Nieuwsbrief header

Terug naar overzicht
25 jun. 2023 - Nieuwsbrief juni 2023
Door: Gerard Scheltinga
WBG Amervallei Nieuwsbrief juni brouwseizoen 2022/2023

Hallo, hier de nieuwsbrief van juni. 

.

 

 Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Van de bestuurstafel
  • Bericht wedstrijd
  • Agenda
  • Barcommissie
  • Vrijwilligers
  • Ledenvergadering
  • Brouwdag Eembier
  • De roerstok van.........
  • ONK
                                                                               

 
                                                              
Van de bestuurstafel


Afgelopen gildeavond was Elaine Olsthoorn te gast bij ons. Elaine vertelde ons tal van wetenswaardigheden over klassieke bieren en uiteraard ging dit vergezeld met een proeverij van klassieke bieren. Twee zaken die mij zijn bijgebleven; Kvass, een licht gefermenteerd biertje uit Noord-Oost Europa waarvan de smaak doet denken aan vergistend wort van 1 dag oud. Geen aanraden naar mijn menig. Daarnaast vertelde zij dat de originele Porters vroeger vrijwel altijd een brett-karakter hadden; dit in tegenstelling tot de hedendaagse Porters die dit karakter niet standaard meekrijgen.
Op de komende gildeavond komt Wil van den Broek vertellen over het klonen van een Chimay Blauw; hoe pak je het klonen van een commercieel bier nu eigenlijk aan. Uiteraard neemt Wil verschillende kloonversies voor ons mee om te proeven en heeft de barcommissie de originele Chimay Blauw in ruime mate ingekocht.
In deze nieuwsbrief aandacht voor o.a. vacatures binnen commissies, de Zomerkeuring en een evaluatie van het afgelopen ONK2023. Daarnaast treffen jullie ook de agenda aan van de ALV welke zal worden gehouden op vrijdag 25 augustus 2023

 
Van de wedstrijd commissie 

 

Dames en heren, beste brouwers en levensgenieters,

Zoals gebruikelijk weer een berichtje vanuit de wedstrijd commissie.
Dit keer alleen even een heads up over het laatste inlevermoment voor de zomerkeuring 2023.
Dit is namelijk komende gildeavond.
Mocht je nog een bier willen laten keuren, meld hem aan via de website, print en plak de labels en neem de flesjes mee naar de gildeavond!!!
 
Proost!!!
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
   Gildeavond: Het brouwen van een kloonbier: Chimay Blauw
 Vr. 30 juni 2023

 

 20.00uur
 Clubhuis

Lezing over klonen van Chimay Blauw door Wil van den Broek met een proeverij.
 
Tevens laatste inlevermoment Zomerkeuring 2023.

 
 
   Gildeavond: Algemene Ledenvergadering | Bekendmaking uitslag Zomerkeuring
 Vr. 25 augustus 2023

 

 20.00uur
 Clubhuis

Algemene leden vergadering van "De Amervallei"
Uitslag van de Zomerkeuring 2023

 
 
   Gildeavond: Lezing: "Bier in de Kunst" door Henri Reuchlin (Stibon, biersommelier)
 Vr. 29 september 2023

 

 20.00uur
 Clubhuis

Lezing: "Bier in de Kunst" door Henri Reuchlin
(Van brood tot Brood: bier in de beeldende kunst door de eeuwen heen : Reuchlin, Henri, Vogel, F.O.B.: Amazon.nl: Boeken)

 
 
   Gildeavond: NNB
 Vr. 27 oktober 2023

 

 20.00uur
 Clubhuius

 
 
Laatste inlevermoment voor bieren voor de clubkampioenschappen 2023

 
 
   Gildeavond: Uitslagenavond Clubkampioenschappen 2023
 Vr. 24 november 2023

 

 20.00uur Clubhuis

Uitslagenavond en bekendmaking Amervallei Clubkampioen 2023

 
 
 
Bericht van de bar commissie

 

