Schwarzbier

datum:11 februari 2022
van:Jorgo IJsselsteijn & Olaf Kuyper
klasse:A
stijl:Schwarzbier

Recept gegevens

batchgrootte:23 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:4.86 %
Nederlandse categorie:I
Energie:14.1 kCal / 100ml
begin-SG:1047
eind-SG:1010
EBC (kleur):24.4
EBU (bitterheid):24.6
Brouwhuisefficiëntie:72 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsner Malt4.1 kg   1.7 EBC Leverancier: Avangard (Germany)
Munich Dark0.453 kg   14.2 EBC Leverancier: BestMalz (Germany)
Chocolate Malt0.311 kg   500 EBC Leverancier: Bairds (UK)
Hallertauer Mittelfrueh46 g 60 min. min. 4 α  
Hallertauer Mittelfrueh14 g 20 min. min. 4 α  
Hallertauer Mittelfrueh14 g 0 min. min. 4 α  
Calcium Chloride (CaCl2)4.7 g Mash min.    
Canning Salt (NaCl)3.2 g Mash min.    
Epsom Salt (MgSO4)0.6 g Mash min.    
Gypsum (CaSO4)0.7 g Mash min.    
Sodium Metabisulfite (Na2S2O5)0.06 g Mash min.    

Maischschema

66 °C
60 min.
De Amervallei receptendatabase: https://amervallei.nl/recepten?id=2