Ga terug

Winterbier

Andy Meerwaldt van hopblog.nl
Een lekker bier voor de koude dagen. Kruidig van smaak door de koriander, anijs en kaneel. Dit is een recept voor een heerlijk donker winterbier.

Equipment

  • Brouwzaalrendement: 62%

Ingrediënten
  

Water

  • ? liter Maischwater zelf berekenen (15 liter in gistvat)
  • ? liter Spoelwater zelf berekenen

Vergistbare ingrediënten

  • 3,150 kg Swaen Dutch Pale Mout 7 EBC
  • 3,150 kg Swaen Pilsner Mout 3 EBC
  • 0,300 kg Goldswaen Classic Mout 120 EBC
  • 0,300 kg GoldSwaen Aroma Mout 400 EBC
  • 0,300 kg BlackSwaen Chocolate B Mout 850 EBC

Hop

  • 10 gr Target pellets, 12,7% alpha - 60 minuten
  • 15 gr Fuggle pellets, 4,5% alpha - 10 minuten

Kruiden

  • 5 gr Koriander 10 minuten
  • 6 stuks Anijszaden 10 minuten
  • 2 gr Kaneel - stokje 10 minuten

Gist

  • 1 pkg Gist: 1 zakje Fermentis S-33 SafBrew korrelgist

Instructies
 

Maischschema

  • 68°C - 90 minuten maischen
  • 78°C - 10 minuten uitmaischen

Overig

  • Laat het winterbier een week vergisten op 19 graden, hevel het bier over en laat het nog twee weken nagisten op 22 graden.
    Voor het bottelen adviseer ik om tussen de 6 en 6,5 gram per liter suiker te gebruiken. Ikzelf ben uitgegaan van 7,2 gram / liter (wat is berekend met brouwsoftware), het koolzuur was in dit geval iets te veel.
    Laat het bier na het bottelen nog een kleine twee weken staan, voordat je het gaat drinken.

Notities

Voor het winterbier recept is gebruik gemaakt tussen een gelijke verdeling tussen twee basismouten. Dit doe ik nu sinds een tijdje voor meerdere recepten en de resultaten vallen me niet tegen. Aanleiding is een ander recept, waarin dit een soort van aanbevolen wordt.
Verder maakt het winterbier recept gebruikt van een aantal kruiden, namelijk koriander, anijs en kaneel.
Naast wat aanpassingen in de ingrediënten is ook het maischschema iets vereenvoudigd. Ik heb gekozen voor een eenstapsmaisch voor langere tijd om daarna uit te maischen.
Heb jij dit winterbier gebrouwen, laat me vooral weten wat je ervan vindt.
Trefwoord donker, kruidig, Winterbier
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!