Het duurt slechts enkele weken, in je eigen keuken en met dezelfde ingrediënten als een professionele brouwer, je kunt je eigen bier maken. Hier laten wij dit zien in de praktijk op een van de jaarlijkse gezameijke brouwdagen. Het begint met de hoofdingrediënten, namelijk gerst (mout), gist, hoppen en uiteraard water.
Schroten

De moutkorrels worden open gebroken door een schrootmolen om de suikers tijdens het koken te winnen. Dit gaat wel met de hand, maar een boormachine maakt er lichter werk van!
Maischen

De mout wordt in stappen opgewarmd. Bij elke temperatuur komt een bepaalde soort suiker vrij. Deze bepalen onder anderen de sterkte in alcohol, hoe zoet het bier uiteindelijk wordt en welke smaak deze krijgt.
Filteren

Nadat alle suikers uit de mout zijn gewonnen wordt de wort gefilterd. De resten van de mout (borstel) maakt een prima filterbed. De wort kan gefilterd worden met een bodem filter of met een hevelfilter. Een beetje heet spoelwater wordt erbij gebruikt om alle bruikbare suiker eruit te halen. Een refractometer wordt hier gebruikt om te bepalen waneer te stoppen met doorspoelen.
Koken
Het leukste van het brouwproces – nu kunnen wij de bieren van een vorige sessie proeven.
Filteren
Na het koken moeten de eiwitten en hoppen eruit door een laatste filterstap.
Fermentatie
Nu gaat de gist aan de slag. De suikers worden nu omgezet in alcohol.
In de Fles
Nu gaat het bier in de fles. Een klontje suiker geeft de gist nog te eten terwijl het zijn werk doet met het omzetten van suiker naar koolzuur.
Fotografie met dank aan Leen Steenvoorde.
Zijn volledige album is te zien op Flickr.