Ga terug

Beatlejuice 1 - Russion Imperial Stout RIS

Hét winnende bier van clubkampioen 2019 Bas Aalders - met BIAB methode (brew in a bag)

Equipment

  • Brouwzaalrendement: ?

Ingrediënten
  

Water

  • 20 liter Maischwater (batchgrootte gistvat 15 liter)
  • ? liter Spoelwater (optie) hoeft niet bij BIAB, mag wel.

Vergistbare ingrediënten

  • 4,500 kg Munich Light mout (12-15 EBC) Swaen
  • 0,900 kg Black mout (1250 - 1400 EBC) Black Swaen
  • 0,350 kg Cara mout (120 EBC) Dingemans
  • 0,110 kg Chocolade mout (700-1000 EBC) Black Swaen chocolate B
  • 0,150 kg Stroop 5 minuten meekoken / schenkstroop met 17% druivensuiker vd Lidl**

Hop

  • 50 gr Chinook 6,8 ⍺ Bloemen - 75 minuten
  • 15 gr Fuggles 5,8 ⍺ Bloemen - 15 minuten
  • 12 gr East kent Goldings 5,2 ⍺ Bloemen - 5 minuten

Gist

  • 1 pkg SafAle BE 256

Overig

    Bottelsuiker 6 gr/l

      Instructies
       

      Maischen

      • 67°C - stort (start temperatuur maischwater)
      • 62°C - 35 minuten
      • 72°C - 20 minuten
      • 78°C - 5 minuten

      Overige opmerkingen

      • * Bij Bas bleef de eind SG steken op 1030, gebotteld met eind alcohol percentage van 9,4%
        ** Pannenkoekenstroop van de Lidl
        *** Bier is gebrouwen met BIAB (Brew in a bag) methode. Bas heeft na het maischen de zak boven de pan laten uitlekken en nog even uitgewrongen. Maar je kan ook de zak op een groot vergiet / zeef leggen en laten uitlekken boven de kookpan en overgieten met spoelwater; of de volle zak een korte tijd laten weken in spoelwater, wat je daarna bij de wort doet voor de kook. Dat kan het brouwzaalrendement verhogen, omdat je anders alleen teert op de maischefficiency met de brouwzak.

      Notities

      Beatlejuice 1 
      Hét winnende bier van clubkampioen Bas Aalders. En het komt mooi uit…zo aan het einde van het jaar is het een mooie gelegenheid een zwaar bier te brouwen. Deze Russian Imperial Stout moet je bij 6 maanden even gaan proeven om te beoordelen hoelang je hem nog wilt laten liggen. Tenminste een maand of 8-9 adviseert Bas, hij zegt ook: “Leuk om de helft van de batch een paar weken weg te zetten met 15 gram cacao nibs en 20 gram eikensnippers” en wenst iedereen heel veel succes.
      O ja…Misschien moet je uit je comfort zone doordat je BIAB gaat brouwen, maar we wensen je hoe dan ook veel plezier. Maar je kan ook gewoon brouwen, alleen moet je dan het spoelwater meecalculeren. Enne…laat Bas een biertje proeven als je brouwt van zijn recept. Wel zo leuk toch?
      Trefwoord RIS, Russian Imperial Stout, Stout
      Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!