Zoals jullie (hopelijk) al in jullie inbox hebben gezien is de datumprikker voor de bardiensten 2024 verzonden.
Vorig jaar waren de beschikbare plekken binnen no time gereserveerd, wees er dus snel bij😊.
Mocht je nou geen mail hebben ontvangen, per ongeluk gewist of misplaatst. Bij deze nogmaals de link naar de datumprikker: https://datumprikker.nl/p6xvi724ues3wk4p
O ja!
De laatste tijd zijn er wat problemen met ons digitale betalingssysteem, daar werken wij aan.
Tot die tijd is het verstandig dat de bardienst zelf ook even de app van SumUp op hun eigen toestel installeert. Op deze manier is er altijd een werkende back-up aanwezig.
 
Vanuit de commissie en het bestuur zijn er nog twee wijzigingen die per direct in zullen gaan.

  1. De bardienst zal vanaf de eerstvolgende avond om 19:15 beginnen i.p.v. 19:30. Mocht dit voor de al ingeroosterde bardiensters een probleem zijn, neem dan even via de mail contact op met Bas Aalders baalders@dierenparkamersfoort.nl
  2. Er zullen helaas geen gesloten blikken en flessen meer worden verkocht. Naast dat dit officieel niet mag kwam het nog wel eens voor dat (voornamelijk) specials vroeg waren uitverkocht. Mocht blijken dat er een groeiende interesse in deze bieren is, zal de barcommissie hier vast op in gaan spelen.
 
Groetjes en tot snel!!!

 

 

 
Oproep: vrijwilligers gezocht

 

Het afgelopen jaar hebben jullie kunnen zien dat we met jullie inzet veel en mooie activiteiten kunnen organiseren. Het komende brouwjaar willen wij dit uiteraard blijven doen en daarvoor is jullie hulp hard nodig. Met een uurtje hier en daar en af en toe een commissievergadering om de voortgang te bespreken komen we al een heel eind. Met andere woorden het is slechts een kleine moeite die voor veel mensen plezier oplevert.
De Amervallei heeft op dit moment een aantal openstaande vacatures voor de volgende commissies:

Bestuur
Voor het bestuur zijn wij op zoek naar een algemeen bestuurslid die het leuk vindt om zich actief met het reilen en zeilen van het gilde bezig te houden. Als bestuurslid vorm je een verbinding met de overige commissies en werk je mee aan de invulling van het brouwjaar door initiatieven aan te dragen en de voortgang van het jaarplan te bewaken. Wij zijn op zoek naar een enthousiast gilde lid die het huidige bestuur wil versterken. Ben jij die persoon meld je dan aan via bestuur@amervallei.nl.

Excursie
Het afgelopen jaar is er één excursie geweest en de huidige excursie-commissie heeft aangegeven niet meer door te willen. Daarom zijn we voor het nieuwe brouwjaar op zoek naar twee gildeleden die het leuk vinden om excursies voor de gildeleden te organiseren. Denk hierbij niet (alleen) aan vliegreizen naar BrewDog in Schotland maar neem als voorbeeld de laatste excursie naar brouwerij Oudaen in Utrecht. Makkelijk, laagdrempelig en toch interessant. Ook voor grote plannen is in overleg met het bestuur ruimte maar laat vooral je creativiteit de vrije loop.
Heb je interesse meld je dan aan via bestuur@amervallei.nl.

Brouwdagen
De afgelopen twee jaren is het aantal brouwdagen dat wordt georganiseerd flink toegenomen. Ook voor het komende brouwjaar verwachten we weer een groei in het aantal brouwdagen, deelnemers en deelnemende brouwerijen. Ter ondersteuning van de huidige commissie zijn we op zoek naar een of twee extra mensen die deze activiteit verder willen uitbouwen. Mail bij interesse naar bestuur@amervallei.nl.

