Terug naar overzicht
14 dec. 2022 - Nieuwsbrief december 2022
Door: Gerard Scheltinga

Vorige maand en afgelopen weekend hebben een aantal leden geen nieuwsbrief ontvangen welke via de Amervallei site is verzonden. Wat de technische reden is tot nu toe onbekend.  Daarom ontvang je de nieuwsbrief van december alsnog, maar via het Mailchimp systeem.
Gildeavond a.s.vrijdag
Op de gilde avond zullen lekker kerstbieren  aanwezig zijn en zal de inwendige mens met een warm item worden verrast.
Ook de BYO tafels staan weer klaar om je eigen bier te laten proeven door andere gilde leden, dus neem mee wat je zelf heb gebrouwen
.

 

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Van de bestuurstafel
  • Barrelproject
  • Agenda
  • De roerstok van......
  • Excursie
  • Voorjaarskeuring
  • Website / IT commissie

     

    Van de bestuurstafel                                                       

    bestuurstafel

    De goedheiligman met zijn pepernoten-bier (PepperNut Brown Ale) is nog maar net vertrokken en het volgende feestbeest dient zich al weer aan ... de Kerstman met zijn Kerstbieren. 'Kerstbieren' hoor ik jullie hier nu denken; dat zijn toch die veel te zware, te gekruide en te zoete bieren die je niet voor je plezier drinkt. Welnu ondergetekende had ook deze overtuiging maar na het drinken van enkele exemplaren moet ik toch mijn mening herzien. Ook in de kerstbieren-wereld zijn er ontwikkelingen! Meer complex en minder zoet maar toch met een kerst-karakter. Probeer maar eens de Belgische Lupulus Hibernatus van Brouwerij Lupulus. Sowieso is het leuk om deze brouwerij te leren kennen, want wist je dat de oprichters dezelfde zijn als de oprichters van Achouffe?
    Enfin, nu we het toch over kerst hebben, de kerst-editie van de gilde avond komt er weer aan! Traditiegetrouw is deze NIET op de laatste vrijdagavond van December maar op 16 december. De barcommissie heeft de koelkasten weer vol gezet met lekkere bieren en uiteraard dus ook de nodige kerstbieren.
    In deze nieuwsbrief verder aandacht voor de voorjaarskeuring, het barrelproject en een mini-excursie naar Utrecht.

     

     Barrelproject                          barrel aged bier amervallei               

    Met een overweldigende hoeveelheid geïnteresseerden is de organisatie van met name de brouwdagen er niet gemakkelijker op geworden. Dat is dan ook de reden waarom er tot nu toe weinig is gecommuniceerd. Hier gaat verandering komen, houd je mailbox de komende dagen dus maar in de gaten!

     

    Agenda


    Vrijdag    16 december   Gildeavond
    Zondag   22 januari        Barrelproject 1
    Vrijdag    27 januari        Gildeavond
    Zaterdag 11 februari       Excursie OuDaen Utrecht
    Vrijdag    24 februari       Gildeavond
    Zondag   26 februari       Barrelproject 2
     
    De roerstok van: Bas Aalders      

     

     

    Dag bevlogen biervrinden!!
    Joost van Duijn (gefeliciteerd nog met jullie dochter Elin) heeft zoals gebruikelijk bij het item “de roerstok” aan het eind van zijn bijdrage iemand aangewezen om het spreekwoordelijke roerstokje over te nemen.
    Joost, bedankt voor het compliment en natuurlijk deze nominatie!!
     
    De meesten van jullie zal ik in de afgelopen jaren vast eens gesproken hebben, maar voor diegene die nu denken Bas Aalders? Wie is dat?
    Ik ben Bas, 44 jaar, getrouwd met Jose en vader van een zoon van 9 en een dochter van 7.
    Door een beginnerspakketje van de Hema dat ik als Vaderdagscadeau kreeg in 2015 begonnen met thuis brouwen en op aanraden van mijn toenmalige buurman Ralph Hergaarden in 2017 lid geworden van het gilde.
    Naast genietend lid ben ik algemeen bestuurslid, maak deel uit van de wedstrijdcommissie en probeer ik het bardienstrooster rond te krijgen.
     

     

     
    Wanneer ik thuis brouw kan ik kiezen uit een volledig geautomatiseerde ketel of een brew in bag systeem. Ik houd er van om te experimenteren en splits daarom ook vaak een batch zodat ik een deel bijvoorbeeld d.m.v. fruit, hout of vatrijping extra lagen kan geven.
     
