Terug naar overzicht
25 mei. 2023 - Nieuwsbrief mei 2023
Door: Gerard Scheltinga

 

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Van de bestuurstafel
  • Bericht wedstrijd
  • Agenda
  • Brouwdagen
  • Lezing en Proeverij  komende gildeavond
  • Leuk artikel uit de Biltsche Courant
  • De roerstok van.........

Van de bestuurstafel


Het einde van het brouwseizoen nadert met rasse schreden. Het wordt dus tijd om te bepalen welke recepten dit (brouw-)jaar nog moeten worden gebrouwd. Ben je zelf niet zo van de recepten dan heb je dit jaar nog een mogelijkheid om gezamenlijk te brouwen. Op zaterdag 27 mei vindt er nog een brouwdag plaats bij Eembier in Elburg; voor meer info zie verderop in deze nieuwsbrief.
Op zaterdag 3 juni vindt daarnaast ook de prijsuitreiking plaats van het ONK2023 en vanuit een anonieme bron hebben we vernomen dat een van onze gildeleden uitzonderlijk heeft gescoord. Wil je hierbij aanwezig zijn lees dan verderop het artikeltje over deze dag.
En dan… de dag waarvan je wist dat die ooit zou komen: per 1 juni a.s. zullen de kortingscodes van SBI Homebrew ongeldig worden verklaard. Deze kortingscodes zijn twee jaar geleden verstrekt in het kader van een compensatie voor het corona-jaar. Het tegoed van niet gebruikte codes zal terug vallen aan de Amervallei. Als bestuur zullen we uiteraard een goede bestemming gaan bedenken die ongetwijfeld met bierbrouwen te maken zal hebben! Maar wil je zelf nog gebruik maken van de korting doe dan snel een bestelling bij SBI Homebrew.
In deze nieuwsbrief verder ook nog aandacht voor de traditionele Zomerkeuring die uiteraard weer open is voor inschrijvingen.
Tot slot voor komende gildeavond hebben we weer een mooi programma samengesteld: deze gilde-avond hebben wij Elaine Olsthoorn bereid gevonden een lezing en proeverij te geven over klassieke bierstijlen.

Van de wedstrijd commissie

 

Dames en heren, beste brouwers en levensgenieters,

Zo rond het verschijnen van deze nieuwsbrief zal de inschrijving voor de zomerkeuring 2023 weer open zijn gegaan.
Mochten jullie weer gebruik willen maken van dit extra (officiële) keur moment, schrijf dan snel jullie bieren in door hieronder op de blauwe button te klikken!!
Bieren kun je inleveren tijdens de gilde avonden (laatste optie 30 juni), maar je kunt ze ook inleveren of goed verpakt verzenden naar:
Inleverlocatie Amersfoort
Hoveniersweg 2
3823 VL Amersfoort

 Aan het plakken van de correcte labels hoef ik jullie niet meer te herinneren toch?
 O ja, ook dit keer zijn de kosten €4,- per ingeschreven bier. De betaling gaat via IDEAL op de inschrijf pagina.
 
Succes!!!

Agenda 
 
 
 
   Gildeavond; Lezing en proeverij Klassieke bieren
 Vr. 26 mei 2023

 

 20.00uur
 Clubhuis

Deze gilde-avond hebben wij Elaine Olsthoorn bereid gevonden een lezing en proeverij te geven over klassieke bierstijlen.

 
 
   Open Nederlands Kampioenschap Bierbrouwen uitslagendag
 Za. 03 juni 2023

 

 09.00uur

Op 3 juni 2023 is de uitslagendag van het ONK 2023, dit jaar gehouden op 03-06-2023 bij Openluchtmuseum de Locht in Melderslo.

 
 
   Gildeavond: Het brouwen van een kloonbier: Chimay Blauw
 Vr. 30 juni 2023

 

 20.00uur
 Clubhuis

Lezing over klonen van Chimay Blauw door Wil van den Broek met een proeverij.

Tevens laatste inlevermoment Zomerkeuring 2023.

 
 
   Gildeavond: Algemene Ledenvergadering | Bekendmaking uitslag Zomerkeuring
 Vr. 25 augustus 2023

 

 20.00uur
 Clubhuis

Algemene leden vergadering van "De Amervallei"
Uitslag van de Zomerkeuring 2023

 
 
   Gildeavond: Lezing: "Bier in de Kunst" door Henri Reuchlin (Stibon, biersommelier)
 Vr. 29 september 2023

 

 20.00uur
 Clubhuis

Lezing: "Bier in de Kunst" door Henri Reuchlin
(Van brood tot Brood: bier in de beeldende kunst door de eeuwen heen : Reuchlin, Henri, Vogel, F.O.B.: Amazon.nl: Boeken)

 
 
   Gildeavond: NNB
 Vr. 27 oktober 2023

 

 20.00uur
 Clubhuius

 


Laatste inlevermoment voor bieren voor de clubkampioenschappen 2023

 
 
   Gildeavond: Uitslagenavond Clubkampioenschappen 2023
 Vr. 24 november 2023

 

 20.00uur Clubhuis

Uitslagenavond en bekendmaking Amervallei Clubkampioen 2023

 

Bericht van de brouwdagen commissie

 

Final call!! Brouwdag Eembier Elburg - zaterdag 27 mei 2023
Het recept voor de brouwdag bij Eembier te Elburg is bekend!
We gaan een Tropical Session IPA brouwen waarbij je ruime keuze krijgt uit diverse mooie hoppen!
40-45 IBU / rond de 4% ABV. Een lekker fris en fruitig goed doordrinkbaar zomerbier.

