• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Amervallei

Amervallei

Bierbrouwersgilde

  • Home
  • Brouwcursus
    • Brouwcursus info
    • Brouwcursus Presentaties
    • Aanmelden
  • Het Gilde
    • Lid worden
    • Gilde Structuur
    • Gilde Reglement
    • Bestuur en Commissies
    • Bardienstrooster
    • Wedstrijd
  • Recepten
    • Recepten Bierklasse A – Helder licht bier
    • Recepten Bierklasse B – Donker licht bier
    • Recepten Klasse C – Helder zwaar bier
    • Recepten Klasse D – Donker zwaar bier
    • Recepten Vrije Klasse
  • Winkel
    • Winkel
    • Winkelmand
  • Contact
  • Login

Bier Brouwen

Het duurt slechts enkele weken, in je eigen keuken en met dezelfde ingrediënten als een professionele brouwer, je kunt je eigen bier maken.  Hier laten wij dit zien in de praktijk op een van de jaarlijkse gezameijke brouwdagen. Het begint met de hoofdingrediënten, namelijk gerst (mout), gist, hoppen en uiteraard water.

Schroten

De moutkorrels worden open gebroken door een schrootmolen om de suikers tijdens het koken te winnen. Dit gaat wel met de hand, maar een boormachine maakt er lichter werk van!

Maischen

De mout wordt in stappen opgewarmd. Bij elke temperatuur komt een bepaalde soort suiker vrij. Deze bepalen onder anderen de sterkte in alcohol, hoe zoet het bier uiteindelijk wordt en welke smaak deze krijgt.

Filteren

Nadat alle suikers uit de mout zijn gewonnen wordt de wort gefilterd. De resten van de mout (borstel) maakt een prima filterbed. De wort kan gefilterd worden met een bodem filter of met een hevelfilter. Een beetje heet spoelwater wordt erbij gebruikt om alle bruikbare suiker eruit te halen. Een refractometer wordt hier gebruikt om te bepalen waneer te stoppen met doorspoelen.

Koken

Het leukste van het brouwproces – nu kunnen wij de bieren van een vorige sessie proeven.

Filteren

Na het koken moeten de eiwitten en hoppen eruit door een laatste filterstap.

Fermentatie

Nu gaat de gist aan de slag. De suikers worden nu omgezet in alcohol.

In de Fles

Nu gaat het bier in de fles. Een klontje suiker geeft de gist nog te eten terwijl het zijn werk doet met het omzetten van suiker naar koolzuur.

Fotografie met dank aan Leen Steenvoorde.
Zijn volledige album is te zien op Flickr.

Primaire Sidebar

Laatste nieuwsbrief

Nieuwsbrief januari 2021

Onderwerpen in deze nieuwsbrief: De voorzitter aan het woordVan de bestuurstafelVoorjaars wedstijdRecepten uitwisseling op de website … [Verder lezen...] overNieuwsbrief januari 2021

Categorieën

  • Bardienstrooster
  • Brouwcursus
  • Nieuwsbrief
  • Recepten
    • Klasse A
    • Klasse B
    • Klasse C
    • Klasse D
    • Vrije Klasse
  • Sponsoren

Footer

Bezoekadres

(alleen op de laatste vrijdag van de maand excl. juli)
De Stuw 1,
3813 TX Amersfoort

Privacybeleid

Overig

Kvk nr: 40507156
IBAN nr.: NL 63 INGB 0004742768

Contact

Voor contact klik hier.

Copyright © 2021 Amervallei · Genesis Sample on Genesis Framework · WordPress · Log in