Terug naar overzicht
19 jun. 2022 - Nieuwsbrief juni 2022
Door: Gerard Scheltinga

 

Van de bestuurstafel

 
Beste brouwers,

Zoals velen van jullie weten heeft Merijn, brouwer bij Bliksem te Breda, ons de vorige gildeavond meegenomen in de ontstaansgeschiedenis en brouwmethoden van zijn brouwerij. Tijdens zijn verhaal zijn er een aantal door hem meegebrachte bieren geproefd, waaronder een positief verrassende tripel gelegen op bourbon vaten.

Voor de brouwers onder ons die de mogelijkheid hebben eens een bier op een vat te leggen best interessant.

Naast de door Merijn meegebrachte bieren zorgde de barcommissie voor een ander fijn Bliksem bier achter de bar, chapeau!

 

Helaas minder goed nieuws over de invulling van de komende gildeavond. Op 24 juni stond een interessant verhaal over en door Nederlands enige vloermouterij gepland. Door onvoorziene omstandigheden moest de spreker zich helaas afmelden, maarrrrrr deze komt volgend seizoen zeker terug op de agenda.

Een alternatieve spreker was er op deze korte termijn helaas niet te vinden.

Vandaar een oproep tot een BYOB (Bring Your Own Beer) avond.

Staat er nog een bier waar jij erg tevreden over bent in de kelderkast? Heb jij toevallig een bijzonder bier staan die je graag wilt delen met andere liefhebbers?

Heb jij meegedaan aan één van de afgelopen brouwdagen? Neem je bier mee en deel je ervaringen met de rest.

Natuurlijk zorgt de barcommissie weer voor een hapje en een gevulde koelkast.

 

Ook niet geheel onbelangrijk,
De laatste bierkeuring van dit jaar zal plaatsvinden tijdens de zomervakantie en tijdens de ALV van eind augustus zullen de resultaten worden gepubliceerd. Het bijzondere aan deze keuring is dat deze GRATIS* is voor alle leden van de Amervallei (* om technische redenen zal er 0,01 EUR per ingeleverd bier worden gerekend).  Er zal geen limiet worden gehanteerd ten aanzien van het aantal in te leveren bieren per persoon. Ook is de keuze voor fles en dopkleur ditmaal geheel vrij. De enige voorwaarde is dat er geen grote flessen zullen worden ingeleverd. De uiterste inleverdatum voor deze keuring is de gildeavond van 24 juni 2022. Op https://www.wedstrijd-amervallei.nl/ staan ook de overige inleveradressen vermeld.

Gelukkig worden er tijdens de komende gilde avond weer biertjes geschonken door de mensen achter de bar. Dit klinkt als vanzelfsprekend, maar dat is het helaas niet.

Ook deze keer is de bardienst pas op het laatste moment gevuld.

Ondanks de QR code op de bierlijst en herhaalde oproepen blijven er veel gaten in de planning.

Inschrijving gildeavond

De komende gildeavond willen we hapjes voor de aanwezige leden verzorgen en daarvoor zouden we graag willen weten hoeveel mensen ongeveer aanwezig zullen zijn.  Zou je zo vriendelijk willen zijn om onderstaande datumprikker in te vullen: https://datumprikker.nl/paxxvm9t7i7g5gpk

Datumprikker

Doe dit liefst zo snel mogelijk zodat we op tijd de bestelling kunnen doorgeven!!

 

Reminder Gratis Zomerkeuring
Komende gilde-avond is de laatste mogelijkheid om je bieren in te leveren voor de gratis Zomerkeuring.  Wil je nog bieren inschrijven doe dat dan snel op: 
https://www.wedstrijd-amervallei.nl/

 