                                      
     
    Alleen brouwen is leuk, maar met vrienden nog leuker. Dat kan samen met vrienden/andere gilde leden, maar ook niet brouwende vrienden en collega’s vinden het leuk zo nu en dan mee te helpen (en dat scheelt mij ook een hoop schoonmaakwerk 😉).
                                                       

     
    Qua biersmaak ben ik erg breed. Ik kan genieten van een lekkere verse IPA, een dikke BA stout of een mooi friszuur bier, al dan niet met fruit. Maar ook sommige Belgische klassiekers gaan er prima in. De Rochefort 8, Orval en de St Bernardus 12 vinden met enige regelmaat hun weg naar mijn boodschappenwagentje.
     

     
    Met een klein groepje ga ik graag naar Borefts in Bodegraven, maar het tijdens de Corona ontstane Basefts is toch wel 1 van mijn favoriete festivals.
                  

     
    De laatste tijd is de frequentie van brouwen wat omlaag gegaan, voornamelijk vanwege andere hobby's. 
    Uitgebreid koken, imkeren en trainen met mijn hond zijn ook dingen waar ik in mijn schaarse vrije tijd plezier uit haal.
     
    Dit was een kort verhaaltje over mijn achtergrond en activiteiten.
     
    Voor de volgende Roerstok nomineer ik Gerbrand van den Boomen, met de vraag; welk bijzonder bier zou jij graag (nog) eens willen brouwen?
     

     Excursie Brouwerij Oudaen      
     

    Ook dit jaar komen er via de cursus bierbrouwen weer een aantal enthousiaste brouwersleerlingen bij het gilde. Een onderdeel van de cursus is het bezoek aan en rondleiding in een echte brouwerij. Dit jaar is de keuze gevallen op Brouwerij Oudaen aan de Oudegracht in het hartje van Utrecht. De excursie is opengesteld voor gildeleden en hun introducés.

     

    Ondanks dat het stadskasteel waar Brouwerij Oudaen is gehuisvest al in 1280 werd gebouwd, is de brouwerij van recentere datum. Sinds 1990 wordt in de werfkelders bier gebrouwen en stroomt er zo’n 750 hectoliter per jaar aan pilsener, IPA, tripel, witbier, dubbel, lentebock, herfstbock, dunkel weizen, stout en black IPA uit de brouwerij. Soms letterlijk, want de biertaps in het grand café erboven zijn rechtstreeks verbonden met lagertanks in de werfkelders. De brouwerij is modern en werkt met twee prachtige 1000 liter koperen ketels. Meer informatie over de brouwerij kun je vinden op https://www.brouwerij-oudaen.nl/

    Als je meegaat op de excursie zien we je graag op zaterdag 11 februari 2023 om 13.30u in het prachtige grand café van Stadskasteel Oudaen. Eén van de ervaren brouwers neemt ons mee naar de werfkelders waar de brouwerij is gevestigd. Na een uitgebreide rondleiding proeven we drie Oudaen-bieren bij een hapje. De totale duur is ongeveer anderhalf uur. Na afloop is er gelegenheid tot na-bieren in het grand café.

    Overige informatie:
    Datum excursie: zaterdag 11 februari 2023
    Tijd: 13.30 uur verzamelen op locatie
    Locatie: Stadskasteel Oudaen, Oudegracht 99, Utrecht
    Bereikbaarheid: 10 minuten lopen van Utrecht CS, parkeren in parkeergarage La Vie.
    Kosten voor gildeleden: € 15
    Kosten voor introducés: € 20 (maximaal 1 introducé per gildelid)
    Aanmelden of toch weer annuleren (wat we natuurlijk niet verwachten) kan tot en met 24 januari 2023 via de website van de Amervallei. Let op, na deze datum vindt geen restitutie meer plaats. 

     

     Voorjaarskeuring

    De stofwolken van de clubkampioenschappen zijn nog maar net opgetrokken of er doemt in de verte alweer een nieuwe keuring op: de Voorjaarskeuring 2023.
    Medio januari zal de inschrijving worden geopend met een uiterste inleverdatum van 24 februari 2023. Noteer dit dus in je agenda als je mee wilt doen. 

     

    Website / IT  commissie

    Bij de website/IT commissie is een "vacature" vrij. Wie wil de huidige 2 leden ondersteunen met zijn/haar kennis betreffende o.a content management, creativiteit, e.d.
    Een mailtje naar webmaster @ amervallei.nl zie we graag tegemoet of vraag op de gilde avond naar Gerard of Guus.

     

     

Terug naar overzicht