Wat kun je verwachten? Samen met een medebrouwer in je eigen ketel een fantastisch zomerbier maken. Letterlijk tussen de grote ketels een dagje proeven hoe het is om in een grote brouwerij te brouwen. Uitleg van de eigenaar en brouwer van Eembier over zijn brouwerij, brouwproces en zijn inspiratie voor recepten. Tijdens het brouwen natuurlijk een gezamenlijke lunch. En wat is brouwdag als je deze niet afsluit met een proeverijtje?!

De recepten zijn gebaseerd op 2 brouwers per ketel. Iedereen gaat dus einde van de dag met een geweldige ervaring, een nieuwe brouwmaat, een voldaan gevoel en natuurlijk 10 liter wort naar huis. Je wort zal precies voor de zomer omgetoverd zijn tot een geweldig zomerbier. Perfecte timing om op de camping of bij die ene BBQ hoge ogen te gooien met je eigen gebrouwen bier. Daar ga je mee scoren!
Wie wil dat nou niet? Schrijf je dus snel via de website in op één van de nog beschikbare plekken. Doe het snel want VOL = VOL en uiterlijk dinsdag 23 mei!
Na inloggen de optie Voor Leden\Brouwdag kiezen.
 
Hartelijke groeten van de brouwdagen commissie.
brouwdagen-commissie@amervallei.nl

           Klassiek bier lezing & Proeverij 
    door  Elaine Oltshoorn

 

De geschiedenis van bier gaat terug naar ver voor het begin van onze jaartelling.
Had de mens nu eerst honger of eerst dorst?
Feit is dat brood bakken en bierbrouwen twee van de oudste biochemische technieken zijn die de mens beheerst.
Het verhaal van bier begon destijds als onontbeerlijke veilige drank. Een basisbehoefte bij elke maaltijd.
Tegenwoordig zien we het bier rijkelijk vloeien bij tal van gelegenheden, maar lijken we het steeds minder te drinken voor de dorst.
Door de technische revolutie maar ook politieke en belasting-gerelateerde keuzes van overheden kennen we momenteel een veel grotere diversiteit aan bierstijlen.
Maar wat maakt een bier een klassieker?
 
Dat is het thema van deze lezing: wat definieert een klassiek bier nu eigenlijk?
Internationaal Doemens biersommelier, Elaine Olsthoorn neemt jullie
op 26 mei aanstaande graag mee op ontdekkingstocht door dat glooiende
historische bierlandschap. Aan de hand van een proeverij gaan we samen op zoek naar de klassiekers (zoals bijv. Kvass, Gruitbier, Rauchbier, Keller, ... )!
 
Elaine kijkt uit naar jullie komst!

           Klassiek bier lezing & Proeverij 
    door  Elaine Oltshoorn

 

De geschiedenis van bier gaat terug naar ver voor het begin van onze jaartelling.
Had de mens nu eerst honger of eerst dorst?
Feit is dat brood bakken en bierbrouwen twee van de oudste biochemische technieken zijn die de mens beheerst.
Het verhaal van bier begon destijds als onontbeerlijke veilige drank. Een basisbehoefte bij elke maaltijd.
Tegenwoordig zien we het bier rijkelijk vloeien bij tal van gelegenheden, maar lijken we het steeds minder te drinken voor de dorst.
Door de technische revolutie maar ook politieke en belasting-gerelateerde keuzes van overheden kennen we momenteel een veel grotere diversiteit aan bierstijlen.
Maar wat maakt een bier een klassieker?
 
Dat is het thema van deze lezing: wat definieert een klassiek bier nu eigenlijk?
Internationaal Doemens biersommelier, Elaine Olsthoorn neemt jullie
op 26 mei aanstaande graag mee op ontdekkingstocht door dat glooiende
historische bierlandschap. Aan de hand van een proeverij gaan we samen op zoek naar de klassiekers (zoals bijv. Kvass, Gruitbier, Rauchbier, Keller, ... )!
 
Elaine kijkt uit naar jullie komst!

De roerstok van Ralf Kroon

 

 

Dankjewel Didier voor het doorgeven van de roerstok en deze leuke manier om mezelf voor te stellen.
 
