Nieuwsbrief header

Terug naar overzicht
27 okt. 2023 - Nieuwsbrief Oktober 2023
Door: Guus Bollen

NIEUWSBRIEF AMERVALLEI OKTOBER 2023

Alleen tekstversie, origineel in je mailbox.

Van de bestuurstafel

Een beetje later dan gewend hierbij alsnog de nieuwsbrief; boordevol spannend nieuws!
Ten eerste natuurlijk de aankondiging van het laatste inschrijf-/inlevermoment voor de Clubkampioenschappen 2023!
Daarnaast natuurlijk de bekendmaking van de gast van komende vrijdag: Henri Reuchlin. Henri is een ‘wereldberoemd’ bierkenner en daarnaast bier-initiatiefnemer pur sang. Oprichter van het Stibon, BierTalent, het BierBuro en voormalig voorziter van de Europese Bierconsumenten Vereniging.
Henri zal ons in zijn verhaal meenemen naar “Bier in de Kunst” en wat dat precies betekent…. Komt dat zien!
Deze week is ook brouwcursus weer van start gegaan en dat corona nu echt voor bij is merken ze ook bij de cursus-commissie; veel meer inschrijvingen dan vorig jaar. Kijk vrijdag dan ook eens goed rond of je nieuwe gezichten ziet en probeer ze eens bij ons mooie gilde te betrekken door een praatje met ze aan te knopen!
Voor de komende tijd staan er weer een aantal mooie activiteiten op stapel; een brouwdag, een nieuw barrel-project en een speciale gilde avond in December. Kortom houd je mailbox in de gaten wat het jaar breekt nu echt los!

Proost!
Jorgo

 

Bardiensten


Dames en heren,
Even een vriendelijke reminder voor de bardienst datumprikker 2024!!!
Er zijn nog een aantal vrije data, wees er dus snel bij!!!
Zonder jullie gaat het niet lukken.
Sommigen van jullie hebben recent dienst(en) gedraaid, sommigen van jullie in een ver verleden.
Sommigen nog niet, Foei!!!
Niet getreurd, jullie mogen allemaal hoor.

https://datumprikker.nl/p6xvi724ues3wk4p

 

Van de wedstrijdcommissie

 

Beste medebrouwers,
 
Deze keer is er vanuit de wedstrijdcommissie niet veel nieuws, maar wel 2 belangrijke reminders: 

Clubkampioenschap 2023!
Op de gildeavond van 27 oktober is het laatste inlevermoment voor de clubkampioenschappen van 2023.
Op de gildeavond van 24 november zal bekend worden gemaakt wie zich het komende jaar officieel kampioen 2023 mag noemen.
 
Op 8 juni 2024 vindt het ONK 2024 plaats in Tilburg. Dit jaar georganiseerd door amateur bierbrouwersvereniging De Roerstok. Naast de ‘gewone’ klassen is het dit jaar de uitdaging om in de speciale kloon-klasse de Zundert 8 zo goed mogelijk na te maken.
Mocht je twijfelen of jouw kloon binnen deze klasse past, neem hem mee naar één van de gildeavonden. Er zijn vast genoeg collega brouwers die hem voor willen proeven 😉.

Genoeg redenen om de brouwspullen weer uit de kast te halen!!! 

 

Gildeavond 27 oktober: BIER & KUNST

Wat hebben bier en kunst met elkaar te maken? Tijdens de komende gildeavond komt Henri Reuchlin ons dat haarfijn uitleggen. Hij heeft daar namelijk een boek over geschreven; zie ter inspiratie hieronder de “achterflaptekst”. En we schenken er natuurlijk een bijpassend proefbiertje bij. We kijken er halsreikend naar uit!

Achterflaptekst

Bier in de beeldende kunst door de eeuwen heen BIER EN KUNST IN 'VAN BROOD TOT BROOD' Esthetisch, gastronomisch en rijk geïllustreerd Er zijn veel boeken over kunst en veel boeken over bier. Minder vaak kom je boeken tegen die bier in de kunst, of omgekeerd, verenigen. Terwijl bier- en kunstwereld dichter bij elkaar liggen dan menigeen zou denken. Dat heeft auteur Henri Reuchlin, kunstliefhebber en al jaren actief in de bierwereld in uiteenlopende functies, verleid tot het schrijven van een laagdrempelig boek over beide werelden. Kunst en bier, het lijken twee werelden die mijlenver uit elkaar staan. De één is blijvend en verheven, de andere is volks en alledaags. Maar hoe ver staan esthetisch en gastronomisch genieten werkelijk uit elkaar? Beide werelden hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Juist door het raakvlak tussen bier en kunst op te zoeken ontstaat de mogelijkheid onze nationale volksdrank in een ander perspectief te zien. Tegelijkertijd biedt het de mogelijkheid om beeldende kunst eens van een andere kant te bekijken. Het is een opvallende manier om beeldende kunst toegankelijker te maken. Een drank die al zesduizend jaar een volksdrank is, laat immers in de hele samenleving zijn sporen na. Dit verhaal van auteur Henri Reuchlin voert de lezer mee op een speelse tijdreis door het universum van kunst en bier, een reis van brood tot Brood.