De roerstok van …
Johan Rusthoven
 
Ik heb de roerstok van Hans van de Grootevheen overgedragen gekregen en zal hieronder wat vertellen over mijn brouwactiviteiten.
Soms in de loop van jaren kunnen dingen wat vreemd lopen en veranderen net zoals smaken. Nadat ik vroeger in mijn jeugdige jaren bier (lees de commerciële bekende grote merken pils) eigenlijk helemaal niet lekker en interessant vond, ben ik dus eigenlijk vrij laat begonnen met het drinken van bier. Waar bijvoorbeeld de jeugd in de landelijke delen van het land, tegenwoordig door onze overheid aangeduid als stikstof probleemzones, al zo ongeveer begint met het drinken van bier in een zuipkeet op het moment dat ze de basisschool verlaten, ben ik daar pas ergens in mijn jaren als twintiger mee begonnen. Ik ben begonnen met bier drinken op de kerkbanken in de kerk! Dit moet ik nu waarschijnlijk wat meer uitleggen 😊.
Er is bij ons in het dorp een kerk en daar is ooit het idee ontstaan om vanuit de kerk en het jongerenwerk in de kerk een jeugdcafé te starten om zo meer jongeren te trekken, meer contact met jongeren te hebben en ook iets voor jongeren te kunnen betekenen. Er werden kerkbanken verzaagd tot bar en al snel werd een bruin café in de kerk gecreëerd. Nu waren wij bevriend met enkele jongens die aan de basis stonden van de opstart en aangezien één hiervan een opleiding aan een hotelschool deed en ook al veel horecaervaring had, werd het eigenlijk al snel een succes en een leuke tent met een leuke groep mensen. Dat er halve liters Grolsch werden geschonken voor maar fl 1,50 zal hiertoe ook aan hebben bijgedragen. Op een gegeven moment ben ik af en toe eens een biertje mee gaan drinken en proberen omdat die liters cola tijdens een avondje uit je op een gegeven moment ook de neus uit komen. Op een gegeven moment ga je het iets meer waarderen of aan de smaak wennen. In die periode was er nog niet zo heel veel ander en speciaal bier in de horeca aanwezig en toen er een Ierse pub bij ons in het dorp geopend werd maakte ik daar ook kennis met de pints Guinnes en Murphy’s Irish Red die anders maar wel lekker waren. Later nam ik vanuit de winkel samen met mijn vrouw Anita eens een sixpack met La Trappe mee en ik moet zeggen dat dat wel een eyeopener was, omdat dat wel heel erg lekker was vooral als je rustig drinkend met het juiste glas van de volle smaak geniet in plaats van het gebruikelijke pils tanken. Sindsdien werd er steeds meer speciaal bier geprobeerd en vooral ook gewaardeerd. Vanaf toen ben ik me ook meer gaan interesseren in het brouwproces en kwam er ook de interesse om het brouwen eens zelf te proberen. Ik probeer graag dingen eens zelf uit, dus het is maar goed dat er in tegenwoordig in vliegtuigen zo’n stevige deur zit en dat je tijdens een operatie geheel onder narcose gaat…
Op het internet eens wat meer info gezocht en zo op wat leuke informatieve sites uit gekomen zoals hobbybrouwen.nl waar ik ook een pagina vond met clubs en gildes in het land die ook brouwcursussen aanbieden. De club het dichts bij mij in de buurt was dus de Amervallei en die boden ook een brouwcursus aan, die weliswaar al vroeg in jaar volgeboekt was. Het volgende jaar nog eens gekeken en ook toen was de cursus, die in het najaar plaatsvindt, al in begin maart volgeboekt. Er stond ook bij dat je jezelf op de reservelijst kon plaatsen wat ik toen dus gedaan heb. In tussentijd eens een startset met blik gekocht bij Brouwmarkt en dit eens geprobeerd. Later in het jaar kreeg ik een bericht dat een aantal inschrijvers niet gereageerd en betaald hadden en dat er plek was. Ik heb toen in 2016 de cursus gevolgd die erg leuk en leerzaam was en heb toen mijn eerste bier gebrouwen. Het leuke is dat er vanuit dat cursusjaar veel cursisten zijn blijven hangen bij de Amervallei die ook erg enthousiast en actief zijn binnen de vereniging, het was dus een goed jaar!
Het brouwen zelf is ook erg goed bevallen en ik ben gaandeweg een uitrusting gaan samenstellen om klassiek te brouwen met pannen. Ik houd best wel van techniek en gadgets en heb vaak gekeken naar die mooie “automatische” brouwketels zoals bijvoorbeeld een Grainfather, maar de veelzijdigheid en flexibiliteit van het klassiek roeren in een pan bevalt me wel en vind ik ook wel wat moois en ambachtelijks hebben. Ik brouw met een opstelling van twee 50 liter pannen die ik tot voor kort met een wokbrander op gas stookte, maar recentelijk ben ik daarbij overgestapt om te verwarmen met een Hendi 3500 M inductieplaat. Die inductieplaat bevalt goed, hij kan met zijn 3500 W en hoge rendement makkelijk die grote brouwketel opwarmen en laten koken. Het voordeel van de inductie is dat het vermogen met de draaiknop makkelijk te regelen is en dat bij een laag vuur de vlam door de wind niet uitgeblazen wordt. Nog een groot voordeel is dat de warmte direct de bodem van de pan in gaat en niet zoals met gas er langs waardoor het mogelijk is om de pan tijdens het maischen en koken in te pakken met isolatie. Nieuwsbrief juni 5Ik heb inmiddels een rol met Armaflex isolatiemateriaal liggen waarvan ik een ‘jas’ voor de pan ga maken zodat het rendement omhoog gaat en tijdens de rustpauzes de warmte mooi in de pan blijft. Op  de foto zit de isolatie nog niet om de pan.

 

nieuwsbrief juni 4
Het filteren doe ik met een zelf gemaakt hevelfilter en voor het spoelwater gebruik ik een Grainfather sparge heater spoelwaterverwarmer wat ook erg goed bevalt, omdat je genoeg spoelwater op de juiste temperatuur hebt zonder dat je hier omkijken naar hebt

Niu\euwsbrief juni 2

De hoppen gooi ik gewoon los in de pan en doe dan een filterdoek om het hevelfiter na afloop van het koken. Ik heb een keer een hopspider gekocht en hopsokken maar zeker met een IPA zit dat ding vol met hop dat geen kant op kan en verstopt dat ding ook nog eens. Het wort kwam er niet eens meer uit. Dus ik gooi het weer lekker los, voor mijn gevoel werkt dat effectiever. Hop moet zwemmen!

 
nieuwsbrief juni 1
Tijdens het brouwen krijg ik al jaren hulp van mijn zoon Maurits die al op zijn derde het mout stond te schroten en met de roerstok in de pan de maisch stond te roeren. Waarschijnlijk één van de jongste brouwers. Hij heeft dat dus ook wel eens op maandagmorgen in het kringgesprek op school verteld wat vast vreemde blikken bij de leerkracht heeft opgeleverd 😊.

Nieuwsbrief juni 3
Sinds kort heb ik tijdens het brouwen ook gezelschap van onze kippen die geduldig wachten tot ze kunnen helpen met het afvoeren van de bostel, daar zijn ze best gek op

 

Terug naar overzicht