Mijn naam is Ralf Kroon. 48 jaar en ik woon in Bilthoven. Ook ik ben een klassiek geval dat gestart is naar aanleiding van een zelfbrouw pakket dat ik van mijn kinderen heb gekregen voor mijn verjaardag. Die pubers komen nu in de leeftijd dat er voorzichtig wat biertjes gedronken worden en volgens mij vonden ze het wel handig en kostenefficiënt op het moment dat hun vader eigen biertjes brouwt.
 
Mijn eerste bier liep helaas op een mislukking uit. Een hele dag in de weer geweest om op het eind van de dag het bier over te hevelen in het vergistingsvat (dat ik voor de zekerheid in de gootsteen had gezet) om er na een paar liter achter te komen dat ik het kraantje open had laten staan en dat alles was weggestroomd. Maar mijn interesse was gewekt en de aanhouder wint. Dus direct een nieuw pakket besteld en daar kwamen een aantal mooie blonde biertjes uit voort.
 
Ja, het brouwvirus had me te pakken! Of zou het toch wat in de genen zitten. Uitgebreid stamboomonderzoek heeft mij laten weten dat er al vele jaren in de familie gebrouwen wordt. Het bekendste bier is waarschijnlijk KROON bier uit het Brabantse Oirschot. Hier werd de afgelopen 50 jaar onder leiding van Gerard en Mathieu de Kroon mooie pilsner gebrouwen. Sinds 2000 is het brouwen van het KROON Bier en de distributierechten overgenomen door Bavaria uit Lieshout. Het werkelijke brouwen van de kleinere volumes bier gebeurde toen in de brouwerijen van Koningshoeven (Trappisten Abdij in Berkel Enschot). In 2002 werd de Kroon brouwerij gesloten.
 
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zo ook bij Gerard de Kroon. Kort na de sluiting begon hij weer met het brouwen van zijn eigen bier onder de nieuwe merknaam: VANDEOIRSPRONG, waarvan de moderne ketels nu in een apart gebouwtje staan. Recent ben ik nog met Gerard naar de brouwerij geweest voor een rondleiding en natuurlijk wat biertjes.
 
                 
 
Zo grootschalig als daar bier wordt gebrouwen zal niet gaan bij mij in de schuur J. Maar de afgelopen periode heb ik geleidelijk stappen gezet om meer bier te brouwen en de kwaliteit van het bier te verbeteren. Grotere pannen (ik brouw nu elektrisch in een Easy Brew 30L), een vergistingskast met warmtelint en Inkbird, ik maak gebruik van een iSpindel om m’n vergisting te volgen etc. Lekker bezig dus tot mijn vrouw me vroeg: Is het zo niet groot zat? Groot Zat?!?! Daar kon ik wel wat mee en zo ontstond de naam van mijn “Brouwerijtje” : Brouwerij GrootZat.
 
Persoonlijk ben ik een liefhebber van de wat eenvoudigere bieren. Ik drink zelf ontzettend graag goede Blond bieren en tripels. Die worden dan ook met grote regelmaat gebrouwen. Brouwen doe ik in m’n eentje. Tis voor mij een heerlijk ‘zen-moment’ als ik op vrijdag in m’n pan sta te roeren. Maar ik miste de mogelijkheid om kennis en inspiratie te delen. Om die reden ben ik een half jaar geleden lid geworden van het gilde. En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Wat een gezelligheid allemaal en heel prettig dat iedereen bereid is om je te helpen. Naast de gezellige gilde avonden ben ik ook mee geweest naar de excursie in OudDaen en neem ik deel aan het Barrel Aged project ism HBS brouwerij.
 
  
 
Een superleuke ervaring en ik ben erg benieuwd naar het resultaat. De basis voor dit bier is een Quadruppel. Een behoorlijk stevig bier. Zelf merk ik in mijn omgeving een tendens dat men bieren met juist minder alcohol gaat drinken. Om vrienden die langskomen ook daarin te kunnen voorzien heb ik recent een heerlijk fris witbier gebrouwen.
 
@Robbert, zou jij de roerstok willen overnemen en ons laten weten wat jouw laatste biertje was?
 
Tot snel allemaal bij een gilde avond!
 
Ralf
ONK op 3 juni 2023

 

Het ONK2023 wordt dit jaar georganiseerd door biergilde Dionysos uit Noord-Limburg. De uitreiking van de prijzen zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 3 juni in Openluchtmuseum ‘de Locht’ in Melderslo. Op deze dag zijn tal van activiteiten georganiseerd waaronder natuurlijk ook een bierfestival.
Aangezien de Amervallei over twee jaar het ONK2025 organiseert willen wij graag een delegatie van ons gilde deze dag laten bezoeken (en natuurlijk ook om de vele prijzen mee naar huis te kunnen slepen 😊).
Tegenover het Openluchtmuseum ligt de camping ‘Leef!’; een simpele overnachting is dan ook zo geregeld. Wie van de gildeleden heeft zin om naar de uitreiking te gaan en wellicht te blijven overnachten?
Meer info via voorzitter@amervallei.nl.

Terug naar overzicht