Wedstrijd
De wedstrijd-commissie organiseert jaarlijks drie keuringen waarvan een ook de organisatie van de Clubkampioenschappen betreft. Het betreft een goed geoliede machine die dankzij onze ICT partner vrijwel probleemloos verloopt. Voor het nieuwe brouwjaar zijn wij op zoek naar leden die de wedstrijd-commissie een extra boost willen geven en daarmee een bijdrage aan de verhoging van de kwaliteit van de Amervallei bieren. Meld je aan via bestuur@amervallei.nl.

Website/Social/ Nieuwsbrief
Ter ondersteuning van de huidige website/nieuwsbrief commissie zijn we op zoek naar creatieve mensen met affiniteit met het web, social en email marketing om onze uitingen een nog professioneler karakter te geven dan dat het al heeft. Ben jij die digitale en creatieve duizendpoot die ook nog een lekker potje bier kan brouwen? Meld je aan; het email adres is inmiddels vaak genoeg genoemd. 😊

 
                       

 

op vrijdag 25 augustus 2023
 
Zoals gebruikelijk houden we onze ALV – onder het genot van een goed glas bier - tijdens de gildeavond eind augustus.
De agenda daarvan is als volgt:
 

  • Terugblik op 2022-2023
  • Financiën:
    • . Resultaat
    • . Balans
    • . Begroting
  • Samenstelling Bestuur, incl. vacature(s)
  • Samenstelling Kas Controle Commissie (KCC), incl. vacature
  • Samenstelling Overige Commissies, incl. vacature(s)
  • Vooruitblik 2023-2024(+)
  • Rondvraag
  • Gilde Statussen
  • Uitslag Zomerkeuring.
 
Wil je alles weten over het reilen en zeilen van onze mooie vereniging en daar ook nog invloed op uitoefen en/of je steentje daaraan bijdragen, zorg dan dat je 25 augustus van de partij bent!
 
 
 Brouwdag Eembier   
 
27 mei 7.00 uur gaat de wekker, na een kop koffie en een ontbijt vertrek ik vandaag naar Elburg om samen met 8 brouwers bij de brouwerij EEMbier van Ruud van Moorst te gaan brouwen. De laatste brouwdag van de Brouwdagen-commissie van dit brouwjaar.

 

Drie maanden geleden heeft Guus contact gezocht met Ruud om te vragen of we vanuit de Amervallei een keer een kleinschalige brouwdag op zijn locatie mogen organiseren. Hij vond dit een erg leuk idee, dus we hebben een middagje afgesproken in zijn proeflokaal in Amersfoort om onder het genot van een Eembiertje het concept uit te leggen. Een brouwdag waarbij brouwers met de eigen ketel in twee of drietallen in de professionele brouwerij tussen de grote ketels een bier brouwen dat qua stijl en recept helemaal in lijn ligt met de betreffende brouwerij. Een verzorgde dag voor maximaal 10 brouwers (dus 5 ketels). De kaders voor het recept hadden we ook redelijk snel helder. Een Session IPA die volgens het Reinheitsgebot gebrouwen wordt.    
Een fris en fruitig biertje met een SG rond de 1.042 zodat het alcoholpercentage rond de 4.5% uit komt.
Eenmaal aangekomen bij de brouwerij op de brouwdag was iedereen vol enthousiasme zijn auto aan het uitladen en ketels werden geïnstalleerd. Rond half 10 had iedereen zijn spullen klaar staan en terwijl het maischwater rustig stond op te warmen hebben we een gezamenlijke aftrap gehad. Ruud heette ons welkom en we hebben nog even het recept doorgenomen. De laatste aanpassingen moesten nog gebeuren omdat elk recept naar de juiste ketel ingesteld moest worden. Een speciale verrassing voor de brouwers was dat er 7 speciale hoppen beschikbaar waren die naar eigen smaak gebruikt konden worden. Denk aan Nelson Sauvin, Motueka, Zamba en Olicana. De richtlijn voor de IBU was 35-45.
Omdat niet elke hop bekend is, hebben we tijdens het maischen de hopspecificaties opgezocht en aan de hand van Brewfather het aantal grammen voor de bitterhop en aromahop bepaald. Ook zijn er nog 1 of 2 brouwers met dryhop naar huis gegaan. Zo merk je maar weer dat er met hetzelfde recept oneindige mogelijkheden zijn.
Tijdens de kook was het tijd voor de belangrijke zaken. Heerlijk lunchen in het zonnetje aan het water in het prachtige Elburg. Vervolgens hebben we een gedetailleerde rondleiding gekregen en is Ruud het hemd van het lijf gevraagd. Maar uiteindelijk kan je heel veel praten over bier, maar kun je het het beste gewoon proeven. Dus ‘straight from the barrel’ hebben we van elk vergistingsvat de verschillende stadia van zijn bieren geproefd.
Echt een unieke ervaring!
Rond deze tijd zal de vergisting wel op zijn einde zijn en zullen de meeste bieren gebotteld worden. We hopen in de zomer met deze brouwers in het proeflokaal in Amersfoort een proeverijtje te houden. Eens kijken of we de verschillen in hopkeuze ook kunnen proeven.

