Terug naar overzicht
23 mei. 2022 - Nieuwsbrief mei 2022
Door: Gerard Scheltinga
Amervallei nieuwsflits

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

* Van de bestuurstafel

* Agenda en onderwerp

*Oproep bardienst

*De roerstok van .......

*  Van de web commissie

*Kloosterbrouwdag

 

Van de bestuurstafelbestuurstafel


Beste brouwers,
 
Afgelopen gildeavond kregen wij bezoek van Brouwerij Eleven uit Utrecht. Met een goed verhaal over kveik en zure bieren alsook de nodige versnaperingen werden jullie enthousiast gemaakt om eens ‘out-of-the-box’ te brouwen. Inmiddels hebben een aantal van onze leden deze handschoen opgepakt en zijn met kveik gist aan de slag gegaan (zie voor de laatste ontwikkelingen hierover: https://www.facebook.com/groups/amervallei ). Ongetwijfeld gaan we deze bieren terugvinden bij onze laatste bierkeuring van dit brouwjaar!
Ook is er weer gezamenlijk gebrouwen. Ditmaal stonden de ketels bij Leerhotel Het Klooster. Wederom uitstekend verzorgd door de brouwdagencommissie. Verderop in deze nieuwsbrief een verslag van deze brouwdag.
De laatste bierkeuring van dit jaar zal plaatsvinden tijdens de zomervakantie en tijdens de ALV van eind augustus zullen de resultaten worden gepubliceerd. Het bijzondere aan deze keuring is dat deze GRATIS* is voor alle leden van de Amervallei (* om technische redenen zal er 0,01 EUR per ingeleverd bier worden gerekend).  Er zal geen limiet worden gehanteerd ten aanzien van het aantal in te leveren bieren per persoon. Ook is de keuze voor fles en dopkleur ditmaal geheel vrij. De enige voorwaarde is dat er geen grote flessen zullen worden ingeleverd. De uiterste inleverdatum voor deze keuring is de gildeavond van 24 juni 2022. Op https://www.wedstrijd-amervallei.nl/ staan ook de overige inleveradressen vermeld.
Komende gildeavond krijgen we bezoek van Brouwerij Bliksem uit Breda (https://www.brouwerijbliksem.nl/ ). Zij gaan proberen ons omver te blazen met hun “Shocking Beers”.  Komt dat zien!
Uiteraard worden er tijdens deze avond weer biertjes geschonken door de mensen achter de bar. Mocht je ook een bardienst willen draaien (en we hebben jullie echt nodig) meld je dan aan via de datumprikker.
 
 
 Agenda
 

Afbeelding2


 
Oproep barplanning
Voor de gildeavonden van 27 mei en 24 juni hebben zich, ondanks herhaalde oproepen, nog geen vrijwilligers gemeld.
Dit betekent helaas dat er op deze gildeavonden geen koffie en bier zal worden geschonken!!
 
Nee toch? Jawel, dit soort avonden draaien op vrijwilligers die zorgen voor het op tijd openen van het clubgebouw, het regelen of geven van presentaties,  maar dus ook het uitschenken van jullie drankjes. En ja, geen vrijwilligers betekent in dit geval geen koffie of thee…
Nu hebben we natuurlijk nog wel even de tijd om wat te regelen voor de betreffende gildeavonden en één van die zaken is het onder de aandacht brengen van de datumprikker:
https://datumprikker.nl/afspraak/inschrijven/pnxj4ccqyffyuiz5
Gaan we jou een avondje achter de bar zien?

