WBG Amervallei Nieuwsbrief juni brouwseizoen 2023-2024
.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
Van de bestuurstafel
Bericht wedstrijd commissie
Agenda
Website/Social/Nieuwsbrief
AlgemeneLedenvergadering
Oproep vrijwilligers
De roerstok van.........
Van de bestuurstafel
De zomervakantie is bijna voorbij! Snikhete stranden in Zuid-Europa en diepdonkere poelen met regenwater voor hen die in Nederland bleven. Op zichzelf natuurlijk prima weer om een biertje te brouwen; hopelijk hebben jullie dit ook gedaan en deze ingeschreven bij het Open Bergsche Bierbrouw Kampioenschap (https://www.bierbrouwersgilde.nl/info/) dat op 16 september plaatsvindt. Vergeten?: Wees niet getreurd want in deze nieuwsbrief een bijdrage van de wedstrijd-cie over het op stapel staande Clubkampioenschap 2023). Graag ook even aandacht voor de Algemene Leden Vergadering (ALV) op de komende gildeavond 25 augustus 2023. Tijdens de gilde avond zal ook de uitslag van de Zomerkeuring 2023 worden gepubliceerd! Ben jij er ook bij ?
Van de wedstrijd commissie
Beste medebrouwers,
Nu de zomervakantie zijn (of haar) einde nadert en we aan de vooravond van een nieuw en hopelijk succesvol brouwseizoen staan, hierbij een overzicht van de keuringsmomenten voor dit najaar:
Op vrijdag 25 augustus zullen de uitslagen van de zomerkeuring online komen. Dit zal tijdens of net na de ALV gebeuren. Dus denk eraan de keuringsformulieren te raadplegen (en te downloaden!)
Daarnaast zijn we al in voorbereiding voor het Clubkampioenschap 2023! Op de clubavond van oktober is het laatste inlevermoment. We zijn blij dat er na de corona-beperkingen een heuse eindronde gaat plaatsvinden! Schrijf de clubavond van 24 november alvast in de agenda. Tijdens deze avond zullen we bekendmaken wie Olaf en Jorgo op zullen volgen als clubkampioen(en)! Of zullen zij de concurrentie de baas blijven en hun titel prolongeren?
Op 8 juni 2024 vindt het ONK 2024 plaats in Tilburg. Dit jaar georganiseerd door amateur bierbrouwersvereniging De Roerstok. Naast de ‘gewone’ klassen is het dit jaar de uitdaging om in de speciale kloon-klasse de Zundert 8 zo goed mogelijk na te maken.
Mochten de ketels in de vakantie wat stoffig zijn geworden? Stof ze af. Wij verheugen ons op een prachtig, nieuw brouwseizoen!
Uitslagenavond en bekendmaking Amervallei Clubkampioen 2023
Website/Social/Nieuwsbrief
Ter ondersteuning van de huidige website/nieuwsbrief commissie zijn we op zoek naar creatieve mensen met affiniteit met het web, social en email marketing om onze uitingen een nog professioneler karakter te geven dan dat het al heeft. Ben jij die digitale en creatieve duizendpoot die ook nog een lekker potje bier kan brouwen? Meld je aan; het email adres is inmiddels vaak genoeg genoemd. 😊
Aaanstaande vrijdag 25 augustus 2023
Zoals gebruikelijk houden we onze ALV – onder het genot van een goed glas bier - tijdens de gildeavond eind augustus. De agenda daarvan is als volgt:
Terugblik op 2022-2023
Financiën:
. Resultaat
. Balans
. Begroting
Samenstelling Bestuur, incl. vacature(s)
Samenstelling Kas Controle Commissie (KCC), incl. vacature
Wil je alles weten over het reilen en zeilen van onze mooie vereniging en daar ook nog invloed op uitoefen en/of je steentje daaraan bijdragen, zorg dan dat je 25 augustus van de partij bent!
Oproep: vrijwilligers gezocht
De vorige oproep heeft een aantal vrijwilligers opgeleverd; toch zijn er nog een aantal vacatures.
Bestuur
Voor het bestuur zijn wij op zoek naar een algemeen bestuurslid die het leuk vindt om zich actief met het reilen en zeilen van het gilde bezig te houden. Als bestuurslid vorm je een verbinding met de overige commissies en werk je mee aan de invulling van het brouwjaar door initiatieven aan te dragen en de voortgang van het jaarplan te bewaken. Wij zijn op zoek naar een enthousiast gilde lid die het huidige bestuur wil versterken. Ben jij die persoon meld je dan aan via
Mijn naam is Pim Borst en ik ben met de brouwcursus van 2021 bij de Amervallei gekomen. Die cursus had van mijn vrouw Karen cadeau gekregen voor mijn 52ste verjaardag. Brouwrot in het vak Frans heeft mij en Sander de kneepjes van het vak geleerd. Tijdens een cursusavond werd al gezegd dat veel brouwers hun apparatuur zelf in elkaar knutselen. Ik wist toen al dat ik in die categorie zou vallen als ik verder zou gaan met brouwen.
Frans en Sander bij de brouwcursus
Na de cursus ben ik bij een aantal brouwdagen geweest om ervaring op te doen, te kijken of door zou gaan en te zien wat voor brouwapparatuur er allemaal is. In april heb ik toen een Easybrew 30SB, een schrootmolen en een spoelwaterverwarmer besteld. Omdat mijn huis niet zo heel groot is was het lastig er een plekje voor te vinden. Uiteindelijk heb ik een soort werkblad gemaakt op ons voorzoldertje, naast de CV ketel. Het is erg krap, maar heeft als voordeel dat water en afvoer er vlak naast zitten en dat er stopcontacten zijn van twee aparte groepen. Inmiddels zijn mijn twee dochters het huis uit, maar behalve voor het lageren heb ik hun slaapkamers nog niet durven toe te eigenen.
Mijn brouwstek
Bij het cursusbier werd al duidelijk dat temperatuurcontrole tijdens vergisten erg belangrijk is. Mijn knutsel met een speciekuip met water en een aquariumverwarming had niet zo goed gewerkt als de bedoeling was. Dus moest er een klimaatkast komen die in de beperkte ruimte paste. Ik kwam er achter dat er jerrycans van 30 liter waren die precies in ons campingkoelkastje passen. Met een verwarmingssnoertje en een zelfgemaakte thermostaat (de PimBird) functioneert dat prima. Zelfs een cold crash op 2 graden kan hij aan. Ik heb ook nog een vergistingsvat gemaakt van een RVS-pan met peltier koelelementen aan de onderkant gemonteerd. En voor de monitoring heb ik inmiddels twee mini-spindles (de sPIMdles) gemaakt.
Mijn vergistingspan en koelkast
Ik vind de Amervallei een erg gezellige club en ik kom graag op de gildeavonden (is voor mij op loopafstand). Ook de excursies waren erg leuk. Maar samen brouwen op de brouwdagen was voor mij het meest leerzaam. Je hebt dan de mogelijkheid om elkaars brouwinstallatie te bekijken en ervaringen uit te wisselen. Er wordt een interessant recept in elkaar gesleuteld, de ingrediënten worden voor je geregeld en er zit ook nog eens een lunch bij. Geweldig! Ik heb me daarom ook aangemeld om mee te gaan helpen in de brouwdagencommissie.
De Baltic Porter van de brouwdag bij HBS is mijn speciaalste bier tot nu toe. Mijn laatste brouwsel thuis was een Weizen.