Groeten van de Brouwdagen-commissie
Guus Bollen
Robbert van der Hilt

                                         
     

 

 

 

 
De roerstok van Robert van der Hilt
 
Dankjewel Ralf voor het doorgeven van de roerstok en deze leuke manier om mijzelf voor te stellen.

 

Mijn naam is Robbert van der Hilt, 32 jaar en ik woon in Leusden. Op het moment van schrijven (20 juni) is het precies 3 jaar geleden dat ik voor het eerst de brouwpan op het fornuis heb gezet. Na een paar weken wachten was het tijd om dit eerste biertje te bottelen. Ik draai het kraantje open van het 5 liter emmertje en er komt alleen maar bruine drab uit! Ik sta al bijna bij de gootsteen tot mijn vriendin roept, probeer gewoon even door te tappen, misschien wordt het beter. En ja hoor, na een halve liter werd het ineens de kleur en substantie die ik had verwacht, BIER! Vanaf dat punt heb ik de brouwkoorts te pakken gekregen.

Opgeschaald naar een 15 liter pan, mouten en hop gekocht via www.brouwmout.nl om zelf recepten van het internet af te plukken en samen te stellen en ondertussen ingeschreven voor de cursus. Na een paar keer ook maar een schrootmolen, en nog even later mijn electrische ketel 30L Brewmonk gekocht. Tegenwoordig zitten daar ook 2 RVS 30L vergistingvaten bij, 1 vergistingkast en mijn nieuwste aanwinst een Fastwasher 24.
Ik blijf mij verwonderen over het aantal hobbybrouwers in regio Amersfoort. Ik vind het geweldig dat we met zo’n grote groep een passie delen. Ik vind het zelf heel leuk om af en toe zelf te brouwen en andere keren met andere brouwers te brouwen. De gezellige en informatieve gildeavonden probeer ik zo veel mogelijk bij te wonen. Ook de wat complexere projecten vind ik leuk om mee te maken.  Dit jaar heb ik mij ingeschreven voor het Barrel Aged Project. Wanneer kun je nou een barrel aged bier maken? Thuis gaat mij dat echt niet lukken. Heel tof dat we dit met HBS wel hebben kunnen maken.

Daarnaast zet ik mij samen met Guus in om vanuit de brouwdagen commissie brouwdagen te organiseren bij brouwerijen in de regio. Met de eigen ketels in de grote brouwerij. Echt geweldige dagen, dit jaar zijn we bij Rock City Brewing, HBS en EEMbier geweest. Elke keer zijn het gezellige dagen waarbij we alles leren over de brouwerij, de bierstijlen die ze daar brouwen en leer je je medebrouwers wat beter kennen. Uiteindelijk gaat iedereen met een gevuld vergistingvat en een voldaan gevoel naar huis.

