebruikersnamen en wachtwoorden mogen en kunnen niet overgezet worden, waardoor je oude wachtwoord en gebruikersnaam niet meer werken. Dus als je voor het eerst wilt inloggen moet je éénmalig je nieuwe gebruikersnaam en  Ik ben mijn wachtwoord vergeten  aanklikken waarna je een mail krijg met een link om het wachtwoord in te stellen. Je kunt vervolgens inloggen met je nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord.
* Je nieuwe gebruikersnaam bestaat uit de eerste voorletter van je voornaam, een punt en je achternaam (bijvoorbeeld Jan Smits logt in met j.smits als gebruikersnaam). Tussenvoegsels (bijvoorbeeld ‘de’) worden achterwege gelaten.
* De rubriek nieuwsflitsen/nieuwsbrief  is op dit moment nog niet in gebruik. Voorlopig ontvang je deze nog via Mailchimp in het weekend voorafgaand aan de gildeavond.
* In de ledenlijst staan een paar leden met een foto omdat die van de oude site zijn overgenomen.
 
Voor je mede-gildeleden is het leuk om een gezicht bij jouw naam te hebben zodat jullie elkaar ook makkelijker herkennen tijdens een gildeavond of brouwdag.
Tip: Maak jouw foto met je telefoon (liefst een egale achtergrond) en mail deze gelijk door. Stuur je profielfoto naar webmaster@amervallei.nl (mailto:webmaster@amervallei.nl)
 
Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben dan hoort het IT-team dat graag.
Je kan je ei dan ook kwijt bij webmaster@amervallei.nl (mailto:webmaster@amervallei.nl) . (mailto:webmaster@amervallei.nl.)
 
Wellicht ben jij geïnteresseerd om je aan te sluiten bij de IT-commissie, ook dat horen we graag!
 
Groet
Gerard Scheltinga
 
============================================================
4
De Roerstok van:
 
Marcel Romeijn
 
Mijn brouwgeschiedenis begint in 2001. Ik woonde samen met 2 vrienden in een klein appartement in Amsterdam en we waren geabonneerd op de leesmap. In een piepklein artikel in de Panorama las ik over zelf bier brouwen met behulp van blikken ingedikte wort, verkrijgbaar bij enkele gespecialiseerde drogisterijen. Van dit artikel raakte ik nieuwsgierig en na wat speuren vond ik drogisterij van Gelder* aan de Van Woustraat in Amsterdam, waar ik allerlei brouwspullen en grondstoffen kon halen (*een paar jaar later zou Rob van Gelder de Brouwmarkt in Almere oprichten). In het keukentje was ik met de brouwkits en de vergisting bezig. Het afvullen in de flesjes was een gezamenlijke taak, evenals het opdrinken, want de brouwsels waren een behoorlijk succes volgens mijn huisgenoten. Aangezien ik laborant ben kon het niet lang duren voordat ik begon met het opkweken van gisten uit commerciële bieren, om deze weer te gebruiken in combinatie met de blikken wort, om zo te ontdekken wat voor smaakvariaties
de verschillende gisten opleverden. Dat kleine appartement heeft maanden naar bier en vergisting geroken. Helaas moest ik verhuizen, en daardoor heeft het brouwen jarenlang stilgelegen wegens ruimtegebrek. Ondertussen bleef ik veel lezen op internet en daardoor heb ik een hoop opgestoken over alles wat met bier en brouwen te maken heeft. Pas toen ik hier in Amersfoort kwam wonen heb ik het weer serieus opgepakt door lid te worden van de Amervallei en door een Herms te knutselen. Ik ben totaal niet technisch, dus het heeft even geduurd voordat het eerste brouwsel uit de Herms kwam. Langzaam maar zeker wordt er steeds een klein stukje verbeterd in het brouwproces. De grootste kwaliteitsverbeteringen heb ik gemaakt met een gecontroleerde vergistingskast (grote koelkast met een Inkbird) en door zuurstofvrij overpompen van bier uit het gistvat naar fust of fles met behulp van een CO2-tank. Dit resulteerde in 2020 in de eerste prijs in de A categorie met een American Pale Ale.
De nieuwe roerstok wordt overgedragen aan........
 
Oproep barplanning
Voor de gildeavonden van 27 mei en 24 juni hebben ondanks herhaalde oproepen zich nog geen vrijwilligers gemeld.
Dit betekent helaas dat er op deze gildeavonden geen koffie en bier zal worden geschonken!
Nee toch? Nu, dit soort avonden draaien op vrijwilligers die zorgen voor het op tijd openen van het clubgebouw, het regelen of geven van presentaties maar dus ook het schenken van jullie drankjes. En ja, geen vrijwilligers betekent geen barbezetting…
Nu hebben we natuurlijk nog wel even de tijd om wat te regelen voor de betreffende gildeavonden en één van die zaken is het onder de aandacht brengen van de datumprikker:
** https://datumprikker.nl/afspraak/inschrijven/pnxj4ccqyffyuiz5 (https://datumprikker.nl/afspraak/inschrijven/pnxj4ccqyffyuiz5)
 
Gaan we jou een avondje achter de bar zien?
 

2

Terug naar overzicht