 

De roerstok van ….

Janet de Graaf & Coos van der Peijl

In 2021 is mijn (brouw)partner Coos begonnen met het onderdeel ‘Uit de brouwketel van …’ voor de nieuwsbrief van de Amervallei, later overgegaan in ‘De roerstok van …’.
In dit stukje heeft Coos de wens uitgesproken om een RVS vergistingsvat aan te schaffen en een andere koelkast, want zo’n vat zou niet in de huidige klimaatkast passen.

Maar hoe ons brouwavontuur begon lees je hieronder.
In 2018 zijn we naar Brouwerij ’t Anker in Mechelen gegaan en na een rondleiding hebben we daar enkele hele lekkere bieren mogen proeven. Dat bracht ons op het idee om zelf bier te gaan brouwen. Coos had hier al eerder over nagedacht, maar het kwam er toen niet van. Eénmaal weer thuis zijn we gaan kijken waar in de buurt een goede cursus bierbrouwen werd aangeboden. In Utrecht, waar wij wonen, was geen cursus te vinden. Uiteindelijk zijn we in Amersfoort bij de Amervallei terecht gekomen.

Géén cursus van een paar uurtjes en zie maar verder, nee één met goede uitleg én een brouwdag. Wij hebben echt een hele gezellige brouwdag gehad samen met Marike de Vreede en Michiel Keijzer. Zij hebben ons de fijne kneepjes van vak geleerd en veel tips gegeven.
Tot mijn grote verbazing mocht ik mij na de keuring van de cursusbiertje (een Dubbel) winnaar noemen. Mijn eerste gedachten waren ‘vast omdat ik een vrouw ben’, maar nee ik kreeg te horen dat ik een verdomd lekker biertje had gebrouwen.

En over dat biertje gesproken. Coos en ik hebben de wort die wij mee naar huis kregen, bij elkaar gedaan, voorzichtig gemengd en daarna in tweeën verdeeld. Coos heeft zijn brouwsel in een vergistingskast geplaatst en ik in de kast onder de trap. Het uitgangspunt was helemaal hetzelfde, maar de vergistingstemperatuur scheelde iets. Dat heeft veel uitgemaakt in het uiteindelijke resultaat.

Hierdoor waren we natuurlijk nog nieuwsgieriger geworden naar alle mogelijkheden van het brouwen. Coos kocht een Easybrew 30 liter ketel met isolatiemantel, een onmisbaar kroonkurkapparaat en diverse andere attributen. Later aangevuld met een gasgestookte 40 liter ketel (gebouwd om ‘brew in a bag’ mogelijk te maken). Inmiddels beschikken we ook over een RVS-vergistingsvat, een grotere vergistings(koel)kast en een zelfgebouwde tegenstroomkoeler. Er zijn heel wat biertjes (met name door Coos) gebrouwen. De één nog lekkerder dan de ander, maar natuurlijk ook een enkele misser.

Wij brouwen in onze garage. Toen wij op een winterdag met beide ketels aan het brouwen waren, kwamen er tijdens het koken grote stoomwolken uit de deur en overige gaten en kieren. Zoveel zelfs dat de buren kwamen kijken of alles goed was en er geen brand in de garage was ontstaan.

Om heel eerlijk te zijn heb ik het afgelopen jaar niet gebrouwen. Het brouwen is iets waar ik echt zin in moet hebben en aan die zin ontbreekt het nog wel eens. Mijn laatste bier was een Porter die ik samen met Coos heb gebrouwen en waarmee we een mooie derde plaats tijdens de clubkampioenschappen van 2022 hebben veroverd. Tijd om weer eens te gaan brouwen.

Ook is er een uitstapje gemaakt naar het maken van appelcider. Je neemt een heleboel 1,5 liter pakken appelsap, doet deze in een schone emmer, cidergist erbij, deksel met waterslot erop en wachten. Dit heeft geresulteerd in een heerlijke droge cider. Uitstekend voor een warme zomerdag.

Graag geef ik ‘de roerstok’ door aan … Didier Castelijns. Niet dat ik hem persoonlijk ken, maar met zo’n achternaam moet er een mooi verhaal komen.

Terug naar overzicht