Tot slot kan ik iedereen aanraden om de apps BrewKing en Brewfather te downloaden. BrewKing zorgt ervoor dat je wel je refractometer tijdens en na vergisting kunt gebruiken. De app berekend namelijk het verschil tussen gemeten SG en Eind SG. Brewfather vind ik een geweldige app voor het maken en delen van recepten. Als je eenmaal je eigen ketel hebt ingevoerd kun je hier eenvoudig op elk apparaat je recepten mee samenstellen, waterbehandeling in laten berekenen en hopbitterheid aanpassen op basis van je SG na maischen.
Mijn laatste biertje was trouwens een Witbier, lekker fris voor de zomer.

@Pim Borst, zou jij de roerstok willen overnemen en ons willen laten weten wat jouw laatste biertje was?
Tot snel bij een gilde avond of een brouwdag!
 
Robbert
 

 
ONK 2023 in Meldersloo
 
Op zaterdag 3 juni was het dan zover en togen we met een vier mens sterke delegatie naar de prijsuitreiking van het ONK2023. Strak blauwe luchten, een tent en veel bier waren de ingrediënten voor een fantastisch georganiseerd ONK in het Openlucht Museum in Meldersloo.

 

Er zijn goede ideeën opgedaan voor de organisatie van het ONK2025 welke door de Amervallei zal worden georganiseerd. Uiteraard was het door het klasse-kampioenschap en overall tweede plaats van gilde lid Daniëlle Hendriksen een top dag. Maar hoe heeft de rest van het gilde het eigenlijk gedaan? Doen we een beetje mee in de top van het Nederlandse amateur brouwen of is er nog een lange weg te gaan?

Hieronder een overzicht van wat statistieken van het ONK specifiek voor de Amervallei inzendingen.
Ten eerste was de Amervallei het gilde met de één na meeste inzendingen, in totaal werden 510 bieren ingeschreven waarvan de Amervallei er 30 voor zijn rekening nam.

Deze bieren werden ingezonden door 11 gilde leden op een totaal van 223 deelnemers.
Totaal gemiddelde score: 72 punten

Klasse A: totaal ingeschreven 103, hoogste score 86
Amervallei

  • 6 bieren,
  • gemiddelde score: 68 punten,
  • hoogte score 80, 
  • hoogste placering 6de plaats
     
Klasse B: totaal ingeschreven 45, hoogste score 81
Amervallei
  • 6 bieren, 
  • gemiddelde score 70 punten,
  • hoogste placering 1ste plaats
     
Klasse C: Totaal ingeschreven 131, hoogste score 88
Amervallei
  • 6 bieren
  • gemiddelde score 65 punten,
  • hoogste score 78,
  • hoogste placering 11de plaats
 
Klasse D: Totaal ingeschreven 129, hoogste score 89
Amervallei
  • 10 bieren,
  • gemiddelde score 69,
  • hoogste score 84,
  • hoogste placering 6de plaats
 
Klasse V: Totaal ingeschreven 40, hoogste score 87 punten
Amervallei
  • 1 bier
  • gemiddelde score 76
  • hoogste score 76
  • hoogste placering 11de plaats
 
Wat kunnen we nu afleiden uit deze cijfers? Als we de vrije klasse buiten beschouwing laten zou je kunnen zegen dat de Amervallei in alle klassen in de subtop meedraait met als positieve uitzondering de klasse B.
Wanneer we naar de gemiddelde scores van de Amervallei per klasse kijken, dan vallen deze net onder de 70 punten. Dit is ook aanzienlijk lager dan de gemiddelde scores per klasse op door ons zelf georganiseerde, onafhankelijke, keuringen en ook lager dan het gemiddelde van dit ONK.
Wat betekent dit nu: is er sprake van een neerwaartse trend, wordt er strenger gekeurd op een ONK of…of…
Enfin we weten het niet maar we zullen het uiteraard goed in de gaten houden!
 
 
 
 
 
 

 

 

 
Terug naar overzicht