 

De roerstok  van Hans van de Grootevheen
 
Van Marcel Romeijn kreeg ik het roerstokje overgedragen om iets te schrijven over mijn brouwhobby.
Al een aantal jaar liep ik met de gedachte rond om een brouwcursus te gaan volgen. Uiteindelijk zette ik de stap in 2015.  Tot mijn teleurstelling was de cursus volgeboekt, maar heb mij op de reservelijst laten zetten en gelukkig kon ik de cursus eind 2016 gaan volgen.
Het bier dat wij aan het einde van de cursus mochten brouwen was een bokbier en het resultaat was dat ik mij begin 2017 “leerling brouwer” kon noemen en dat smaakte naar meer, want je wil toch van de naam “leerling” af. De bij de cursus aangeleverde startset werd al ras uitgebreid.
Na bij deelname op een door het gilde georganiseerde brouwdag mijn ogen en oren de kost te hebben gegeven, ben ik mijn eigen installatie gaan samenstellen. Het viel nog tegen om dat te realiseren (vooral omdat je in het begin veel te graag en snel wilt). Uiteindelijk na het e.e.a. aangeschaft te hebben samen met mijn bierbuddy John aan het brouwen geslagen en dat resulteerde op een gegeven moment tot een 3e plaats op het ONK met een Tripel die gewaardeerd werd op 89pnt. Dat resultaat gaf de burger moed. Helaas maakt een zwaluw nog geen lente en er viel nog veel te verbeteren om dit resultaat te herhalen.
Uiteindelijk heeft dit er tot geleid dat ik in de winter van 2020 een frame heb gemaakt, een vaste installatie op wielen, die gemakkelijk bedienbaar is en ook goed te reinigen is. Echter ben ik niet snel tevreden en hebben wij in het voorjaar het systeem en gebruik van de installatie weer verbeterd naar onze inzichten.  
We brouwen naar hartenlust en maken gemiddeld een batch van 50 tot 65 liter, afhankelijk van het recept. We brouwen gemiddeld 8x per jaar en daar zitten goede bieren bij maar soms gaat het toch mis en moeten dan (snif) het brouwsel weggooien. Dat weerhoudt ons er niet van om ook een mindere batch te laten keuren om zo tot betere brouw-inzichten te komen.
Tot zover mijn brouwhobby en ik geef de roerstok door aan Johan Rusthoven.

Blijf brouwen beste mensen en geniet ervan!

Van de website/IT commissie

website

Veel leden hebben de nieuwe website al bezocht.
Zoals bekend zal je de eerste keer even opnieuw moeten inloggen met je gebruikersnaam(= je voorletter, punt en je achternaam, dus bijvoorbeeld g.scheltinga) waarna je eenmalig een eigen wachtwoord moet aanmaken.
Je zult zien dat in de leden lijst ook al een aantal gezichten staan zodat je ziet wie wie is. Wil je niet onbekend blijven mail dan een fotootje naar webmaster@amervallei.nl zodat je niet dit ziet:

Untitled_4

Maak gewoon met je telefoon een foto, liefst met egale achtergrond. Het is een kleine moeite.
Wegens de privacy is de ledenlijst uitsluitend te zien voor ingelogde leden.

 

Derde brouwdag ook groot succes
 
Goodbye lockdown, hello brewers dachten wij bij Amervallei. Direct na de winter lockdown kwamen wij met drie brouwdagen uit de startblokken. De laatste was zaterdag 7 mei bij Leerhotel Het Klooster.
In de horecakeuken van de hotelschool kwamen we met twaalf brouwers bijeen om een Hopfen Weisse te brouwen, dus een flinke dosis dryhop ontbrak daarbij niet. Het recept was samengesteld door Koen Overeem van Rock City.
Rond 8:30 uur kwamen de brouwers binnen en werden de installaties opgebouwd. Robbert van der Hilt had de brouwpakketten geregeld en gaf een toelichting op het recept. Daarna kon men aan de slag. Mout schroten en ketels aanslingeren, hoppa here we go again! Al snel was iedereen lekker bezig.
De catering was goed verzorgd door onze gastheren: koffie en thee met wat lekkers erbij en een lunch met heerlijk belegde broodjes en een kop soep. Het was aangenaam om even rustig in het restaurant te zitten voor de lunch. Daarna weer door om de brouwzaken af te ronden. Rond drie uur waren we klaar en sloten we de dag gezellig af met een biertje op het binnenterras. Daarna keerde iedereen zeer voldaan met een emmer wort huiswaarts.
 foto_2

foto_4
foto_1
foto_6  foto_7  foto_3
foto_8

Terug naar overzicht